Меси и Неймар в пакет във Висшата лига? Нима някой повярва на това?


Меси и Неймар в пакет във Висшата лига? Нима някой повярва на това?
Снимка: Gulliver/ Getty Images

5573 0

В последните седмици медиите на Острова пращат или Лионел Меси, или Неймар в клубове от Висшата лига. Днес обаче "Daily Mail" сложи всичките си конкурентни таблоиди в малкия джоб, слагайки "новина", че и двамата ще преминат от Барселона в тимове от елита на Англия. Информация, която всеки здраво мислещ човек би припаднал от смях.

Ето и откъс от нея:

Ужасна новина за феновете на Барселона съобщи английското издание "Daily Mail". Според него, финансовата ситуация в клуба може да доведе до разглеждане на възможността за продажбата на две от най-големите им звезди - Лионел Меси и Неймар.

Както пише в статията си британският журналист Пит Дженсън, Меси и Неймар може да се окажат в по-стабилните финансово клубове от Манчестър - Юнайтед и Сити.

Проблемите на Барселона са в огромните заплати. За възнагражденията на играчи, треньори и персонал отиват 73% от доходите на клуба, което превишава цифрите, предписани в клубната стратегия. Ако Барселона продаде водещите си играчи, които са сред тримата финалисти за "Златната топка", това ще им помогне да облекчат разходите си за заплати. Бразилецът и аржентинецът прибират най-високите възнаграждения, а освен това продажбата им ще донесе сериозни средства в касата на каталунците.

Английските журналисти могат да са всякакви, но определено имат сериозни липси в познанията си за икономическата сила на Каталуня, и в частност на футболен клуб Барселона. Това е най-популярният клуб не просто в Европа, а в цял свят. И дори финансовата мощ на Сити и Юнайтед да е по-голяма, то Барселона в никакъв случай не е далеч назад с финансите.

Абсурдно е да се говори за "финансово облекчение" в клуб, който генерира стотици милиони приходи годишно, а разчетите за 2015 година - най-успешната за клуба от 2011 година насам, все още не са разкрити. Очакванията обаче са за рекордни приходи от спонсорски договори, ТВ права, билети, мърчендайсинг и десетки други финанси, които всеки ден пълнят касата на клуба.

И именно Меси и Неймар са в основата на тези приходи, тъй като самият клуб държи и част от имиджовите им права. Освен това триото "Меси, Суарес, Неймар" има собствена маркетингова стойност, която в момента се капитализира от клуба.

Единственото логично обяснение за трансфер на Меси и Неймар в Англия е в проблемите на двамата с данъчните власти в Испания. Клуб като Барселона обаче не може да си позволи да загуби двамата си най-добри футболисти, особено след като е инвестирана огромна сума в тях. Особено в Неймар. В същото време в клуба са убедени, че атаката срещу двамата е най-вече заради желанието на Каталуня да се отдели от Испания след по-малко от две години - теория, в която има далеч повече достоверност, отколкото в днешната "информация", че Меси и Неймар отиват на Острова.

Един от двамата действително може да напусне. Причината обаче няма да е финансова. Причината ще е в егото на един от двамата. Неймар записа феноменални мачове при липсата на Меси и мечтае да е №1 в света. Каталунците могат да решат да заложат именно на бразилеца заради бъдещето (той е едва на 23 години), което пък може да не се хареса на Ла Пулга. Засега обаче сме много далеч от подобно развитие, най-малкото защото двамата са големи приятели на и извън терена.

Що се отнася до финансовата "немощ" на Барселона, помислете над следното - клубът плати над 70 милиона евро през лятото за футболисти (Арда Туран и Алейш Видал), които не могат да играят до зимата. През лятото на 2014 година беше привлечен Луис Суарес срещу 80 милиона евро, въпреки че в отбора вече бяха Меси и Неймар и се знаеше, че заплатите в Барселона ще са в топ 3 в света на футбола. Е, това спря ли Барселона? Не. А отборът вече готви следващата си селекция. Пък в Англия нека си говорят за "финансов дисбаланс" в Барселона.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички