Исландия поставя нови рекорди с класирането си на Мондиал 2018


Исландия поставя нови рекорди с класирането си на Мондиал 2018
Снимка: Gulliver/GettyImages

1349 0

Националният отбор на Исландия си осигури място на Световното първенство в Русия през лятото на следващата година и се превърна в най-малката държава, която ще участва на Мондиал.

Гилфи Сигурдсон и Йохан Гудмундсон бяха точни при домакинската победа с 2:0 над Косово. По този начин тимът събра 22 точки, с две повече от Хърватия, и е недостижим на върха в група I.

Исландия се превърна в най-малката държава, която участва на Световно първенство, като населението на страната наброява около 335 хиляди души. До сега рекордът се държеше от Тринидад и Тобаго, като държата участваше на Мондиал 2006 с население от 1,3 милиона души. Останалите "рекордьори" в тази класация са Северна Ирландия през 1982 година с население от 1,5 милиона, Словения през 2002 година с малко по-малко от 2 милиона души и Кувейт през 1982 година с 2 милиона души.

Друг рекорд, който Исландия поставя е за най-малък брой картотекирани професионални футболисти - 20 000 - както мъже, така и жени. 

И класирането на Световно първенство идва едва две години, след като страната се класира за първи път и на Европейско първенство. През миналото лято те поднесоха една от най-големите изненади във Франция, след като отстраниха Англия на 1/8-финалите.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички