Зизу - човекът за финалите, стряскащи показатели преди мача за Суперкупата


Зизу - човекът за финалите, стряскащи показатели преди мача за Суперкупата
Снимка: Getty Images/Gulliver

3998 0

Треньорът на Реал Мадрид Зинедин Зидан може да се похвали с впечатляващо постижение - той има извънземна успеваемост, що се отнася до спечелени финали като наставник. Всичко това - преди мача за Суперкупата на Испания срещу Атлетико (Мадрид) в неделя (12.01) от 20:00 часа българско време.

Това ще бъде финал номер 9 за французина (в тази му роля), който е спечелил всеки от предишните си 8 - Шампионска лига през 2016 г. (1:1 в редовното време, победа след дузпи срещу Атлетико (Мадрид), Суперкупа на Европа два месеца по-късно (3:2 над Севиля), Световно клубно първенство (4:2 срещу Кашима), Шампионска лига през 2017 г. (4:1 над Ювентус), отново Суперкупа на Европа (2:1 срещу Манчестър Юнайтед), Суперкупа на Испания (2:0 и 1:3 с Барселона), ново Световно клубно (1:0 Гремио) и феноменална 3-а поредна титла от Шампионска лига (3:1 над Ливърпул).

Така Зидан все още няма нито един загубен финал. Ако бъде спечелен двубоят срещу Атлетико (Мадрид) и съответно се завоюва Суперкупата, това ще е 10-и трофей за наставника в "кралския клуб" (освен 9-те финала, той спре хегемонията на Барселона в Ла Лига през сезон 2016/17). Така французинът ще остане на само 4 трофея от рекордьора по този показател в пребогатата история на "белия балет" - Мигел Муньос, който е с 15.

Зидан е спечелил 66% от мачовете, в които е треньор на Реал (124 победи, 40 равенства и 22 загуби от 185 двубоя) - от януари 2016 година до юни 2018-та + от март 2019 г. до този момент. В момента "кралския клуб" е в серия от 15 поредни мача без загуба. Последното поражение бе от Майорка през октомври. Все пак отборът е далеч от рекорда при Зидан от 40 срещи без загуба между април 2016-а и януари 2017-а.

Френският наставник е третият, който успява да завоюва три трофея от Шампионска лига (освен Карло Анчелоти и Боб Пейсли). Освен това, той държи рекордът за най-малко поражения в първите 100 двубоя - само 8. А какъв феноменален рекорд записа Реал преди броени дни - вижте в този материал на SportLive.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички