Барселона "яхна" грешката на Реал: Предаде "лекция" в дерби и дръпна с 8 точки (ВИДЕО)


Барселона "яхна" грешката на Реал: Предаде "лекция" в дерби и дръпна с 8 точки (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images

4777 0

Испанският гранд Барселона спечели с категоричното 3:0 дербито от 20-ия кръг в Ла Лига срещу Севиля. Каталунците доминираха през цялото време и напълно заслужено стигнаха до 3-те точки, с които преднината им пред Реал Мадрид, който загуби по-рано през деня от Майорка, нарасна до 8 пункта. Андалусииците остават с 2 точки над зоната на изпадащите - на 16-о място.

Те нямаха никакви шансове за успех в този двубой, а по този начин се продължи една мъчителна за тях тенденция. Вече 20 поредни гостувания на "Камп Ноу" срещу каталунците в шампионата не могат да постигнат победа. Последната такава идва през декември 2002 година с 3:0, когато пък за Барселона играе сегашният им треньор Шави.

Въпреки че през първото полувреме не падна попадение, бе въпрос на време да станем свидетели на такова, след като Севиля на практика не атакуваше, а постоянно се отбраняваше (и рядко притежаваше топката).

Въпросният гол падна след нападение с цели 17 подавания. Единствено голът на Феран Торес срещу Атлетик Билбао дойде след повече пасове от мачовете през този сезон (20). В крайна сметка нападението бе завършено от Жорди Алба.

Между 70-ата и 80-ата минута паднаха още две попадения, които окончателно сложиха край на интригата. Първото бе дело на Гави след хубава асистенция на Рафиня, докато второто реализира самият бразилец след асистенция на Алба.

ПЪРВО ПОЛУВРЕМЕ

След около четири минути футбол Серхио Бускетс трябваше да получи медицинска помощ. За съжаление въпреки това не успя да продължи двубоя и в 8-ата минута бе принудително сменен от Франк Кеси.

В 17-ата минута последва дълго подаване, след което топката бе свалена с глава към Левандовски. Той напредна и бе близо до гола, но ударът му първо рикошира в бранител, а след това бе майсторски спасен от Ясин Буну. При последвалия ъглов удар пък Роналд Араухо намери топката с глава и я прати с малко покрай страничния стълб.

В 27-ата минута Роберт Левандовски се отчете с отличен изстрел от около 20-25 метра. Топката бе много добре насочена, но там Буну впечатли с реакцията си и спаси.

До края на полувремето нито един от двата отбора не създаде нещо по-опасно пред някоя от двете врати. В последните секунди от частта бившият футболист на Барселона Иван Ракитич влезе доста грубо в краката на Роналд Араухо, който остана на земята. В крайна сметка уругваецът се изправи, до контузия не се стигна, а Ракитич получи само жълт картон.

ВТОРО ПОЛУВРЕМЕ

Домакините започнаха много силно второто полувреме и си личеше, че търсят ранен гол. До такъв обаче не се стигна в първите 10-ина минути, както и до по-чисто голово положение. Левандовски бе потърсен с едно центриране на далечната греда в 53-ата минута, но остана под топката и не осъществи толкова добър контакт с нея, което му попречи да вкара.

58' - 1:0! Резултатът бе открит по-малко от четвърт час след старта на второто полувреме. Голмайстор бе бранителят Жорди Алба. Каталунците разиграха на малко пространство в наказателното поле по майсторски начин, а Алба се включи дълбоко напред, за да завърши с едно докосване подаването от Кеси, който го намери по особено техничен начин.

70' - 2:0! Каталунците заслжено удвоиха аванса си чрез Гави. Дълго извеждащо подаване отдясно на нападението на тима към Рафиня. Бразилецът влезе добре навътре и направи "скрит пас" към Гави, който на полуопразнена врата от непосредствена дистанция вкара един от най-лесните голове в кариерата си.

Четвърт час преди края на срещата главният съдия отсъди нарушение на отлична позиция за стрелба - на точно 20 метра от вратата. Зад топката застанаха Рафиня и Левандовски. В крайна сметка полякът комбинира късо с Гави, който му спря топката, за да може Лева да стреля мигновено. Ударът му обаче мина съвсем близо до десния страничен стълб до Буну.

79' - 3:0! Резултатът стана класически след гол на Рафиня! Жорди Алба получи след много прецизно подаване на Де Йонг и от своя страна центрира без да се бави в наказателното поле, където намери бразилеца, който се протегна преди Буну и засече в мрежата му.

ПРЕДИ ДВУБОЯ

Каталунците ще се опитат да се възползват от грешната стъпка на шампиона и основен преследвач Реал Мадрид. Преди кръга Барселона бе с пет точки преднина. Севиля обаче също има нужда от точките - отборът е с едва две точки над зоната на изпадащите, но показва прогрес, тъй като доскоро ситуацията бе дори по-критична, но последваха два поредни успеха.

И двата отбора имат проблеми с контузени. При Барселона са далеч по-малко, но Шави няма да може да разчита на ключов играч като Дембеле (Балде е под въпрос). В Севиля пък участие няма да могат да вземат Корона, Маркао, Навас, Папу Гомес и Алекс Телеш.

Барселона печели четири от последните си пет двубоя срещу този опонент. Проблемът за Севиля е, че е успял да се разпише в само един от тези мачове (при равенството, докато при пораженията не е вкарал нито веднъж).

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички