Пике: Надъхвам се за финала с музика от 80-те


Пике: Надъхвам се за финала с музика от 80-те
Снимка: Getty Images/Guliver

1483 0

Защитникът на Барселона Жерар Пике може да спечели своята четвърта титла в Шампионската лига в събота. Тогава каталунския клуб се изправя срещу Ювентус във финала на най-престижния европейски турнир. Преди двубоя, в интервю за Sportmail, Пике сподели очакванията си за срещата с Юве, интересното си мнение за атаката на Барселона и малко за времето, прекарано във Висшата лига с тима на Манчестър Юнайтед.

- Предпазливи ли са испанските футболисти по отношение на италианските тимове?

- В исторически план се смята, че испанските тимове са имали проблеми в преодоляването на италиански съперници, затова е имало място за тревога, когато италиански клуб или национален отбор се появи във финален мач, но това е в миналото. Ние имаме огромно уважение към Италия, и в частност към Ювентус, но показахме, че можем да победим всеки - и на клубно, и на национално равнище.

- Какво е да игрaеш пред вратаря Тер Стеген? Той е млад, с малко опит в Шампионксата лига и премина през тежко изпитание срещу ПСЖ. Какво мислиш за него?

- Марк е страхотен вратар, какъвто е и Клаудио Браво. Фактът, че те дойдоха да заместят легенда като Виктор Валдес казва всичко. В случая на Марк - той е изцяло завършен вратар, за момче само на 23-годишна възраст. Той има всичко - спира ударите към вратата, справя се чудесно с високите топки и има фантастично подаване. Той прави много точни пасове, когато е под напрежение по време на мачовете, които полевите играчи ще се затруднят да направят.

- Ти беше един от тези играчи, които останаха на пейката в мача срещу Реал Сосиедад през януари, когато Барса загуби с 0:1 с играчи на терена като Дани Алвеш, Лионел Меси, Неймар и Иван Ракитич. Какво беше казано, какво се промени от този момент нататък?

- Нищо не беше казано, ние всички знаехме, че трябва да вдигнем нивото. След това започнахме с победите в големите мачове, като този срещу Атлетико Мадрид, в който ние загубихме през миналия сезон, и нашата увереност се повиши. И сега сме на прага на исторически сезон. Можеш да имаш всички таланти на света, но ако не се чувстваш добре в главата ти, е невъзможно нещата да се случват. Тимът ни порасна много в това отношение и това е причината да сме тук сега. Предполагаемият скандал между Меси и Луис Енрике? Аз го видях като една от онези ситуации, които често се случват. Някои инциденти на тренировките се превъзмогнаха, други не. Няма нужда да придаваме на това по-голяма важност. Много такива инциденти стават между играчи и между играчи и треньори. В крайна сметка има много футболисти, които са били тук много години. Кои от тях никога не са спорили с някого, който познават? Това е нещо нормално, вътре и извън тази професия. Няма нужда да се връщаме на него повече. Истина е, че това бяха звездата и треньора и че му се обърна повече внимание отколкото заслужаваше.

-Ти отряза парче от мрежата миналата събота след финала за Купата на Краля - колко често правиш това? Кога го започна и защо?

- Обичам НБА и традицията започна оттам. Реших, че ще бъде прекрасен спомен от Световното в ЮАР и затова отразях малко от мрежата и оттогава започнах да го правя. Винаги съм бил колекционер на футболни сувенири - фланелки, бутонки, топки, трофеи - и малко увеличих колекцията в къщата си през годините.

- Играл си с нападателя на Ювентус Алваро Мората за националния тим. Той отбеляза победния гол за Испания срещу Украйна. Какво представлява той, какви са неговите качества?

- Мората показа в полуфинала срещу Реал Мадрид в Шампионската лига колко много качества притежава. Той е фантастичен нападател, който разчита играта добре, може да отбелязва от всяка позиция и има качества да задържа топката, когато е необходимо.

- И сега за Лионел Меси. Вярвам, че когато сте били деца си се бил с този, който се опитал да фаулира Меси. Сега радваш ли се, че си правил това? Потрепваш ли, когато видиш някой от ударите, които той получава?

- Лионел може да се грижи за себе си! Виждате ли колко много препятствия преодолява всеки един мач? Той никога не се оплаква, просто се справя с това да е най-добрият играч в света. Разбрах, че е футболист от друга планета, още първия път, когато го видях да играе. Вярвам, че той е най-добрият играч във футболната история. Може би най-важното нещо е, че той не се е променил като човек - той все още си е малко уверен, учтив и скромен, какъвто беше и когато бяхме деца.

- Въпреки, че играеш за безспорно най-добият тим, който е имало някога, някои критици като Джейми Карагър казаха, че си се провалил във Висшата лига. Как се чувстваш след като не успя да се наложиш в Юнайтед и би ли искал да се върнеш обратно, за да докажеш, че някои хора грешат?

- Преминах в Юнайтед, когато бях 17-годишно хлапе. Неманя Видич е 5 години по-голям от мен, а Рио с около 9 и по това време те бяха най-добрите централни защитници в света. Те никога нямаха слаб мач. Научих много по време на престоя си в Манчестър - да деля съблекалня с Пол Скоулс, Кристиано Роналдо, Уейн Рууни, Рууд ван Нистълрой, Райън Гигс на толкова крехка възраст, беше уникално преживяване. Не играх толкова, колкото бих искал, но това беше важно за развитието ми като играч и като човек. Също, въпреки че бях в сянката на двама прекрасни играчи, аз направих и принос за отбора - през 2008 в Шампионската лига взех участие в 3 срещи и отбелязах 2 гола. Винаги ще бъда благодарен на Сър Алекс Фъргюсън, който беше като втори баща за мен, за това, че ме пусна да се върна обратно в Барселона. Той искаше аз да остана и да се боря за място, но разбра какво означава Барса за мен.

- Според теб кой е най-големият шегаджия в отбора и коя е най-забавната случка, която сте преживели със съотборниците ти?

- За да бъда честен, ще кажа, че не си падам голям шегаджия. На 28 години съм и съм бил в първия отбор от 7 години. Аз съм общителен тип човек и обичам да се смея, но моята роля в съблекалнята се разви малко.

- Кой е най-трудният ти съперник по време на тренировка и защо?

- Трудно ще избера един - всеки ден е различно. Луис Суарес е феноменален - много талантлив играч, който винаги дава максимума от себе си. Мисля, че за Меси вече говорихме. Неймар е друг "един по рода си" - тримата заедно представляват най-добрата атака в света в момента и те ни изправят на нокти по време на тренировките.

- Минаха 10 години откакто седеше в Harpers cafe в Манчестър, чудейки се как ще се развие кариерата ти и дали ще успееш да разделиш двойка като Видич и Фърдинанд. Можел ли си някога да предвидиш крачките, които ще направиш и с кого поддържаш връзка от Юнайтед от онези дни?

- Никой не можеше да си представи, че ще пристигна в Барселона като трети избор централен защитник и че ще се утвърдя позицията си в тима и също така ще спечеля требъл още в първия си сезон там. Оттогава ние спечелихме 8 титли в Примера, 3 купи на Испания и два трофея в Шампионската лига и съм на път за трета с Барселона, четвърта за играчи като Шави. С националния тим спечелихме Световното през 2010 - беше невероятно, мечтата стана реалност, отне ми седмици да повярвам, че наистина го направихме. Евро 2012 беше също чудесно. Привилегирован съм да правя това, което обичам и да съм сред такава група от талантливи играчи, и в Барселона, и в националния отбор. Този тим има да извърви дълъг път, и ние не трябва да спираме. Трябва да постигнем всичко, което е в рамките на нашите възможности, и през следващата година ще видим какво ще стане. Целта ще бъде същата - да спечелим всичко, и да получим най-доброто от това уникално поколение играчи. Поддържам връзка с някои играчи на Юнайтед. Някои от тях играят моята онлайн футболна игра.

- Как се подготвяш за финалния сблъсък, каква е твоята рутинна подготовка? Каква музика слушаш, спиш ли и т.н?

- Аз съм доста спокоен. Рутинната подготовка е една и съща за всеки мач. Ям, спя, чатя си със съотборниците през деня и след това, когато мачът наближава слушам музика по пътя за стадиона. Когато вече сме в съблекалнята, няма повече музика, но моите бразилски съотборници са диджеите. Обичам музиката от 80-те, но в съблекалнята музиката е по-жива. Когато вървим към игрището, ние сме фокусирани на 100 процента, но сме спокойни.

 - Kажи ни нещо повече за времето извън игрището? Какво правите, за да не прекъснете връзката по между си?

- Имам две деца и се опитвам да прекарвам възможно повече време с тях и с майка им. Може да изглежда различно отстрани, но ние имаме чудесен семеен живот - разходки, караме колела, вечери, сериали, книги, игри. Също така обичам технологията. Преди 3 години основах компания и направихме футболна игра, наречена Golden Manager. Винаги съм обичал игрите и имах идеята да направя мениджър игра, в която да можеш да направиш свой собствен клуб и да привличаш актуални играчи, да определяш тактиката и стила и да играеш безплатно с приятели, без значение къде по света се намираш. В Golden Manager ти си и двете - и собственик, и мениджър. Golden Manager има над 6 милиона регистрирани потребители и те се увеличават - сега е номер 2 в най-търсените игри в App Stores. Много съм доволен от нашия успех.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички