8-те най-големи провала в бразилския футбол


8-те най-големи провала в бразилския футбол

5088 0

На приключилата вече Копа Америка в Чили Бразилия не достигна дори до полуфинал. "Селесао" обаче има и по-жестоки провали. Ето кои са те:

Бразилският национален отбор никога не е печелил Олимпиада, но в САЩ пристигнаха Роналдо, Ривалдо, Роберто Карлош и Бебето. Отборът успешно изигра груповата фаза, преодоля Гана в четвъртфинала, но неочаквано се спъна в нигерийците.

Мачът се получи чудовищно драматичен: при 12 минути до края южноамериканците водеха с комфортна преднина от 2 гола, но нигерийците първо намалиха разликата, а в последния момент успяха и да изравнят чрез Нванкво Кану. Той вкара единствения гол в продълженията.

В мача за третото място бразилците треснаха звездния състав на португалците с 5:0, а защо се провалиха срещу африканците - остава загадка и досега.

Четири години по-късно бразилците встъпиха на Игрите със състав, воден от Роналдиньо. Но и това не помогна. Проблемите започнаха в първия мач от плейофите. Камерунците водеха почти през целия мач, но Роналдиньо докара мача до продължения в 4-ата минута на добавеното време.

Тогава камерунците бяха деветима на терена и изглеждаше, че бразилците ще се справят с тях с лекота. Но в 113-ата минута Модест Мбами накара огромната страна да замълчи. Отборът на Вандерлей Люксембурго така и не се възстанови.


Позорно загубили в първия кръг на Мондиал 19934 от испанците, бразилците се отправиха към Белград за приятелски мач. Югославяните се постараха да създадат на гостите максимално пълно впечатление от пътуването в Европа и нивото на местния футбол. Ако за всеки допуснат гол на кораба на бразилците слагаха допълнителна котва, то той щеше да потъне на обратния път към Южна Америка.

Преди 95 години Копа Америка отново се проведе в Чили. Тогава в турнира участваха общо 4 отбора - Бразилия, Аржентина, Чили и Уругвай, а първенството се състоеше само от групова фаза, без плейофи и финал.

Три гола на уругвайците до средата на първото полувреме решиха всичко. След почивката "селесте" вкараха във вратата на бъдещите 5-кратни шампиони още толкова. Бразилците не успяха да вкарат дори почетен гол, въпреки че през втората част играха с човек повече заради контузия в тима на съперника.

Впрочем, разгромът не стана най-голямата сензация: по това време Уругвай беше наистина силен.

Преди повече от 100 години за двата основни отбора на Южна Америка бе измислен специален турнир, който бе наречен на името на президента на Аржентина Хулио Рока.

Четвъртият в историята турнир за тази купа се проведе в Бразилия и се състоя от 4 мача. В Рио де Жанейро бодрите аржентинци стъпкаха домакините в калта с резултат 5:1. Една година по-късно, в следващото провеждане на турнира, бразилците паднаха с 1:5 и с 1:6, но това се случи в Буенос Айрес. А този домакински срам страната не можа да забрави до печалния полуфинал на Мондиал 2014.

Съставът на Бразилия на тази Копа не бе най-силният, разполагайки с двама Жуниньо, Денилсон и техниячния Алекс. Въпреки това загубата от Хондурас не беше приятна.

Бразилските функционери обаче не изгониха току-що назначения Луиш Фелипе Сколари. Треньорът изми срама от Хондурас точно след една година с победа на световното първенство.

Това се случи толкова скоро, че още дълги години ще доминира на върха в подобни класации. С националния отбор на Бразилия трябва да се случи нещо ужасно, за да остане катастрофата в мача с немците на втори план.

Да, в този ден бразилците се лишиха от услугите на Неймар и Тиаго Силва, но в света има хиляди отбори, които в състава си нямат дори Жо и Паулиньо. И със сигурност не всички те могат да допуснат 5 гола до 29-ата минута на препълнения домашен стадион.

За да бъда честен, до днес не вярвам, че такъв мач може да се изиграе в реалния живот.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички