Виновникът за неудачите на Барса: За 3 г. Роберт Фернандес провали почти всички трансфери


Виновникът за неудачите на Барса: За 3 г. Роберт Фернандес провали почти всички трансфери
Снимка: Getty Images/Guliver

6543 0

Спортният директор на Барселона Роберт Фернандес най-вероятно ще напусне клуба през лятото на тази година. Именно той носи отговорност за последните провали на каталунците на международна сцена, пише "Marca".

Срамното отпадане в Шампионска лига от Рома показа, че успехите на Барса на вътрешна сцена само маскират реалните проблеми на отбора. В такива случаи се търси задължително виновникът и за Барселона това е Роберт Фернандес.

Специалистът дойде в клуба през 2015 година (след победата на тима в Шампионска лига), за да укрепи успехите на отбора. Тогава "синьо-червените" преживяваха труден момент, защото търсеха заместници на Карлес Пуйол, Педро Родригес, Шави и Дани Алвеш. Затова президентът Хосеп Мария Бартомеу му даде всичко на спортния директор. Фернандес имаше цялото доверие, затова за 3 години той успя да похарчи за нови играчи 446 милиона евро.

Какви са резултатите от тези инвестиции? Почти не се забелязват такива. Например, за важния мач срещу Рома в стартовия състав на Барселона излязоха само двама футболисти, доведени в клуба от Фернандес. Това бяха Самюел Юмтити и Нелсон Семедо.

ПРОВАЛ С МЛАДИТЕ ИГРАЧИ

Фернандес имаше план да подмлади състава. Заради това бяха привлечени Юмтити, Люка Дин, Пако Алкасер, Денис Суарес и Андре Гомеш.Ако Юмтити се укрепи в титулярния състав, другите се провалиха в това.

Най-големият провал е Андре Гомеш, за когото Барселона изпревари Реал. Предишният треньор Луис Енрике силно вярваше в халфа, заради което му даваше десетки шансове да се изяви. Португалецът не оправда това доверие, затова дори и сега трибуните на "Камп ноу" продължават да го освиркват.

🎯⚽️

Публикация, споделена от Denis Suarez Fernandez (@denissuarezfernandez) на

Барселона започна да проумява некомпетентността на Фернандес миналото лято и създаде в клуба длъжност за 'своя" човек пеп Сегура. Той трябваше да контролира трансферите на Фернандес, за да не се допускат в отбора играчи, които не разбират философията "повече от клуб".

Въпреки това именно през лятото на 2017 година се случи най-голямата катастрофа - Барселона бе напусната от Неймар. Това развали някои от плановете на клуба, но всичко можеше да се поправи с избора на адекватна замяна на бразилеца.

ПРОВАЛЪТ С ДЕМБЕЛЕ

Фернандес се паникьоса, когато осъзна, че Неймар наистина ще премине в ПСЖ. Той не знаеше как да замени един от лидерите на отбора. В същото време той се провали с други трансфери: парижани не пуснаха в Барса Анхел Ди Мария и Марко Верати, а Ливърпул - Коутиньо. Именно тогава възникна вариантът с Усман Дембеле, който много грозно, но бързо избра Барселона пред Борусия (Дортмунд).

145 милиона евро, плюс бонусите, бяха платени за играча, който почти с нищо не помогна на отбора в такъв важен сезон.

Същевременно се оказа, че Фернандес не умее не само да купува, но и да продава. През цялото лято спортният директор търсеше къде да продаде Арда Туран и Андре Гомеш. Без резултат. Първият си тръгна едва през зимата, и то отиде под наем, а вторият продължава да дразни "Камп ноу".

След поредните провали - с Жерар Делофеу, Нелсон Семедо и Йери Мина, Бартомеу вече стигна до решението да уволни директора, но го спряха резултатите на отбора, особено разгрома над Челси с 3:0. На фона на нелошото представяне на Паулиньо и Юмтити в Барселона пожелаха да дадат на Фернандес още един шанс. Но загубата от Рома сложи всичко на мястото му.

Сега Роберт е обвиняван и за това, че неговата политика е обострила основния проблем на Барса - Месизависмостта. И това е самата истина. Никога досега Барса не е изглеждала така бледа без аржентинеца.

Pre match press conference in a sunny Tirana. Focused on reaching the next round

Публикация, споделена от Jordi Cruyff (@jordicruyff) на

КОЙ ЩЕ ЗАМЕНИ ФЕРНАДЕС?

През лятото контрактът на Роберт изтича. Бартомеу няма да му предложи нов договор, за да си запази репутацията. Тогава кой ще го замени?

Мончи е първият и най-интересен вариант за каталунците. Бившият бос на Севиля обаче започна работа с Рома, затова няма шансове той да замени Фернандес.

Барселона може да предложи поста и на Жорди Кройф. Синът на легендата на Каталуня бе поканен и преди една година, но реши да остане в Израел. Сега ситуацията се промени и през лятото Кройф-младши ще бъде свободен.

В списъка с кандидатите е и Патрик Клуверт, който беше донеотдавна спортен директор на ПСЖ.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички