Бездушна Барселона капитулира на "Местая"


Бездушна Барселона капитулира на "Местая"
Снимка: Guliver/GettyImages

10776 0

21-ият кръг в испанската Ла Лига стартира в петък с победата на Осасуна с 2:0 над Леванте, но голямата изненада дойде от "Местая", където Валенсия шокира лидера в класирането Барселона и стигна до категорична победа с 2:0 над шампиона на Испания.

Каталунците бяха тотално обезличени от добре подготвения си опонент, като единствен Марк-Андре Тер Щеген опази вратата на каталунците от далеч по-тежка загуба. Основна роля изигра той през първото полувреме, когато отрази цели 5 удара на домакина, включително и дузпа на Максимилиано Гомес. 

Дори германският вратар обаче нямаше какво да направи в 47', когато удар на крилото срещна тялото на Алба и влетя в мрежата - 1:0. В 77' отново Гомес бе точен, за да се реабилитира напълно за пропуска от бялата точка през първото полувреме. 

"Блауграна" не изглеждаше никак добре на "Местая", като за статистиката остават 10 удара, 3 от които точни, но в нито един момент Барселона не стигна до сериозен натиск или до 100%-ово положение. Нещо повече - това беше третият мач през сезона, в който тимът не може да отбележи дори гол в Ла Лига като гост. 

На коренно различен полюс е настроението в лагера на Валенсия . Отборът не беше печелил у дома срещу Барселона от 2007 година в Ла Лига, а последният успех изобщо на "Местая" бе дошъл през 2008 година за Купата на Краля - преди цели 12 години. Благодарение на 3-те точки, "прилепите" събраха 34 точки и отново са в борбата за място в топ 4. Те изостават само на 1 точка от Атлетико (Мадрид) и Севиля. 

Барселона може да сдаде първото място за сметка на Реал Мадрид. В момента двата тима имат по 43 точки, но "кралете" гостуват на Валядолид в неделя вечер. При равенство или победа, "кралете" ще изпреварят каталунците. 

ПЪРВО ПОЛУВРЕМЕ

Очаквано Барселона бързо наложи контрол върху топката и висока преса, от която обаче не произлезе ранен гол, както гостите се надяваха. "Прилепите" бяха готови за това и рядко допускаха играта да е в близост до наказателното им поле в първите 10 минути. 

Точно в 10' дойде най-опасното положение за Валенсия. Пике бе напуснал позицията си и извърши нарушение между наказателното поле и централната линия, но съдията даде авантаж. Последва бърза акция и пас в наказателното поле, където Гомес се озова сам срещу вратаря, но беше спънат от Жерар Пике. Защитникът получи само жълт картон, а съдията отсъди дузпа. С отговорността се нагърби Гомес, но ударът му беше право в обсега и на височината на плонжа на Тер Стеген - фатален пропуск и припилян златен шанс за "прилепите". 

Сигналната лампа на Барселона обаче не бе задействана. Напротив - катлаунците нямаха особени идеи в атака, а една от малкото такива дойде в 22'. Тогава с пасове с едно докосване беше преодоляна халфовата линия на Валенсия, като Бускетс получи от Алба пред наказателното поле. Той обаче се засуети, вместо да изведе Меси или Гризман в пеналтерията, и върна топката назад. 

В 29' Валенсия отново получи страхотен шанс да поведе в резултата и отново Тер Стеген се оказа последна преграда. Гомес се опита да се реваншира за пропуска от дузпата, след като с индивидуален пробив нахлу в наказателното поле и стреля мощно в горния десен ъгъл. Германският страж едва отрази топката, която се удари в гредата и се озова на главата на Солер. Той отклони за Гамейро, който стреля от чиста позиция, но отново Тер Стеген отрази, избивайки в корнер. 

В 42' играчите на домакините побесняха, след като Умтити извърши грубо нарушение в средата на терена, съдията даде авантаж и по дясното крило абсолютно сам беше изведен Солер. Точно в този момент обаче реферът отмени авантажа и заслужи освиркванията на целия стадион. 

ВТОРО ПОЛУВРЕМЕ

На старта на втората част Ансу Фати беше изведен отлично пред наказателното поле, но не успя да завърши точно. И в 48' това коства скъпо на каталунците. При акция на Гомес отдясно той центрира към наказателното поле, но не намери свой съотборник. Все пак Торес се добра до топката край аутлинията и центрира в малкия пеналт, където Пике се опита да изчисти, но прати топката право на крака на Гомес. Той стреля мощно диагонално от 10 метра, топката рикошира в тялото на Алба и се превърна в неспасяема за Тер Щеген - 1:0 за домакините. 

След попадението Барселона се опита да натисне повече, като имаше няколко опасни нахлувания в наказателното поле, но Гарай и Паулиста успяха да блокират подавания в близост до малкия пеналт. Бяха пробвани и няколко удара от дистанция, но се оказаха неточни. 

В 77' каталунците загубиха топката дълбоко в половината на Валенсия, като излезе в тъч. Докато играчите на Сетиен не гледаха, тъчът беше изпълнен бързо и насочен към Торес. Той от своя страна размина елегантно защитник на Барселона по дясното крило, нахлу към центъра и изведе Гомес сам срещу вратаря - диагонален удар в долния ляв ъгъл и 2:0 за "прилепите". 

СТАРТОВИ СЪСТАВИ

Валенсия: Доменек, Вас, Гарай, Паулиста, Гая, Кодогбия, Коклен, Торес, Солер, Гомес, Гамейро 

Барселона: Тер Стеген, Алба, Умтити, Пике, Роберто, Артур, Бускетс, Де Йонг, Фати, Меси, Гризман

ПРЕДИ ДВУБОЯ 

Двата отбора претърпяха крах в новосформирания турнир за Суперкупата на Испания. Носителят на Купата и шампионът на страната отпаднаха още на полуфиналите и така нито един от двата отбора не успя да вземе третия по сила турнир в страната, а и не успяха да се срещнат в директен сблъсък в спор за трофея. Сега обаче е време за мача им от испанското първенство, който е важен и за двата отбора. 

Валенсия се намира на 7-о място с актив от 31 точки и е точно под местата, даващи право на участие в Европа. Целта на "прилепите" е участие в Шампионска лига, като разликата в 3-ия и 4-ия в класирането (Атлетико и Севиля) е 4 точки. Барселона от своя страна е лидер в класирането с 43 точки заради по-добрата си голова разлика срещу Реал Мадрид (в директния сблъсък помежду им двата тима направиха 0:0).

В първия дуел между двата тима за сезона каталунците си изкараха яда за загубения финал за Купата на Краля и на "Камп Ноу" разбиха днешния си опонент с 5:2, като разликата можеше да е още по-сериозна. "Прилепите" обаче по традиция са неприятен за "блауграна" опонент, а мачовете помежду им винаги са интересни и динамични. Трябва обаче да се отбележи, че последната победа на Валенсия над Барселона у дома е от 2008 година в турнира за Купата на Краля (3:2), а за първенство - 2:1 през февруари 2007. 

Коя телевизия ще предава Валенсия - Барселона вижте тук! 

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички