Сър Алекс в Реал или как Анчелоти спечели грандомана Флорентино Перес


Сър Алекс в Реал или как Анчелоти спечели грандомана Флорентино Перес

2606 0

Сър Алекс Фъргюсън като мениджър на Манчестър Юнайтед е изключително голямо изключение за треньорската професия във футбола. Над 25 години клубът остана верен на него, както и той на "червените дяволи", независимо от факта, че имаше сезони, в които се очакваше неговото уволнение. В крайна сметка обаче, краят дойде в момента, в който Сър-а сложи край на брилянтната си кариера.

Едва ли някога ще видим отново толкова успешно и трайно партньорство на толкова високо ниво, но ако може да се вярва на Флорентино Перес, това може да се случи в Реал Мадрид с италианския специалист Карло Анчелоти.

"Искаме Карло да стане нашият сър Алекс", нееднократно е споделял "El presidente" за сътрудничеството между Реал и италианския специалист. И има защо да го казва.

Дон Флорентино изпраща най-успешната година за президент в историята на клуба. Реал Мадрид завоюва 4 от 6 трофея, като загуби само Примера дивисион и Суперкупата на Испания. Беше спечелена бленуваната "Десета", а тя беше гарнирана с триумфи за Купата на Краля, Суперкупата на Европа и най-скорошния трофей от Световното клубно първенство. Кристиано Роналдо пък спечели Златната топка и е напът да дублира успеха си. И това е само глазурата на тортата за Реал Мадрид и особено за Карло Анчелоти.

Флорентино Перес е популярен с две неща - не се церемони да счупи касата за някой играч и играчите за него са по-големи от треньора. Втората максима костваше главата на Дел Боске, който до ден днешен остава най-успешният треньор на Реал, коства главата на Моуриньо, на Пелегрини и куп други треньори, които просто не впечатлиха грандомана Перес.

Не и Анчелоти. Всяко предизвикателство, хвърлено от Перес (продажбата на Йозил, на Алонсо, на Ди Мария, привличането на Бейл, всички тези трансфери бяха направени от Перес, не и от Анчелоти), бяха посрещнати с усмивка от италианеца, който извади торбата с магически трикове и на два пъти вдигна наглед разбит отбор и направи изключителна машина от него.

Първият път беше след слаб първи полусезон и почти изпусната титла още през януари. Тогава той смени неефективното 4-2-3-1 с 4-3-3, а Реал заигра на пълни обороти във всички турнири. Накрая обаче столичани избраха да заложат на Шампионска лига и не сбъркаха - Десетата беше в ръцете на Анчелоти, което веднага го бетонира на скамейката на Реал до 2017. 

Вторият критичен момент дойде в началото на настоящата кампания. Реал загуби от Сосиедад и Атлетико в Примера, загуби и Суперкупата на Испания. Отборът страдаше без Ди Мария и Алонсо, а Анчелоти не изглеждаше да има идея какво да промени. И хоп, след една кратка пауза Реал (донякъде благодарение на контузията на Гарет Бейл) заигра в 4-4-2. Просто така, а тази схема пасна отлично на отбора, който дори в момента често опира до тази формация, независимо от статута на титуляри на триото в нападение Роналдо - Бензема - Бейл. И зад всичко отново стои италианският специалист, който без да се напряга отново върна Реал на правилния път, а 22-те поредни победи напълно отговарят на тоталната доминация на "кралския клуб" от началото на септември насам.

И така, само за година и половина Карло Анчелоти първо сбъдна мечтата си да води Реал Мадрид, а сега вече намери и своя дом. Дон Флорентино има пълно доверие на италианеца, което не се е случвало в почти едно десетилетие на управление на Перес. И всъщност съставката "доверие" е ключът към безсмъртието на този Реал Мадрид. Не Кристиано, не Гарет, не Иско, не Рамос - доверието на Перес към Анчелоти.

Това беше и водещата съставка за триумфите на Сър Алекс в Манчестър. След огромен кредит на доверие още в първите години, Фъргюсън беше оставен да работи на спокойствие, смени три поколения на "Олд Трафорд", като с всяко едно достигна върха в Англия, а на два пъти покори и Европа.

Сега, Анчелоти е на правилното място, а в уюта на новия си дом намери доверието, което досега никой не получи. Той вече не е просто наемник, а верен "мадридист". А Флорентино Перес може да е всякакъв, но в никакъв случай не би нарушил хармонията в своето семейство. Семейство, което може да достигне непредполагаеми висини. Благодарение на ... доверието.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички