Присъдата е ясна: Луис Енрике е пътник...


Присъдата е ясна: Луис Енрике е пътник...

2131 0

Барселона започна сезона с много големи надежди. През лятото беше привлечен Луис Суарес, който през миналия сезон беше най-добрият нападател в света, а Ливърпул буквално се срина без него. Бяха адресирани сериозните проблеми в защита. Беше нает Луис Енрике, който е считан за наследник на Пеп Гуардиола. И началото беше обнадеждаващо - Барселона не допускаше голове, играеше разнообразно в нападение. Хората бяха щастливи, а всички очакваха нова доминация на Меси и компания.

Да, ама не. След загубата с 3:1 от Реал Мадрид (която сама по себе си не означаваше нищо толкова рано през сезона), започнаха да излизат много проблеми в селекцията на Енрике и отношенията между част от тарторите на Барселона и все още неопитния специалист. Нещата се трупаха няколко месеца и с началото на 2015 година ескалираха до нива, които не сме виждали от ерата на Ван Гаал на "Камп Ноу".

Играчи, ръководство, фенове - никой няма доверие на Енрике, на работата му, на тактиката му и на решенията му. Това си личи все повече и повече. А вече виждаме и няколко ключови фактора, след които можем категорично да заявим, че от следващото лято Барселона ще има нов треньор.

Припирните с Меси

Дори само този фактор означава, че Луис Енрике е пътник. Старши-треньорът на Барселона няколко пъти е засичан да се кара с най-голямата си звезда, а аржентинецът на два пъти отказва да приеме директни треньорски заповеди по време на мачове (при опит на бившата звезда на тима да смени Меси). Сега напрежението ексалира още повече, след като Меси беше оставен резерва при загубата с 0:1 от Реал Сосиедад, а причината беше, че играчът си бил почивал повечко (абсурдно твърдение за играч от тази класа и на това ниво). За капак, Меси не каза на никого, че ще изпусне откритата тренировка на тима вчера (пред 12 хиляди души), а Луис Енрике дори не знаеше какво да отговори на представителите на медиите. Към цялото това напрежение можем да добавим възможността няколко клуба  да активират откупната клауза на Меси и може дори сами да прецените какво ще избере Барселона - недоказания като треньор Енрике, или най-добрия действащ футболист на планетата? Ако сте се засмяли, то е с право - никой няма да избере с всичкия си Енрике. Но после никой да не обяснява, че Меси не движел нещата в този отбор.

Критиките на Бускетс

"Ние нямаме много тактически схеми за нашата игра", заяви Бускетс, цитиран от "AS". Едва ли Енрике е бил много доволен от този коментар, но Бускетс е прав. Барселона загуби голяма част от контрола си върху топката, но остротата в атака продължава да куца. Един Фабрегас би прилягал на тима, особено с триото Меси, Неймар и Суарес, но това е още една от грешките на Енрике, които той можеше да предотврати. Но Барса взе Ракитич и показа на Сеск, че не им е нужен. "Блаугранас" нямат особена идея в нападение, като всичко зависи от индивидуалните качества на футболистите. Може би Енрике има идеи, показа ги начело на Селта, но Барселона е друга бира и явно никой не вярва в отбора си. Към това добавете и факта, че Бускетс все още не е преподписал своя договор.

Забраната за трансферни

Наложеното наказние от ФИФА, впоследствие потвърдено и от Арбитражния съд в Лозана, само внесе още напрежение върху Луис Енрике. Пробойните в тима не могат да бъдат запълнени с трансфери, а бавно, но славно бившият #21 губи позициите си в съблекалнята. От вън няма как да дойде помощ, а Бартомеу не може да рискува някой ключов играч да изрази желание да си тръгне. Поне не и през тази година, че и до лятото на 2016, защото зимните трансфери рядко са гаранция за успех. Още една основателна причина Енрике да си събере багажа през май.

Уволнението на Андони Субисарета

Луис Енрике се уреди с треньорското кресло, благодарение на Субисарета. Двамата правиха селекцията. Двамата се защитаваха взаимно от критиките, а Субисарета беше най-верният защитник на Енрике при критиките още при загубата от ПСЖ. Сега обаче най-големият защитник на Енрике, човекът, който му даде шанс да наложи своята философия в отбора, вече не е в отбора. А с това и никой в тима вече не е фен на Луис Енрике.

Разбира се, възможно е Барселона да запише требъл, изведнъж Меси да се довери на Енрике, отборът да заиграе по-добре и да счупи всякакви рекорди. Но към днешна дата изглежда все по-сигурно, че Луис Енрике е персона нон-грата и ще се прости с поста, за който е мечтаел толкова дълго време.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички