Серхио Рамос спаси Реал Мадрид, но и прикри крещящата нужда от промяна


Серхио Рамос спаси Реал Мадрид, но и прикри крещящата нужда от промяна
Снимка: Guliver/GettyImages

1830 0

В сряда сутрин всеки, който не е успял по някакъв начин да гледа мачовете от Шампионска лига, е видял, че "белия балет" се е добрал до успех с 3:1 над Наполи - същият резултат, с който европейският клубен шампион спечели първата среща на "Сантиаго Бернабеу". Виждайки този резултат обаче, без да гледа двубоя, всеки е убеден, че това е била поредната безпроблемна победа на "кралския клуб". Но резултатът лъже - Реал Мадрид изигра поредния си слаб мач за 2017 година и единствената причина отборът да е сред първите двама четвъртфиналисти е Серхио Рамос.

През първите 45 минути "партенопей" надиграха съперника си по всеки един параграф. Считаната за най-добра халфова линия, формирана от Каземиро, Тони Кроос и Лука Модрич, беше тотално надиграна от италианския тим, триото в атака на Реал, с изключение може би на Кристиано Роналдо, не носеше никаква опасност за вратата на Пепе Рейна, а защитата се пропука на 3-4 пъти. За първото полувреме обаче Наполи успя да отбележи само един гол, което до голяма степен се дължи както на Кейлор Навас, така и на липсата на точност в завършващия удар.

Втората част на двубоя на "Сан Паоло" започна по същия натиск - дълбока преса и силно начало за Наполи. В 50' обаче Хамшик загуби топката в центъра, стигна се до корнер и Реал успя да изравни... с гол на вездесъщия капитан Серхио Рамос. Същият човек, който има 21 гола от финала в Шампионска лига през 2014 година, 18 от които са в момент, в който Реал Мадрид е изоставал или е играел при равен резултат. 5 минути по-късно той вкара втори гол, а "кралския клуб" за пръв път в 60-те минути в Неапол контролираше играта. Всичко това единствено и само благодарение на капитана.

От началото на 2017 година Реал Мадрид има 3 равенства, 3 поражения и 10 победи. Но много малко се говори за факта, че голяма част от тези победи дойдоха след обрати или в последните минути на мачовете. Двубой като този с Виляреал (три гола в последните 30 минути за пълен обрат и 3:2) идеално илюстрира слабото представяне на "кралете", което се забелязва от самото начало на кампанията, но в последните месеци е все по-осезаемо. И докато решенията по време на мачове за тактика и смени на Зинедин Зидан се оказват верни, то с избора си на титуляри и схема на игра френската легенда определено разочарова.

Нежеланието му да "разбие" триото BBC, когато и тримата са готови за игра, може да се окаже пагубно до края на сезона. В първото полувреме срещу Наполи ясно се видя, че тримата не са това, което бяха в последните 2-3 сезона. Алваро Мората е в пъти по-ефективен в схема 4-3-3 редом до Роналдо и Бейл, докато в схема 4-2-3-1 или дори 4-4-2 Бензема е ключов с головете си и инстинкта на хищник, който притежава, когато задачата му е да търси свободните пространства в наказателното поле и да разпределя играта с гръб към вратата. Наглед това беше видяно при победата над Ейбар в първенството, но през този сезон в триото BBC Бензема е по-голямо разочарование дори от Роналдо, който обира голяма част от критиките. Зидан трябва да обърне сериозно внимание на това.

Халфовата линия на "белите" също не работи като добре смазаната машина от периода март - май 2016, в който Реал беше страшилището на Европа и едва не стигна до титлата в Испания, въпреки че изоставаше с близо 10 точки в периода януари - февруари. Тони Кроос играе на приливи и отливи, а намаленият коефициент на полезно действие в дефанзивен план на германския халф се отразява сериозно и на защитата на тима. Каземиро, който подобрява играта си от мач на мач, не може собственоръчно да покрива и Модрич, и Кроос през целия сезон, въпреки че в немалко случаи му се получава. Бразилецът има нужда от помощ, но в момента не я получава - нито от единия, нито от другия. И докато Кроос се представя колебливо, в последния месец Реал Мадрид изглежда по друг начин, когато Иско е на терена. Спряган за трансфер в Манчестър Сити, испанският национал контролира отлично темпото в играта на "белия балет", знае точния момент, в който трябва да увеличи оборотите в атака, или да успокои топката в момент, в който съперникът е във възход. Неуморимият мотор, с който разполага, му помага много и в защитен план, а в мача срещу Виляреал той беше катализаторът на обрата. Същото може да се каже и за Хамес Родригес, който необяснимо защо получава толкова малко шансове от Зинедин Зидан.

Намалелият коефициент на полезно действия в защита на нападението и халфовата линия логично водят и до слабо представяне в защита. Марсело и Карвахал не са в най-добрата си спортна форма, най-вече заради многото мачове зад гърба си и липсата на адекватна алтернатива. В Испания заляха с критики Рамос, тъй като Реал Мадрид допуска двойно повече голове с него на терена, но нито с Варан, нито с Пепе, нито с Начо нещата в защита се получават. Причината е именно в халфовата линия, която не помага достатъчно в "убиването" на контраатаките на противниковия тим, а когато защитниците останат в ситуация "двама срещу трима", рядко носят вина за последствията. Бранителите на Реал Мадрид трябва да понесат своята отговорност, но проблемът с многото допуснати голове се крие във факта, че Реал Мадрид не се защитава дори на 50% от начина, по който го правеше до преди по-малко от година - като отбор, с компактно придвижване на всяка една от трите линии на игра.

Добрата новина за "белия балет" е, че все пак се класира на четвъртфинал, благодарение на по-ниската класа, с която съперникът в осминафиналите разполагаше. Също така съдбата на титлата в Испания е в техни ръце, а "Ел Класико" е на "Сантиаго Бернабеу". Реал Мадрид навлиза във фазата от сезона, която през миналата година увери всички специалисти, че Зинедин Зидан е отличен тактик, страхотен мотиватор (благодарение на легендарния си статут във футбола) и изключително добър по време на мачовете, внасяйки нужните корекции, за да играят "кралете" по-добре срещу всеки различен съперник. Сега, същият този период, но година по-късно, може да бетонира Зизу на "Сантиаго Бернабеу", или да го превърне в поредния, който тихомълком ще бъде изритан от Флорентино Перес.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички