5 треньори, ударили дъното в кариерата си през 2015-а


5 треньори, ударили дъното в кариерата си през 2015-а

2642 0

2015 година изобилстваше от треньорски провали, дори сред специалистите от световна класа.

1. ЖОЗЕ МОУРИНьО

2015 г. е определено най-лошата в треньорската кариера на португалеца. Ако в Реал той не падна под нивото си, а напускането му се готвеше отдавна, то в Челси Моуриньо разчиташе да се задържи много дълго. Такава стабилност той никога не бе опитвал и му се прииска подобна екзотика. Приятелските отношения с Роман Абрамович, обожанието на феновете, симпатията на пресата - с това Жозе можеше да се похвали само в Челси.

През първата година, без мащабни подсилвания на състава, той спечели с лондончани поредна шампионска титла, а в настоящия сезон "сините" шокираха с падението си. Всичко започна със сюрреалистичния конфликт с Ева Карнейро. Така започна разпадът на отбора. Моуриньо изпусна юздите и шейната на Челси се хлъзна сама. Приближаване до изпадащите, пренаписване на клубните антирекорди - всичко това доведе до уволнението на португалеца.

ДЕЙВИД МОЙС

Репутацията на перспективен, мъдър и способен да работи с ограничени финансови средства треньор, която Мойс си спечели в Евертън, я загуби само за два сезона. След уволнението от Манчестър Юнайтед, на шотландеца можехме да му съчувстваме - да, не се справи с наследството на Алекс Фъргюсън, не вдигна нивoто на клуба, но кой е застрахован от това?

След като си почина за половин година, пое Реал Сосиедад. Ново първенство, опит - изглеждаше, че това е, от което Дейвид се нуждае, за да припомни за себе си. Въпреки това, още през втория сезон отборът от Сан Себастиан се оказа плътно до зоната на изпадащите, играта му бе безобразна и на шотландеца му показаха вратата.

Сега кой ще покани Мойс и защо - е голяма мистерия. Правейки следващата крачка в треньорската си кариера, той падна доста ниско в професионалната стълбица, отколкото беше като треньор на Евертън.

ДИК АДВОКААТ

В последните години на кариерата си Адвокаат окончателно се превъртя в калейдоскопа от клубове, които сменяше като ръкавици в търсене на лесна печалба и слава. След националния отбор на Русия той поработи в Холандия с ПСВ и АЗ - нелошо, но не и блестящо. След това бързо пое и бързо захвърли националния отбор на Сърбия.

През пролетта на 2015 г. пое Съндърланд, спаси ги от изпадане и заговори за край на треньорската си кариера. Но след това "Черните котки" му предложиха една добра сделка и "последователният" холандец рутинно промени решението си. Само че остана напразно - Съндърланд тръгна лошо през новия сезон, оказа се сред аутсайдерите и през октомври Адвокаат вече си тръгна, за радост на феновете и ръководството. Естествено, с компенсация.

Сега, изглежда, той още не завършил кариерата си. Най-малко до следващото предложение, на което няма да може да откаже.

ФАБИО КАПЕЛО
В националния отбор на Русия знаменитият италианец дойде като един от най-добрите треньори в света, а си тръгна като алчен пенсионер и изчерпан "динозавър". Над края на кариерата на Капело в Русия се шегуваха не само руските журналисти, но и британските, и италианските. 
Футболът на отбора под ръководството на италианеца стана невероятно скучен и неефективен, контактът с отбора бе загубен, около него цареше нездрава атмосфера. Самият Фабио постоянно изясняваше отношенията си с федерацията по повод забавянето за неговата заплата. В резултат на това раздялата направи Капело още по-богат, но сега съдбата на прочутия Дон е да води отбори от нивото на Катар или някой състоятелен китайски клуб. 

ФАБИО КАПЕЛО

В националния отбор на Русия знаменитият италианец дойде като един от най-добрите треньори в света, а си тръгна като алчен пенсионер и изчерпан "динозавър". Над края на кариерата на Капело в Русия се шегуваха не само руските журналисти, но и британските, и италианските. 

Футболът на отбора под ръководството на италианеца стана невероятно скучен и неефективен, контактът с отбора бе загубен, около него цареше нездрава атмосфера. Самият Фабио постоянно изясняваше отношенията си с федерацията по повод забавянето за неговата заплата.

В резултат на това раздялата направи Капело още по-богат, но сега съдбата на прочутия Дон е да води отбори от нивото на Катар или някой състоятелен китайски клуб. 

ДАН ПЕТРЕСКУ

Румънецът не се числи към топ треньорите, но със силната си кариера като футболист зад гърба напълно можеше да разчита на шанс в същата Премиер лийг, в която го познават добре. И Петреску уверено тръгна към това - пробив в евротурнирите с Унирея, елегантна самореклама в Кубан, не толкова лош период в Динамо. Но след уволнението от московския клуб, Дан не можеше да очаква предложения от Висшата лига, където неотдавна го каниха, но му попречи контрактът с бяло-сините.

Той пое към лесна печалба в катарския Ал Араби, където не изкара и половин година. След това Петреску трябваше да забрави за предложения дори от Източна Европа. Максимумът, който дочака, беше треньорският пост в румънския средняк Търгу Муреш. Въпреки това, един месец по-късно той изпадна в истерия, заяви готовност да напусне заради неразбирателство с ръководството и финансови проблеми. След единствения мач начело на отбора, Петреску отиде да тренира китайския Цзянсу Сайнти. 

Едва ли сега ще го поканят да води приличен европейски клуб...

ПО ПЪТЯ ИМ:

ЛУИС ВАН ГААЛ И РАФАЕЛ БЕНИТЕС

Разбира се, трудно е да наречем треньора, който лятото пое Реал, лузър на годината. Въпреки това испанецът едва ли ще се задържи в мадридския клуб повече от един сезон. Спечелената "набързо" Лига Европа с Челси и нелошият период в Наполи - това е всичко, с което в последните 10 години може да се похвали някога успешният треньор.

В последно време Рафа стана символ на неудачите. 

Ван Гаал искаше да се пенсионира красиво, но се получи точно обратното - едно е, когато в Манчестър Юнайтед след Фъргюсън не се получи на Мойс, и съвсем друго, когато такъв мастодонт на треньорството се провали.

Ван Гаал похарчи колосални суми за трансфери, но безславно отпадна от Шампионска лига и във Висшата лига пределът на мечтите на Юнайтед е място в топ 4.  

 

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички