Фронтален сблъсък: Златната топка е безсмислена награда

Фронтален сблъсък - новата рубрика на Sportlive.bg, посветена на вечните футболни и спортни спорове, продължава темата за "Златната топка". След като Адриана Димитрова представи доводите си за това, че Лионел Меси е ощетен, сега главният редактор на Actualno.com - Ивайло Ачев, е категоричен - тази награда е тенекия, която вече нищо не означава...

Кой е по-заслужил – Роналдо или Меси? Меси или Роналдо? МесиРоналдо? РоналдоМеси? Отговорът е: На кого, по дяволите, му пука!!! Защото няма как да има верен отговор при погрешно зададен въпрос.

Фронтален сблъсък: Меси беше ощетен за "Златната топка"

Sportlive.bg представя новата си рубрика "Фронтален сблъсък". Тя ще бъде посветена изцяло на споровете за различни футболни и спортни теми, които...

Златната топка е награда, която съществува от вече 61 години. И за всичките тези 61 години не съществуват ясно разписани критерии, по които се прави оценката.

Футболът е колективен спорт. И като всеки такъв спорт, в него индивидуалностите са подчинени на обща цел, но допринасят по различен начин за постигането ѝ. Задачата на вратаря е да не позволява противника да вкарва голове. Тази на защитниците – да улесняват работата на вратаря. Полузащитниците трябва да осигуряват топката и с това възможността техния отбор да вкара гол. Нападателите пък трябва да вкарват голове. Това, в най-общи линии, представлява разделението във футбола. И колкото и играта да се развива, тя никога няма да се промени що се отнася функциите на главните действащи лица на терена.

Пенсията Роналдо не заслужава "Златната топка"!

Какво ли не правят хората, за да получат малко повече внимание? Този материал не прави изключение, заради заглавието на статията, но тя е насочен...

Как определяме колко добър на поста си е съответният футболист? Отговорът не предполага достигане на велики научни достижения. Колкото повече спасявания направи един вратар, толкова по-добър е. Колкото повече пъти защитник успее да отнеме топката или да блокира удара на нападател, толкова по-добър е. Колкото повече пъти полузащитник успее да създаде голова опасност – чрез хубав пас, толкова по-добър е. За дефанзивните полузащитници също не е сложно – колкото повече пъти успеят да пресекат пасове на противника, толкова по-добре. При нападателите е най-ясно – колкото повече голове, толкова по-добре.

Сега на основния въпрос – как сравняваме вратар с полузащитник? Защитник с нападател? Един от основните аргументи, че Меси трябвало да вземе шеста "златна" тенекия, е как индивидуалната му статистика е по-добра от тази на Роналдо. Щом това е аргумент, нека да сравняваме. Джанлуиджи Буфон колко на брой спасявания направи през тази година? Ха на бас, че са повече от головете на Роналдо и Меси взети заедно. Че и асистенциите да прибавим към головете, на Буфон спасяванията сигурно пак ще са повече. Значи по критерий "индивидуални показатели" Буфон е най-добрият. Леонардо Бонучи колко пъти взе топката на противниковите нападатели и колко пъти им блокира удари? Със сигурност отново повече пъти, отколкото головете на Меси и Роналдо накуп. Още един с по-добри индивидуални показатели при особеностите на своя пост. Марсело колко пъти неутрализира опасности пред Кейлор Навас и колко пъти заради негови пасове се е стигало до голове на Реал? Да не задълбаваме прекалено, че да не стане неудобно на "звездите".

Няма как да бъдат сравнявани различните постове във футбола. Затова и "Златна топка" е просто една дъвка. Дъвка, която с всяка изминала година става все по-безвкусна. Щом се правят индивидуални класации във футбола, значи трябва да се сравняват сравними неща – вратар срещу вратар, защитник срещу защитник и т.н. И да определяме най-добрите според ролята на футболистите на терена – иначе само говорим празни приказки. А колкото повече празни приказки се говорят, толкова по-безинтересно става. Точно както отдавна безинтересен е спорът Меси или Роналдо.

Още по темата

Please select answer!