Има ли Лудогорец някакъв шанс срещу Реал Мадрид?


Има ли Лудогорец някакъв шанс срещу Реал Мадрид?
Снимка: Иван Йочев

2406 0

Българският шампион Лудогорец излиза в наглед обречен двубой срещу Реал Мадрид утре вечер (вторник) в 21:45 часа на легендарния стадион "Сантяго Бернабеу".

"Орлите" влизат в двубой като 4-и отбор в класирането, но имат 4 точки в своя актив и при гръмка победа в столицата на Испания ще продължат европейския си поход с мачове в Лига Европа, където шампионите стигнаха осминафинал през миналата година.

При определени условия и точка би свършила работа на Лудогорец, но действително надежда за нещо повече от сравнително почетна загуба срещу действащия европейски шампион.

В срещата обаче ще има няколко ключови фактора, от които възпитаниците на Георги Дерменджиев да се възползват и, в крайна сметка, да търсят поне точка или минимална загуба срещу устремения към пълен актив от точки тим на Реал Мадрид.

8-те промени в стартовия състав на Карло Анчелоти

Старши-треньорът на "белия балет" ще направи цели 8 промени в състава си за предстоящото домакинство срещу Лудогорец. Защитата ще е почти изцяло променена с наличието на Арбелоа, Варан, Начо и Коентрао, които имат под 250 минути заедно на терена. В средата на терена тимът ще заложи на Иско, Ияраменди и Кроос, които също нямат много минути заедно. В предни позиции Чичарито ще получи един от редките си шансове за изява, но ще бъде подпомаган от Роналдо и Бейл. Разбира се, всеки състав на "белия балет" е плашещ за който и да е съперник, но липсата на химия между отделните линии и малкото игрови минути на част от титулярите в тази конфигурация могат да изиграят лоша шега на Реал Мадрид.

Подценяването

Това е фактор №1 за Лудогорец, ако отборът иска да постигне нещо - трябва да се надява Реал Мадрид да подцени отбора. Много. Поне толкова, колкото го направи по време на мача в София. Тогава, Анчелоти пусна голяма част от звездите си, но "орлите" едва не измъкнаха равен. Това не се дължеше толкова на добрата игра на българския шампион, а от тоталното подценяване на двубоя. Сега, Реал Мадрид е в серия от 18 двубоя без загуба и търси счупване на рекорда поредни успехи на Барселона (също 18), но отбор като Лудогорец не е дразнител за Реал Мадрид. Може би за Кристиано Роналдо, който гони Лео Меси в голмайсторската листа, мачът ще представлява интерес. Спомнете си обаче как чак в заключителните 20 минути на мача в София Анчелоти пусна Хамес и Бензема, а 5 минути "белия балет" поведе и стигна до кротко 2:1. При подобно развитие на двубоя и подценяване от страна на Реал Лудогорец може да извади още повече късмет и да стигне поне до равенство. Също така не трябва да се пренебрегва сериозната програма на Реал през декември, който играе с Алмерия в петък, а след това заминава за Мароко, където ще играе на Световното клубно първенство. Към това прибавяме и контузените играчи и Анчелоти със сигурност ще свали темпото на своя тим, особено през второто полувреме. Лудогорец може и трябва да се възползва от това. 

Статичните положения

В първия двубой Марселиньо отбеляза първия гол в мача след центриране от корнер. Именно това е едно от най-слабите и уязвими места на "кралския клуб", което нито Моуриньо, нито Анчелоти успяха да оправят. Сега, с липсата на синхрон между Варан и Начо (двама отлични защитници, но рядко играят заедно) Георги Дерменджиев няма да сбърка, ако реши да тренира в следващите тренировки на отбора единствено центрирания от статични положения и заучени комбинации.

Контраатаките

Как се побеждава отбор, който обича да държи топката и няма типичен дефанзивен халф, който да стопира атаките на съперника? Точно така, на контраатака. Георги Дерменджиев вече изпробва в няколко мача тактика без типичен нападател. Безяк е контузен, а Хамза продължава да търка пейката на тима от Разград. В петък Дерменджиев игра с Кишада на върха на атаката, но той често се сменяше с Мисиджан, като реално Лудогорец игра без типична "деветка" в своя състав. Варан и Начо не са от най-бързите защитници, което важи и за Арбелоа, който няма и игрова практика напоследък. Срещу квартет в нападение, съставен от Абало (Кишада), Мисиджан, Марселиньо и Михаил Александров "белия балет" ще има сериозни проблеми, независимо дали играе с титулярите си или резервите си. В нападението на "орлите" има изключително много скорост, а в комбинация с добрите статични положения, които изпълнява до момента Лудогорец в турнира, мисията в нападение изглежда по-скоро възможна.

Ролята на Жуниор Кайсара

Бразилецът (лично мнение) е най-добрият чужденец в "А" група и безспорно едно от откритията на сезон 2014/15 в Шампионска лига. Той е изключително ефективен в нападение, като Марсело, Алберто Морено и Бехранг Сафари имаха постоянни проблеми с бразилеца. Неговата роля в нападение отново ще е важна, но по-важно е как той ще се справи с Кристиано Роналдо. Не е тайна, че CR7 има афинитет към лявото крило, въпреки че през сезона често се мести на десния фланг. Когато той обаче играе отляво Кайсара трябва да е плътно залепен до него, а един измежду Ешпиньо и Дяков трябва да го подкрепя задължително в пробивите  на Роналдо към центъра и в наказателното поле. Кайсара обаче ще е играчът, който най-често ще е до Кристиано и, за да може Лудогорец да разчита на някакъв положителен резултат, Кайсара ще трябва да надскочи себе си (особено в дефанзивен план).

Триото Стоянов - Моци - Терзиев

Георги Терзиев е едно от футболните чудеса на България (поне към момента). Той притежава сериозен футболен интелект, отлична игра и с двата крака, добре пази съперниковите футболисти и има отлично позициониране. Той обаче няма опит и тук идва ролята на Козмин Моци. Двамата неведнъж са бъркали фатално за Лудогорец (особено Моци срещу Ливърпул), но като цяло се справят отлично, особено когато комуникацията между двамата е на ниво. За това ще трябва да помага и Владислав Стоянов, който единствен ще има реален поглед върху играта на съперника и движенията без топка, тъй като се очаква сериозен домакински натиск, а Моци и Терзиев ще са най-заети на терена. Стоянов ще трябва да дирижира перфектно отбраната си и основно централните си защитници. Наруши ли се комбинацията между тях тримата, мачът приключва.

Постоянен пазач на Тони Кроос

Една машина се спри, когато спреш нейния двигател. В случая това е Тони Кроос. Немският халф е "различното" през тази година в Реал Мадрид, като неговите прострелни пасове, умението му да сменя темпото и посоката на нападението, визията му върху подреждането на играчите и нюха му за голове отдалеч го правят най-добрият халф в света в момента. Някой трябва да го притеснява постоянно и да следи всяко негово движение на терена. Ако Лудогорец предпочетат зонално пазене, ще заложат на това, което правят много отбори от долната половина на таблицата в Испания - ще изпуснат Кроос за секунда, той ще намери Кристиано, Реал ще поведе, а после и разбие Лудогорец. Кроос трябва да бъде преследван до последния сантиметър от терена, а ако това не помогне, просто ще е заради неизмеримата класа на немеца. Персонален пазач за Кроос обаче изглежда изключително резонен ход, който Георги Дерменджиев трябва да обмисли.

Това са голяма част от предпоставките, които могат да помогнат на Лудогорец да стигне до почетна загуба, точка или дори три срещу Реал Мадрид. Нека обаче не се главозамайваме и осъзнаем, че "орлите" играят срещу най-добрия отбор в света в момента.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички