Как ще ги стигнем? 10-те най-добри академии в света


Как ще ги стигнем? 10-те най-добри академии в света
Снимка: Getty Imahes/Guliver

13171 0

Футболните академии са ковачница за нови звезди на играта. Кои са академиите, които са дали на света най-много изключителни играчи, разглежда "Шампионат".

Сао Пауло (Бразилия) - Бразилия е ковачница на футболни таланти. Като цяло, те се развиват на най-благоприятната почва: футболът като способ за преодоляване на бедността, топъл климат, улици и полета, на които може да се играе целогодишно. Но "Сао Пауло" се отличава с добро финансиране, подбор на треньорски кадри и добра скаутска мрежа. По този начин клубната академия получава най-добрите младежи от малките градове, отбори, и дори от фавелите.

Най-известните съвременни възпитаници на Сао Пауло са Денилсон, Кака, Кафу, а от последното поколение - Оскар.

Аякс (Холандия) - Холандската система на подготовка е една от най-добрите в Европа. Нея прилагат много развиващи се във футболен план страни, от нея не се колебаят да се учат и водещите клубове. През 1980 година практически равна на нея нямаше. Сега огромен прогрес постигнаха в Германия и Испания, но все пак Аякс и други холандски клубове, са на първо място по юношеска селекция. Те събират таланти от цял свят, за да изградят от тях звезди и след това да ги продадат изгодно.

От по-старото поколение ученици на Аякс са, разбира се, Кройф, Ван Бастен, братята Де Бур, Зеедорф. От съвременните играчи са Ван дер Ваарт, Снайдер и Де Йонг.

Спортинг (Португалия) - Ако в португалския шампионат доминира Порто, то на младежко ниво първенството държи Спортинг. "Драконите" са по-склонни да купуват готови играчи, извеждайки ги на ново ниво на умения и признания. В Лисабон сами отглеждат звезди от нулата.

Безспорно възпитаник номер едно на Спортинг е един - носителят на три награди "Златната топка" Кристиано Роналдо. Но преди това беше Луиш Фиго, а заедно с него - Моутиньо, Нани, Куарешма.

Барселона (Испания) - "Ла Масия" е сърцето на Барселона и е източник на нейното величие. Така се случва, че каталунците се осланят на своите възпитаници и на своя футбол, който в академията усвояват от ранна възраст.

В резултат на това при въвеждането в първия състав играчите вече знаят с точност какво се иска от тях. Помислих си за това, а съвсем точно от холандска територия го пренесе Йохан Кройф. През ноември 2012 година в състава на Барса едновременно на терена излязоха 11 възпитаници на школата - уникален случай за един клуб от този калибър.

"Ла Масия" възпита Гуардиола, Сеск, Пуйол, Шави, Иниеста, разбира се, и Меси. Талантът си е талант, но шлифоването си той получи именно в академията на Барса.

Сантос (Бразилия) - Академията на Сантос преживя и не най-добрите си времена, имаше проблеми с организацията и финансирането, но коренно тя не се е променила. Основният й принцип - да не пречи на футболиста да разкрие себе си, не го вкарва в строга рамка, а му помага.

В резултат на това възпитаници на школата на Сантос станаха едни от най-техничните играчи в историята - Неймар, Робиньо, но и Негово Величество Пеле, естествено.

Ривер Плейт (Аржентина) - Славни таланти има не само в бразилския, но и в аржентинския футбол. Бока си има Марадона, но Ривър Плейт - цяла люпилня за звезди, като освен това скаутите на академията откриват таланти и в други латиноамерикански страни.

Тук са възпитали великия Ди Стефано, Креспо и Ортега, Масчерано и Игуаин, тук от белстящ ученик бе оформен Фалкао, който ние познаваме.

Арсенал (Англия) - Философията на Арсенал го задължава да обърне специално внимание на обучението на млади играчи. По този начин "артилеристите" харчат сериозни средства, за да привлекат най-добрите треньори на младежи и таланти от цял свят.

От по-възрастното поколение са Киоун, Парлър, Анди и Ашли Коул, от по-младите - Уилшър и Гибс. Много млади играчи Арсенал привлича още на 15-16-годишна възраст.

Реал (Мадрид) (Испания) - Реал винаги е бил различен от Барса по отношение на философия, заради което своето внимание "белите" на този компонент те отделят в големи количества, но никога не е бил ключов елемент на клубния механизъм.

Въпреки това благодарение на детските треньори Реал превърнаха в звезди Бутрагеньо и Мичел, Гути и Солдадо, Мата и Арбелоа. Тук бяха оформени бъдещите легенди на клуба Раул и Касияс.

Байерн (Мюнхен) (Германия) - Един от най-силните клубове в света винаги е събирал най-доброто от немския футбол - играчи, треньори, системи за подготовка, инфраструктура. Не е изненадващо, че половината от звездите на германския национален отбор бяха отгледани именно в Мюнхен.

Кой не знае Румениге и Бекенбауер, Майер и Швайнщайгер, Кроос и Мюлер и много-много други.

Манчестър Юнайтед (Англия) - Манчестър Юнайтед е силата на традицията. Ако академията на Арсенал изскача на предни позиции в модерната игра, то в Манчестър винаги са готвили лидери и на клуба, и на националния отбор.

Боби Чарлтън и Джордж Бест - двама от най-знаменитите английски футболисти израснаха именно в академията на "червените дяволи". Тя още е дала на света Дейвид Бекъм, Пол Скоулс и братята Невил.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички