ФИФА: Мондиал 2022 остава с 32 участници


ФИФА: Мондиал 2022 остава с 32 участници
Снимка: Getty Images/Guliver

1825 0

Световното първенство по футбол в Катар през 2022 година ще се проведе с 32 отбора, а не с 48, обявиха от Международната футболна федерация (ФИФА). Президентът на федерацията Джани Инфантино излезе с предложение за увеличаване броя на участниците, но от ФИФА излязоха с официално изявление:

"След обстоятелствен и подробен консултативен процес, включващ всички важни и налични собственици, се стигна до заключението, че при настоящите обстоятелства подобна идея не може да бъде осъществена“.

Мондиалът през 2026, който ще се проведе в САЩ, Канада и Мексико, ще включва 48 отбора. ФИФА и Катар разгледаха и казуса, при който държавата от Персийския залив може да приеме най-големия международен форум самостоятелно с 48 отбора, променяйки поставените критерии за спортни съоръжения.

"След подробен анализ по този въпрос, се стигна до заключение, че поради напредналата фаза на подготовка и нужда от детайлна оценка на евентуалното логистично влияние на страната-домакин, ще има нужда от повече време и решение не бе взето преди крайния срок през юни“, се казва в официалното изявление на ФИФА. „Следователно се стигна до решение да не се преследва на този етап тази алтернатива“.

Както е известно, Инфантино се опита да се дистанцира от идеята за 48 отбора на Световното в Катар през март, когато след среща на Съвета на ФИФА в Маями каза: "Ако се случи – фантастично. Ако не се – отново фантастично“. Мондиалът през 2026, който ще се проведе в САЩ, Канада и Мексико, ще включва 48 отбора и, имайки предвид огромния брой налични стадиони, е малко вероятно да се сблъска с проблеми от логистичен характер.

Пречките да се осъществи Световно първенство в Катар с 48 отбора бяха много и различни, като някои от естествените партньори на страната за съвместно домакинство и приемане на мачове в района на Персийския залив се отказаха от идеята поради политически и икономически конфликт с Катар в региона. ОАЕ, Саудитска Арабия, Бахрейн и Египет (намираща се извън Персийския залив) прекратиха своите политически, търговски и транспортни връзки с Катар през юни 2017. Страните обвиниха Катар в подкрепата на тероризма – нещо, което катарците отрекоха да е истина.

Според проучване на ФИФА тогава проблемът е бил достатъчно сериозен и не е имало възможност която и да е от страните в Персийския залив да приеме двубои от Мондиала, ако блокадата не бъде премахната. Организатори на Световното в Катар не бяха намерени веднага за коментар по случая. Мондиалът в Катар ще се проведе през 2022 година от 21 ноември до 18 декември.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички