10 футболисти, които са представяли две държави в различни моменти от кариерата си


10 футболисти, които са представяли две държави в различни моменти от кариерата си
Снимка: Getty Images/Guliver

9224 0

За разлика от клубната принадлежност, държавата, за която даден футболист може да се състезава, няма как да бъде свободно избирана и често заменяна. Все пак, футболът познава своите случаи, в които играч е записвал двубои за две различни страни.

Член 8.1 от правилата на ФИФА гласи, че само в 2 случая футболист има право веднъж да предяви желание да се състезава за друга националност. Първият - няма записан двубой (цял или частичен) в официално състезание на представителни мъжки национални "А" отбори за настоящата му асоциация; по времето на първата му пълна или частична проява в национален двубой в официално състезание за дадена асоциация, вече е имал националността за съответната страна, която иска да представя. Второ - ако не му е позволено да играе за новата си асоциация в което и да е състезание, в което вече е играл за предишната си асоциация.

Представяме ви 10 случая, в които даден футболист има двубои за две различни страни:

Кевин-Принс Боатенг - полу-брат на защитника на Байерн Мюнхен - Жером Боатенг, който защитава цветовете на Германия. Кевин-Принс е роден и израснал в Германия, като има мачове за юношеските формации на Бундестима както до 19, така и до 21-годишна възраст. През 2010 решава да представя Гана, "защото се чувства повече ганаец". Представя страната на Мондиал 2010 и Мондиал 2014, когато се изправя срещу Германия и своя брат в мач, завършил 2:2 (впоследствие Германия печели трофея).

Диего Коща - през 2013 година играе в две срещи за националния отбор по футбол на Бразилия, но и в 2-та случая двубоите бяха приятелски. През октомври същата година обявява желанието си да представя Испания, където вече има гражданство. Фелипе Сколари (тогавашен наставник на Бразилия) определя решението на Коща като "неприемливо". На Мондиал 2014 в Бразилия привържениците бурно освиркват носещия фланелката на Испания нападател.

Тиаго Мота - още един роден в Бразилия играч, който предпочита да представя друга страна. Мота дори играе за "Селесао" през 2003 за КОНКАКАФ. Неговият дядо по бащинска линия обаче е италианец и Мота има правото да избира и в крайна сметка брани "Скуадра Адзура" и печели Мондиал 2006.

Лукас Подолски - той е роден в Полша и още през 2003 година полските медии призовават националния селекционер да повика 18-годишния играч след страхотно представяне с екипа на Кьолн, но той отвръща, че Полша има много по-добри нападатели от Подолски. Лукас става национал на Германия и има 130 участия за Бундестима, като печели и Мондиал 2014.

Вилфред Заха - той играе за националния отбор на Англия до 19 и до 21 години, като дори дебютира за представителния тим през 2012 година. Впоследствие обаче предпочита да защитава родния си Кот д'Ивоар.

Джак Грийлиш - имайки правото да играе и за Ирландия (поради произход на баба и дядо), и за Англия (родно място), "трите лъва" го преследват през юношеските му години, когато играе за Ирландия. В крайна сметка, през 2015 най-сетне избира Англия.

Таулант Джака - братът на Гранит Джака представя Швейцария на Европейското първенство до 17 години. Продължи да се състезава и до 21-годишните през 2013 г., но след това предпочете националния отбор на Албания.

Фаузи Гулам - левият бек на Наполи е роден във Франция и играе в тима до 21 години, но неговите намерения винаги са били да представя Алжир. Дебютира за "пустинните лисици" през 2013, а през 2014 участва на Мондиал 2014.

Насер Шадли - роден в Белгия, той започва националната си кариера за Мароко с приятелска среща през 2010 година срешу Северна Ирландия. В крайна сметка, през януари 2011 година решава, че иска да играе за Белгия.

Джеймс Маклейн - играе за Северна Ирландия в повечето юношески формации на страната и е извикан за представителния тим през август 2011 година срещу Фарьорските острови. В крайна сметка обаче предпочита да играе за Ирландия и по думите му - винаги го е искал.

 

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички