Скрит зад гения на Меси и компания, Валверде е грешният за Барселона човек


Скрит зад гения на Меси и компания, Валверде е грешният за Барселона човек
Снимка: Guliver/GettyImages

3176 0

Вече 30-кратният носител на Купата на Краля Барселона записа един от най-силните си мачове срещу Севиля във финала на турнира. "Блаугранас" спечели с 5:0 срещу "рохибланкос", и то преди да са изминали 60 минути от началния съдийски сигнал. Барселона беше бърза, играеше на скорост, пресираше високо и изглеждаше близо до машината, която Хосеп Гуардиола създаде. Но, поглеждайки по-внимателно към испанския футбол през този сезон, едва ли някой е очаквал по-различен резултат на стадион "Уанда Метрополитано".

В Испания пишат, че успехът на Ернесто Валверде го е бетонирал на треньорския пост за следващия сезон. Нормално е, когато бъде постигнат "дубъл", наставникът да остане на своето кресло. Но всеки успех има нужда от дисекция, а в случая подобна операция не носи много позитиви на бившия треньор на Атлетик Билбао.

Съперникът във финала - Севиля, се прочу с отстраняването на Манчестър Юнайтед в Шампионска лига и приятния си атакуващ футбол. Всъщност... "Рохибланкос" са разочарованието на сезона, след като се превърнаха от гарантиран отбор в топ 4 до тим, който по всяка вероятност ще изпусне европейските клубни турнири през идния сезон. Фактът, че андалусийците се паднаха с Юнайтед, който изживя моментна криза именно в мачовете срещу испанската селекция, ще запази поста на Винченцо Монтела, но не бъркайте - сезонът на "рохибланкос" е провал. И Купата на Краля го доказа - отборът излезе неподготвен за своя мач на сезона. Барселона не игра по-различно от предходните си мачове и не изневери на стила, налаган от Ернесто Валверде. Просто Монтела предпочете да пренебрегне силните мачове на Валенсия, Селта, Леганес, Рома и други, а заложи изцяло на офанзива срещу летаргичната напоследък защита на Барселона. И сбърка сериозно - колкото силно играха каталунците, толкова слаб тактически отбор срещнаха от другата страна на полето.

Барселона ще стане и шампион на Испания, но по-дълбоко вглеждане в представянето на отборите там ще покаже, че причината за шампионската титла не е доминацията на "блауграна", а кризисните периоди, които преживяха големите конкуренти Реал и Атлетико. Със сигурност Барселона беше най-добрият отбор в Испания за последните 7 месеца и титлата ще е напълно заслужена, но истинският въпрос е дали всичко това се дължи на Ернесто Валверде?

Краткият отговор е "не". Валверде стъпи на "Камп Ноу" с една единствена цел - да върне доминацията на Барселона както на испанско, така и на европейско ниво. Но той не изповядва религията, установена в клуба през последното десетилетие. Той приложи това, което налагаше в Атлетик Билбао - силна защита, преса около централната линия и бързи нападения. Само че баските не са Барселона, а каталунците имаха сериозни трудности цял сезон с преодоляването на добре построениете отбрани в Испания. И честно казано, ако не бяха гениалните отигравания на Лео Меси, Луис Суарес, Андрес Иниеста, Иван Ракитич и на по-късен етап на Филипе Коутиньо, Барселона щеше да страда сериозно. Единствената заслуга на Валверде е значително подобрената защита на тима, която е допуснала едва 19 гола. Но в големи периоди от сезона каталунците печелеха единствено заради изключителната индивидуална мощ на Меси и Суарес в нападение. Лесно е да печелиш, когато имаш тези двамата отпред. Зависимостта на Валверде от индивидуалната класа в нападение обаче е стряскаща и беше разкрита в... Шампионска лига.

Когато отборите се подготвят умело за сблъсък срещу Барселона, каталунците имат проблем, най-вече в нападение. Причината е точно в треньора, който не въвежда необходимите промени и не прави нужните корекции в тактическия си план. Той продължава да разчита на солидна постройка в защитен план и на индивидуалната класа в предни позиции. Валверде няма план "Б", нито план "В". Титулярите са му известни на всички. Футболистите, които ще се появят от скамейката - също. Тактиката - непроменена. Треньорът играе по един и същ начин, независимо дали мачът е за първенство, или е турнирна битка. И, докато в Испания това може и да работи заради респекта, с който 17 от 19-те отбора излизат на терена, то в Европа е далеч по-различно. От известно време в Шампионска лига никой не го е страх от каталунците. И Ернесто Валверде не е треньорът, който ще промени тази тенденция.

Екс-футболистът на "блаугранас" вече е в историята на клуба, като архитект на 8-ия златен дубъл на отбора. Но за пръв път от години насам заслугата за това изглежда много повече на играчите, отколкото на техния треньор. И сезон №2 ще разкрие точно това.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички