Защо VAR ядосва футболистите?


Защо VAR ядосва футболистите?
Снимка: Getty Images/Gulliver

2164 0

Неочаквана звезда изгря на полуфинала на Световното клубно първенство между Реал Мадрид и Ал Джазира. В един от основните герои се превърна системата за видеоповторенията в полза на арбитрите VAR. И на двата отбора бяха отменени попадения, след като реферът използва тази система, а това изключително много изнерви играчите, тъй като играта се бавеше с по близо 4-5 минути. 

След двубоя Гарет Бейл, Лука Модрич, както и наставника на "Кралския клуб" Зинедин Зидан се изказаха против VAR. Авторитетното испанско издание Marca посочи няколко причини, поради които футболистите не одобряват технологиите във футбола. 

Ето и кои са те:

1. Объркване по отношение на това, което може да бъде разгледано

Не всички футболисти са наясно точно какви положения може да бъдат прегледани от VAR. Например, положения за засада може, но обикновени фаулове в средата на терена - не. 

2. Кога точно може да бъде поискана справка

Ако топката излезе от игра след нарушението, всичко е наред, защото може веднага да бъде прегледано. Но какво се случва, ако няколко минути топката остане на терена и играта продължи.

3. Кой може да поиска VAR

Упълномощени са всички играчи на терена, само капитани и треньорите или единствено реферът може да прецени кога. Още едно нещо, което е неясно за повечето футболисти. Хората, свързани с VAR които гледат на монитор срещата, са в постоянен контакт с рефера и постоянно се консултират. Има случаи, в които играчите искат VAR, но не всеки път реферът се съобразява с тях, в повечето случаи чака сигнал от своите колеги.

4. Забавянето на играта

Един от най-големите недостатъци за играчите е забавянето на играта, което се получава. В полуфинала на световното клубно играчите изчакаха 4 минути за решение, размотавайки се из игрището.

5. Фактът, че правилата за използване не са кристално ясни

Това, че системата е в тестови период и още не са изцяло избистрени правилата също е голям пропуск. Все пак се предполага, че ако бъде въведено в повечето лиги, то ще има ясен регламент. 

6. Фактът, че е просто един инструмент

VAR не може да се произнесе по всяко едно спорно решение без противоречия. Реферът се гледа спорното положение, но понякога се налага да взима субективни решения, които не се харесват. 

 

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички