Меси и Роналдо? Не! Ето кои са най-ценните играчи в Европа


Меси и Роналдо? Не! Ето кои са най-ценните играчи в Европа

2581 0

Заб: Статистиката е от 4 декември 2014 г.

Важните голове се помнят дълго време. И до днес в нашите спомени пазим попаденията на Шерингам и Солскяер на финала на Шампионската лига през 1999 г., които обърнаха мача Манчестър Юнайтед - Байерн (Мюнхен) с главата надолу. Или дузпата на Дрогба, който след 13 години донесе победата на Челси в същия турнир, голът на Серхио Агуеро в края на мача с КПР, който донесе на Сити титлата на Англия през същия сезон и победните голове на Андрес Иниеста и Марио Гьотце на финалите на Мондиал 2010 и 2014.

Герои има и на ниво шампионат, а не само в отделните мачове, които от мач на мач доказват своята важност за отбора си. Ако запитаме средностатистическия фен на футбола кой е най-ценният голмайстор на отбора си по отношение трупането на точки, най-често ще получим като отговор две имена: Меси и Роналдо.

Да, обаче това не е така, поне не в този сезон. Факт е, че когато аржентинецът и португалецът вкарват във вратите на опонентите си, техните съотборници също бележат, така че головете на двете световни звезди не са в голямата си част съдбоносни.

Ако премахнем от протокола във всичките мачове на каталунците попаденията на Лионел Меси, то отборът няма да загуби нито една от точките си в шампионата и те ще си останат 34. Това означава ли, че Меси е безполезен играч? Не, разбира се. Головете му често са повратна точка в мача, както например в неотдавнашното дерби с Еспаньол, но когато той бележи, съотборниците му не стоят настрана.

Преди мача от последния кръг на Примера, с нищо специално не може да се похвали и Кристиано - без головете му Реал щеше да загуби само 2 точки. Въпреки това, с неговия хеттрик във вратата на Селта, без който Реал нямаше да победи, вдигна коефициента на неговата важност, но до Топ 10 той така и не успя да стигне.

В същото време "най-ценният" играч на сезона в Топ 5 на европейските първенства е Хосе Кайехон, чиито 8 гола донесоха 8 точки на Наполи. Ако не бе испанецът, вместо на четвърто място, което неаполитанците заемат в момента, те щяха да се мотаят някъде на 12-13 място.

Друг представител на Серия А - Жереми Менез, донесе 7 точки на Милан със своите 7 гола- 1/3 от всички точки на тима. Ако "изтрием" от протокола французина, то "росонерите" щяха да отидат на 15-ото място във виртуалната борба за оцеляване.

На трето място в класацията се намира нападателят на Елче Йонатас, който със своите шест гола донесе на отбора си 7 точки. Трябва да отбележим, че това е 70% от всичките събрани точки от испанския клуб! Той ли само играе футбол там? С огромен принос за успеха на тима си е и нападателят на КПР Чарли Остин, чиито точни удари донесоха повече от 60% от всички точки на тима.

От по-известните играчи в класацията присъстват Серхио Агуеро, който, за съжаление, известно време няма да ни радва със своите голове, защото е контузен (отбелязал е 14 на брой), както и Алексис Санчес, който е магическият жокер на Арсенал.

В първата десятка нещата изглеждат така: Висшата лига има 4 представители, Серия А - три, Лига 1 - два, Примера - един. А Бундеслигата няма представител.

В хода на сезона вероятно ще се появят нови герои. Очакваме ги с нетърпение.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички