Барселона "задуши" Хетафе след искра от Лионел Меси


Барселона "задуши" Хетафе след искра от Лионел Меси
Снимка: Gulliver/GettyImages

5664 0

Барселона постигна много ценен успех в целта си за дубъл през този сезон в Испания. Каталунският гранд надви с 4:2 гостуващия Хетафе в мач от междинния 32-и кръг в местната Ла Лига.

Лионел Меси даде аванс на Барса в деветата минута. Клеман Ланге си реализира автогол в 12-ата минута. Софиян Чакла също си вкара автогол в 28-ата и Барса отново поведе. Лионел Меси вкара своя гол №25 в 33-ата минута. Енес Юнал намали до 2:3 от дузпа в 69-ата минута, след като именно той бе фаулиран от Роналд Араухо в наказателното поле на "блаугранас". Араухо изкупи вината си за дузпата с попадение в 87-ата минута, а в последната минута на срещата Антоан Гризман от дузпа оформи крайното 5:2 за домакините.

Успехът прати Барселона отново на третото място във временното класиране, като тимът е с 68 точки, една повече пред четвъртия Севиля (67), но и Барса е с мач по-малко. „Блаугранас” е на пет точки зад лидера Атлетико Мадрид, който е със 73, но и „лос кулес” също са с мач по-малко от столичния тим, като между двата тима е Реал Мадрид със 70. Категорично може да се отбележи, че оставащите шест кръга в Ла Лига ще бъдат повече от интересни, а борбата за титлата на Примера дивисион ще е до самия край между трите колоса на местния футбол.

ПЪРВО ПОЛУВРЕМЕ

Преди срещата двата отбора отдадоха почит с минута мълчания към отишлия си от този свят преди броени дни - Хосеп Мусонс, който е бил дългогодишен член в борда на директорите на Барса.

Напълно логично, каталунците стартираха по-агресивно и след само четири минути игра можеше да водят в резултата. Тогава Лионел Меси намери пространство и отправи мощен изстрел, който обаче се отби в гредата на вратата, пазена от Сория.

В осмата минута "блаугранас" откри резултата чрез своя голям "диамант". Серхио Бускетс даде страхотен пас по земя зад отбраната на Хетафе. Даконам избута грозно Меси в гръб, но аржентинецът запази баланс. Меси отправи диагонален шут с левия крак, а Сория докосна топката, но не достатъчно, за да я прати извън вратата си - 1:0.

В десетата минута топката бе центрирана в наказателното поле на Барса за Кубо. Японецът атакува топката, но не я нацели, а вместо това намери коляното на Оскар Мингеса и бранителят на "лос кулес" получи медицинска помощ след тежкия удар от отдадения под наем от Реал Мадрид футболист.

Хетафе използва момента, че Барса е с 10 човека заради липсата на Мингеса. Гостите заиграха добре вляво, а топката стигна до Кукурея. Той пласира центриране за Анхел Родригес, който отигра доста нескопосано, но топката рикошира в тялото на Клеман Лангле и тя влетя във вратата на Тер Щеген - 1:1. След четвърт час игра Меси комбинира вляво за Алба, а левият бранител върна на границата за №10. Лео не се поколеба и отправи бомбен шут, но топката профуча над напречната греда на Хетафе.

В 28-ата минута Педри напредна през средата, но София Чакла реши да връща към вратаря Сория. Стражът бе излезнал напред, а топката продължи към вратата на Хетафе. Сория опита да я извади, но тя влетя във вратата му за 2:1 след тотална липса на концентрация в отбраната на гостите - 2:1.

Изключителните изяви на Меси в срещата продължиха. Клеман Ленгле прати с глава вдясно на наказателното поле пас за Меси. Той стреля с десния крак, а топката се отби в десния страничен стълб на Сория и се върна в Меси, който от малък ъгъл не пропусна - 3:1.

ВТОРО ПОЛУВРЕМЕ

В началото на втората част на "Камп Ноу" се видя постепенно разиграване от отбора на Роналд Куман. Барса изчакваше търпеливо и предпочиташе да задържа топката, докато Хетафе търсеше вариант да я открадне в зона, която да спомогне за бърза атака, но така и не успяваше.

В 67-ата минута Енес Юнал бе настъпен от Роналдо Араухо в наказателното поле на Барса и реферът след преразглеждане на ВАР посочи бялата точка за гостите. Зад топката застана именно Юнал, който хладнокръвно прати топката в долния десен ъгъл на Тер Щеген, за да намли до 2:3.

Веднага след това Меси изведе вдясно резервата Тринкао, който опита да върне веднага за аржентинеца, но Чакла изчисти напред. Муриба посрещна топката с удар, ала Сория се справи с лекота.

Три минути преди края на редовното време Барса стигна до четвъртия гол в срещата. Лионел Меси достави от корнер на близката греда, към Роналд Араухо. Бранителите Кофи и Чагла не противодействаха във въздуха на Араухо, който с глава реализира гол за Барса - 4:2.

В последната минута от продълженията Джене Даконам действа грешно, за да последва изритване на Чакла срещу Гризман и реферът посочи бялата точка. Меси отстъпи изпълнението именно на Гризман, който шутира силно и вкара петия гол в срещата за Барса - 5:2.

СТАРТОВИ СЪСТАВИ

Барселона: Тер Щеген, Мингеса, Ленгле, Пике, Алба, Бускетс, Де Йонг, Роберто, Педри, Меси, Гризман

Хетафе: Сория, Санчес, Даконам, Чакла, Чема, Суарес, Максимович, Алена, Кукурея, Кубо, Анхел

ПРЕДИ ДВУБОЯ

Футболистите на Роналд Куман допуснаха поражение в последния си двубой от Ла Лига, което им прекъсна серията от 6 поредни победи за първенството. Още по-болезнен е фактът, че то дойде в дербито срещу големия съперник Реал Мадрид.

Каталунците обаче трябва бързо-бързо да се вдигнат, тъй като борбата за титлата е в разгара си. Те приемат у дома Хетафе, а победата е абсолютно задължителна, за да може Барселона да се доближи на 2 точки от Реал и Атлетико Мадрид (на 5 точки от Атлети, ако отборът вземе по-ранния си мач срещу Уеска).

Гостите обаче няма да предадат лесно срещата, тъй като също имат нужда от точките. Те са на 4 точки от Уеска, който е последният отбор в зоната на изпадащите.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички