ФИФА и корупцията ѝ - за "по-висша" цел


ФИФА и корупцията ѝ - за "по-висша" цел
Снимка: Getty Images/Guliver

2213 0

Корупция във ФИФА – това е водещата новина на редица големи световни медии, които обикновено не обръщат толкова голямо внимание на спорта. Но при Цар Футбол няма как – а и скандалът винаги си е скандал.

Работата обаче си прилича на претоплена манджа отвсякъде. Няма и един човек на тази планета, който да следи малко от малко футбола и да не е наясно с гигантските размери на корупцията във ФИФА. Всъщност не е само ФИФА, но и няма как да е иначе във футбола при наличието на два фактора – нелегалните букмейкъри и телевизионните права. Въпросът е защо точно сега – когато Сеп Блатер е на път да си спечели още един мандат начело на ФИФА?

Масовото навлизане на залозите чрез съвременните комуникации, които се усъвършенстват ежесекундно, разкри невероятни нови възможности – за пълна манипулация. Нека само си спомним как преди едно десетилетие българсият "Марек" играеше в несъществуващия вече турнир "Интертото" с грузинския "Дила Гори". В първия мач, в може би най-популярния сайт за следене на живо на футболни мачове - Livescore.com, беше отчетен краен резултат 3:3. Чак когато футболистите на "Марек" се върнаха в България, стана ясно, че срещата е завършила 2:0 за българския тим. Сетете се какво е станало.

Странните резултати във футбола не са от вчера и днес, но вече има предпоставки за скандално нагласяване дори на най-големите футболни срещи. Защото безспорно резултат като Бразилия – Германия 1:7 е доооста странен. А един от най-печелившите начини да се вадят пари при такова развитие на мач е да се залага на живо, че ще има повече от 0,5 гола, от 1,5 гола, от 2,5 гола, от 3,5 гола, след като виждаш как голеадата се почва от рано. Но не е само този начинът. И най-важното – могат да се въртят милиони, защото всичко живо залага на големи форуми като световно първенство по футбол и съответно милионен незаконен залог минава по-незабелязано.

Знаете ли как ФИФА, ФУФА, МУФА и т.н. сродни организацийки се борят с този феномен? Правят рекламни клипчета и после прибират милионите. За нелегалните залози в Азия най-много разкрития направи канадският журналист Деклан Хил. Според него на финала на Световното първенство в САЩ през 1994 година, когато Бразилия победи Италия с дузпи, в ложата на ФИФА е седял човек на руската мафия, който редовно се е занимавал с черно тото в Националната хокейна лига (НХЛ) на САЩ. Сами си правете сметката за какво става въпрос и се сетете за Жоел Киню и недадената втора дузпа за България в полуфинала с Италия. А официално разследване на Европол преди няколко години обхвана над 300 мача на национални отбори, за които има подозрение, че са били уредени. И точно ФИФА е водещата федерация на национално ниво със Световното първенство по футбол.

В цялата картинка отново изглежда, че президентът на ФИФА Сеп Блатер пак ще излезе сух от водата. Блатер, който през 2009 година предизвиква с безотговорно поведение автомобилна катастрофа в Швейцария и бяга от местопрестъплението, след като е ранил човек. Само това да беше, щеше да е ясно на всеки за какъв морал говорим от страна на човека, управляващ световния футбол. За съжаление Блатер само веднъж беше близо да изгори - когато се разбра, че в тогавашното си качество на Генерален секретар на ФИФА най-малкото е знаел за подкупите, които маркетинговият партньор на Световната федерация ISL е раздавал на високопоставени функционери. Блатеровата ФИФА преименува подкупите в „посреднически хонорари” и през 2010 година плати милиони, за да се измъкне от съдебно преследване. През останалото време Блатер просто се усмихваше мазничко.

Във ФИФА, УЕФА и която и да се сетите футболна централа има корупция, като започнем с шефа ѝ - въпросът е само в размерите. Но раздвижването специано по отношение за ФИФА сега не е заради корупцията – тя е от десетилетия. Раздвижването е заради напрежението по остта САЩ – Русия. Защото максимата на властта „хляб и зрелище” е измислена и прилагана от дълбока древност. За „хляба” вече се налагат санкции – дойде време да се удари и по зрелището, защото явно само с "хляба" не става и не е достатъчно бързо. Някой да се сеща за по-популярен спорт от футбола в цял свят? И най-хубавото е, че кирливи ризи и виновни във футбол бол.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички