Вечно първият стана вечно втори. Какво не е наред с Меси?


Вечно първият стана вечно втори. Какво не е наред с Меси?
Снимка: Getty Images/Guliver

3142 0

Лионел Меси отново не вкара гол във важен мач, изгуби се на терена и не спечели трофей. Какво се случва с Извънземния? "Чемпионат" приведе главните причини за кризата в играта на аржентинеца.

ВЛИЗА В КОНФЛИКТИ В КЛУБА И В НАЦИОНАЛНИЯ ОТБОР

Основният проблем на Меси сега е в психиката. Неговият изключителен талант, невероятен контрол над топката или зашеметяващите му удари към вратата никога няма да изчезнат. Затова капка по капка изчезва увереността в собствените му качества.

Напоследък Меси попада на кориците на испански и латиноамерикански вестници по-често от тогава, когато с головете си носеше трофеи на Барса. Аржентинецът ден след ден се оказва "герой" в скандали.

Първо, бе обвинен, че укрива данъци, след това псува съдия и бе наказан за 4 мача на Аржентина, а съвсем наскоро стана ясно, че коригира трансферните списъци на мениджърите на каталунците.

Възниква усещането, че и самият Меси не разбира къде е истината и къде гонката на жълтите вестници да правят сензации с името на най-големия играч на планетата. Различни източници съобщават, че аржентинецът ще ходи в централата на ФИФА, за да се извинява за обидата към съдията и така да намали наказанието си. После пишат, че той не иска да ходи в Цюрих и да се извинява, а също и че е недоволен от играта на Барселона и го е обсъждал с Луис Суарес.

Какво се случва с Меси в действителност, може би ще узнаем в неговата автобиография след години, а може и никога да не узнаем. Но е факт, че подобен натиск нападателят не е изпитвал през цялата си кариера в Каталуня.

НЕЗАБЕЛЕЖИМ Е ВЪВ ВАЖНИТЕ МАЧОВЕ

В началото на април Меси беше лидер в битката за най-добър голмайстор в Европа. Но нека този факт не ни заблуждава.

Да, Меси продължава да бележи в Примера, да вкарва по 2 гола във вратите на Леганес, Осасуна и Валенсия. Но това не е нивото, което всички очакват от Лионел. Аржентинецът ни научи, че е стабилен и силен във важните мачове за Барселона, за разлика, например, от Йозил, или според мнозина, от големия си съперник - Роналдо.

Меси не се разписа в Ел Класико, загуби се в мача в първи кръг с Атлетико, беше зрител на супермача с ПСЖ и не направи нищо срещу защитата на Ювентус. Тоест провали всички важни мачове през сезона. Ще видим дали това ще се промени в неделя, когато Барса ще играе с Реал без новия си лидер.

ДАДЕ ЛИДЕРСТВОТО НА НЕЙМАР

Именно Неймар стана новият фронтмен на Барселона, когато Меси престана да бъде. Най-яркият пример в мачът с ПСЖ, 6:1 на "Камп Ноу". Бразилецът изпълни важния пряк свободен удар, той отиде до бялата точка и вкара петия гол, той даде решаващия пас за гола на Серхи Роберто.

През този сезон Меси все по-често се превръща в плеймейкър, който пречи на своите централни халфове, твърде дълбоко потъва в отбрана в търсене на топката. Когато я намери, Лионел търси Неймар.

В същото време Неймар прави всичко за Барселона и е играчът в цяла Европа, извън Азар в Челси, който е най-опасен в близост до наказателното поле. През този сезон Неймар е създал повече положения за съотборниците си отколкото Меси и Иниеста, и то общо.

ТАКТИЧЕСКИ НЕДИСЦИПЛИНИРАН Е

Преди 2 месеца след поражението от ПСЖ тактическият аналитик на "Чемпионат" разсъждава върху проблемите на Барселона и Меси по-специално. Ето няколко извода за аржентинеца в този текст:

При отбрана без топка Барселона смена атакуващата си формация от 4-3-3 на по-класическото 4-4-2 със Суарес и Меси отпред. Няма съмнение, че този преход е необходим, за да освободи аржентинеца от необходимостта да затваря десния фланг на отбраната - по-рано там беше неуморимият Дани Алвеш, а сега е неопитният Серхи Роберто, Алейш Видал, който не се харесва на Лучо, и бавният Масчерано.

С напускането на Алвеш и тактическата реаорганизация отдясно беше покрита за сметка на смяната на Гомеш и Ракитич, а в жертва Луис Енрике принесе централната ос, където сега мързеливо се движи Меси.

Важни компоненти на 4-4-2 са компактността и постоянният пресинг, върху които е изградена играта на двамата нападатели срещу опорния халф на съперника. Но вместо Меси, тази работа изпълнява един от централните полузащитници, който излиза напред от своята линия. Резултатът е предвидим - съперникът дава пас в свободната зона и елиминира цялата полузащита.

Мързелът на Меси, който ощетява Барселона, е още едно нещо, което може да бъде коригирано само с треньорска смяна. Луис Енрике открито показа, че няма намерение да пречи на Меси да твори и този подход, предвид ефективността на Лео и неговите голове-шедьоври в "свободен стил", ще го виждаме и в бъдеще. Сега обаче Барселона има нужда от здрава ръка, която да поведе отбора.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички