В Реал Мадрид има един основен виновник. Не, не е на терена!


В Реал Мадрид има един основен виновник. Не, не е на терена!

5612 0

След страхотен сезон 2013/14, в който Реал Мадрид спечели Шампионска лига за рекорден 10-и път и я гарнира с Купата на Краля, се очакваше "белия балет" да прогресира и през настоящата кампания, особено след трансферите на Тони Кроос и Хамес Родригес през юли. Това обаче не стана, като след вчерашната загуба "кралския клуб" ще запиша нулев сезон (освен ако Барса не реши да подари Ла лига на големия си враг).

За феновете виновниците са много, а на върха на листата са Икер Касияс и Гарет Бейл. Почетното трето място е за Карло Анчелоти, а дори Кристиано Роналдо беше бурно освиркван, въпреки че дава мило и драго за този отбор. За всички останали, които не са заслепени от грандиозните трансфери и сезоните с по 100+ гола, виновният е един - Флорентино Перес.

Трансферното лято

Не е тайна, че никой в Реал Мадрид няма власт около трансферната политика освен Дон Флорентино. И той има редица успешни трансфери, и на меркетингово ниво, и на игрово. Често, обаче, той бърка сериозно в преценката си, а това лято не направи изключение.

През трансферно лято 2013 беше продаден Месут Йозил - абсурден ход, който можеше да доведе много неприятности на Карло Анчелоти, но всеки фен на "белите" благодари на съдбата, че Анхел Ди Мария се превърна в един от 5-те най-добри футболисти на планетата. Неговото изригване засенчи трансфера, а благодарение на малкото контузии в средата на терена, умора в тима в края на сезона нямаше.

Последното трансферно лято почна чудесно, след като Тони Кроос беше спазарен за едва 25 милиона евро и безспорно е най-добрият халф на Реал Мадрид. Перес взе своя "галактико" в лицето на Хамес Родригес, а халфовата линия на Реал Мадрид изглеждаше плашещо добра - Ди Мария, Алонсо, Модрич, Хамес, Кроос, Иско и т.н. Гаранция за свежест през целия сезон.

Уви, Перес реши отново да се прави на трансферно гуру и продаде в последния момент Ди Мария и Алонсо(?!?). Единият, защото искал 8 милиона евро годишна заплата (напълно заслужена). Другият търсел ново предизвикателство. Можеше да му бъде осигурено през зимата или идното лято, а не в последните дни на трансферния прозорец, когато вече не може да му бъде намерен адекватен заместник.

Серията от победи

Ако сте следили внимателно изявите на "белия балет", то си спомняте серията от 22 победи, прекратена в началото на януари. А ако сте следили още по-внимателно, ще се сетите, че от контузията на Модрич през ноември играта на Реал Мадрид намали своето качество, а на Световното клубно първенство "белите" стигнаха до трофея сравнително трудно. Още тогава светна "червената" лампа за липса на алтернативи в средата на терена. На по-късен етап се контузи и Хамес, а Кроос и Иско се докараха до там, че смазани от поредица от мачове не можеха да тичат в последните 20 минути на мача с Ювентус, а формата им драстично пада от февруари насам. И този момент беше очакван още от декември. Хубавото беше, че идва трансферна зима.

Трансферна зима 2015

Така, Реал Мадрид има нужда от халф. Ияраменди така и не се доказа с бялата фланелка, въпреки че имаше немалко шансове. Сами Кедира вече мислеше за следващия си клуб и Иско, Кроос и Родригес се очертаваха като титуляри в следващите 50 мача заради липсата на дълбочина след контузията на Модрич.

И Флорентино Перес купи Лукаш Силва. Трябваше да се изчака контузията на Хамес, за да купи халф. И строителният магнат купи Лукаш Силва... играч, недоказан в Европа, идващ от Бразилия, и то след края на легендарен за Крузейро сезон. Изцеден и без грам подготовка с "белия балет". И този играч трябваше да реши проблемите в халфовата линия на най-добрия отбор в света.

Падението през 2015 година

Логичното се случи и от 5 точки аванс в началото на годината, Реал Мадрид изпусна титлата, след като вече изостава на 4 от Барселона, два кръга преди края. Всичко това се дължи не на по-слабата форма на Гарет Бейл, за когото НИКОЙ не споменава, че беше контузен на няколко пъти. Не беше виновен Карло Анчелоти, който дори беше принуден да играе със Серхио Рамос в средата на терена. Реал Мадрид може да има уникален състав и да звучи нелепо, но дълбочината в състава беше големият проблем през този сезон.

Тони Кроос, който е единственият компетентен дефанзивен халф в тима, има 53 мача. Игра срещу Ювентус на един крак, сменян е неповече от 5 пъти през целия сезон. И докато тази цифра може да ви се струва нормална, бъдете сигурни, че не е. Тони изкара лятото с немския национален отбор, а по време на предходния сезон в Байерн беше сред ключовите играчи на Пеп Гуардиола. И никой в Реал не се замисли, че ТРЯБВА да му бъде намерен заместник, който да му помогне да е свеж за мачове, като например, вчера срещу Ювентус, в който той просто издъхна през второто полувреме. Иско и Хамес са феноменални футболисти, но помощта им в защита е далеч от нивото, което Ди Мария показваше през миналия сезон. А липсата на Модрич няма нужда да я коментираме, защото беше очеизвадна - това е най-важният играч на Реал Мадрид след Кристиано Роналдо.

Феновете и набедените 

Привържениците на Реал Мадрид се доказаха като най-разглезените и най-незаслужаващите в цял свят. След радостта по "Десетата" не мина много време и почнаха освиркванията и белите кърпички. Най-много го отнесе Гарет Бейл, чиято форма не е близо до миналогодишната, но все пак е ключов за схемата на Анчелоти и бъдещето на "белия балет". Анчелоти беше освиркван, въпреки че 12 години тези "фенчета" не бяха помирисвали европейски финал.

"Бернабеу" освиркваше цял сезон Икер Касияс - легендата на клуба, вдигнал 3 трофея от Шампионска лига над главата си. Как е възможно подобно нещо?! И тези "комерсиални фенчета" дори дръзнаха да освиркват Кристиано Роналдо, който пак ще завърши сезона с над 50 гола във всички турнири, но...

И Флорентино Перес, с цялата си власт и осанка, не дръзна да разкритикува феновете или да се пробва да ги обедини, въпреки че е единственият виновник 2015 година да се превърне в една от най-слабите в последните 5 години.

Присъдата

Дон Флорентино направи много за този отбор. Избави го от дългове за над 300 милиона евро, доведе световни звезди като Роналдо, Кака, Бензема, Хамес, Иско и редица други имена, които днес са лицето на най-популярния клуб в света. Подобно на първата си ера "галактикос" на "Бернабеу" Перес забрави, че футболът не е само големи имена.

Когато твоят отбор трябва да изиграе над 50 мача през сезона, не можеш да разчиташ на 11 имена, които да играят 4500 минути всеки, и то на топ ниво. Който и да е играчът, няма как да се случи това. Особено когато е в халфовата линия, откъдето дойдоха най-големите проблеми за Реал. Докато Роналдо може да си почине в нападение при резултат 1:0, например, Кроос не може да си го позволи. Никой от халфовете не може, защото играта в защита изисква много повече усилия от полузащитниците, отколкото тази в нападение. А всички знаем - титли се печелят със компактна дефанзивна постройка. И дълбочина в състава - две неща, които в Реал ги няма, когато Модрич не е до Кроос. 

И просто да припомним. През това пагубно трансферно лято Алваро Мората беше продаден в Ювентус. Сещате се, този ненужният юноша, който прекрати преследването на поредния рекорд. 

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички