Пенсията Роналдо не заслужава "Златната топка"!


Пенсията Роналдо не заслужава "Златната топка"!
Снимка: Guliver/GettyImages

4439 0

Какво ли не правят хората, за да получат малко повече внимание? Този материал не прави изключение, заради заглавието на статията, но тя е насочена точно към тези от феновете и футболните анализатори, които набързо прекратиха кариерата на Кристиано Роналдо след 2 месеца не толкова добри изяви на терена. Стигна се дори до там, че Лионел Меси трябва да спечели "Златната топка", защото вкарал 13 гола и дал 4 асистенции в Ла Лига.

Ако това индивидуално отличие се даваше за изявите от септември до декември, отново Ла Пулга не трябва да спечели. Защото само в Италия има двама футболисти с по-впечатляващи статистики от Лионел Меси - Мауро Икарди и Чиро Имобиле. И те блестят, но никой не тръби, че трябва да вземат най-ценното индивидуално отличие. Другият сериозен аргумент в полза на Меси е мачът с Еквадор, когато той собственоръчно изкова победата на Аржентина и прати отбора на Световното първенство по футбол в Русия. Друг е въпросът, че изобщо се стигна до това Аржентина да трепери за класирането си на Мондиал 2018, и то в конкуренцията на отбори като Еквадор (отбор, който не играеше за нищо във въпросния мач), Перу, Парагвай и така нататък. Когато Кристиано избухна срещу Швеция на баражите за Световното през 2014, той се изправи срещу пределно мотивиран съперник, който се бореше също за своето място сред най-добрите 32 в света, а в този момент разполагаше със Златан Ибрахимович и страхотна защита. Разликата е доста сериозна и е в полза на Роналдо. Но това няма значение.

Меси блести в момента, но в първата половина на годината, когато се решаваше съдбата на големите титли, Лео буквално се покри. С изключение на представянето си в "Ел Класико", Ла Пулга беше далеч от най-добрите си дни, а сериозният лидер на тима беше Неймар - същият този, който напусна "Камп Ноу", защото дори когато е най-добър, не получаваше заслуженото внимание. При великия обрат срещу ПСЖ (6:1), Меси беше статист, а Неймар направи и невъзможното, за да се стигне до грандиозната победа. Но всички помнят иконичната снимка на Меси пред феновете на Барселона. Но фактите говорят - Реал Мадрид спечели и двата трофея, за които "блауграна" се бореше, и то с категорична доминация от страна на един футболист - пенсионираният от мнозина Кристиано Роналдо.

Португалецът вкара 5 гола на Байерн Мюнхен, 3 на Атлетико Мадрид и 2 на Ювентус във финала, извеждайки своя отбор до най-ценния клубен трофей. Всичко това той направи в най-важните моменти в елиминационната фаза, завършвайки сезона с най-доминиращото представяне, което някога сме виждали от един играч във формата "Шампионска лига". И това са факти, а не измислици.

Що се отнася до настоящия му сезон, фактите казват, че Роналдо не се намира във форма. Същото обаче важи за Тони Кроос, Каземиро и Карим Бензема, а контузиите в Реал Мадрид не позволяват на Зинедин Зидан да използва един основен титулярен състав. Роналдо прави пропуск след пропуск и е извън добър игрови ритъм, но през миналата година, точно по това време отново се говореше, че той вече е извън пика на своята кариера. Няколко месеца по-късно той отново беше на върха и най-големите му критици мълчаха.

Кристиано Роналдо е един от двамата най-добри футболисти на планетата дори в момента и това ще бъде факт до доказване на противното. И със сигурност 2 месеца в началото на сезона не са доказателство, че португалската суперзвезда вече не е тази машина, която представлява в последното десетилетие.

Така че, за съжаление на някои хора, които гледат само подбрани моменти от мачовете в Испания и Шампионска лига, както и на феновете на Барселона, Кристиано Роналдо ще вземе "Златната топка". А Меси безспорно е най-големият талант, който сме виждали през 21-и век. Но за 2017 година не само Роналдо беше над него, а и добрият му приятел Неймар - този, който прати Бразилия на 1-о място в същата квалификация, в която Аржентина едва се измъкна от срама да пропусне Мондиал 2018.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички