Луис Енрике има 10 задачи за спешно решаване в Барса


Луис Енрике има 10 задачи за спешно решаване в Барса

2048 0

Луис Енрике започва първия си сезон начело на Барселона, но кои са първите 10 задачи, които трябва да изпълни треньорът, за да изкачи каталунците обратно на върха?

1. Връщане на пресата

Няма съмнение, че физическият капацитет на Барса ще бъде по-голям в сравнение с миналата година. За Луис Енрике кондицията на играчите не е по-маловажна от техниката и тактиката, а и за първи път от доста време отборът успя да направи пълноценна предсезонна подготовка.

Енергията на футболистите трябва да бъде добре координирана. Най-важното е Барса отново да започне да пресира агресивно и да отнема топката още в половината на съперника. Това е от фундаментално значение за стила на игра, който искат да изповядват каталунците.

2. Съживяване на Меси

В Барса трябва отново да видят истинския Меси. В последните месеци от миналия сезон Лео показа притеснителни симптоми на ментално и физическо изтощение. Подобно бе състоянието и на целия отбор, но спадът при Меси бе най-голям и най-забележим. Луис Енрике разполага на хартия с най-добрия играч в света. Затова треньорът трябва да намери нужния подход, за да мотивира аржентинеца и да го реактивира емоционално.

3. Атакуващото трио

Да разполага с Меси, Луис Суарес и Неймар е мечта за всеки треньор, но в същото време напрежението върху тях ще е много голямо. От Енрике зависи да намери подходяща система, която да позволи и на тримата да разгърнат изцяло голмайсторския си потенциал. Меси, Неймар и Суарес са призвани да се превърнат в най-успешното атакуващо трио в световния футбол. Една от версиите гласи, че Лео ще играе зад гърба на останалите двама. Обмисля се и нова схема, която да направи играта на каталунците по-непредвидима и да се търси елементът на изненада.

Ако обаче Меси, Луис Суарес и Неймар не заработят заедно в екип, критиките ще бъдат унищожителни, а виновен ще бъде треньорът.

4. Възпитанието на Суарес

Луис Суарес е невероятен нападател. От такъв играч Барса се нуждаеше, тъй като уругваецът е зареден със спортна злоба и желание да се докаже. Луис гарантира много голове, но трябва да научи да се контролира. Ръководството на Барса и треньорът Енрике също ще положат усилия, за да "изчистят" характера на звездата. Ако е нужно, клубът най-вероятно ще прибегне до услугите на психолози за укротяването на Канибала. След като ухапа Киелини на мондиала, Суарес осъзнава, че няма право на повече подобни грешки. В Барса той е длъжен да забрави за тъмната страна и да се изяви само с игровия си капацитет.

5. Използване на гения на Неймар

Неймар направи по-скоро приемлив първи сезон с Барселона. Не може да се каже, че се е провалил, но като цяло не показа максимума от себе си. От него в бъдеще ще се очаква много повече. С националния отбор на Бразилия той играе по-освободено, чувства се по-добре, докато в Барса не разгърна дори половината от големия си потенциал.

Неймар сякаш се чувства смутен, когато е заобиколен от толкова много звезди на "Ноу Камп". Опознавателната година обаче приключи, оправданията също. Бразилецът вече трябва да демонстрира в пълна степен гения си. Голяма роля в процеса по футболното израстване на Неймар ще има треньорът Луис Енрике. Наставникът е решен да моделира характера на играча и да го превърне в истинска суперзвезда на Барса, тъй като до момента феновете на "Ноу Камп" определено не са видели достатъчно.

6. Формата на Пике

Наскоро Жерар Пике заяви, че вече не е сред най-добрите централни защитници в света. Не бе отдавна времето, когато той с невероятните изяви си бе спечелил прякора Пикенбауер. Новият треньор Луис Енрике трябва да подкрепи бранителя и да му помогне да си върне отново самочувствието и най-добрата форма.

7. Поправяне на Иниеста, Шави, Бускетс и Педро

През миналия сезон Барса пострада не само от спада на формата на Меси. Доста от играчите също не бяха на обичайното си ниво. В това число влизат Иниеста, Шави, Бускетс, Педро, Алвес и Жорди Алба.

8. Вратарската дилема

Барселона купи Марк-Андре Тер Щеген за 12 милиона евро като гаранция за бъдещето. После бе взет и по-опитният страж Клаудио Браво за същата цена. Само един от тях обаче ще бъде титуляр. Малко вероятно е Енрике да ги редува на вратата. Ще вземе ли наставникът правилното решение? Въпросът е доста деликатен, тъй като резервният страж не бива да се чувства ощетен.

9. Налагане на млади таланти

Използването на юноши от школата е запазена марка за Барселона. Сред тези, които чакат своя голям шанс, е Жерар Деулофеу. Луис Енрике заяви, че не е доволен от формата на нападателя, който не върши достатъчно работа за отбора. Заради това Деулофеу не получи достатъчно минути в контролите. Вместо това треньорът заложи повече на Мунир. Когато започнат официалните мачове, ще разберем кои от младите ще успеят да се наложат по-трайно в първия тим. Това е един от приоритетите на Енрике.

10. Развитието на Сержи Роберто и Монтоя

Продуктите на собствената школа Сержи Роберто и Мартин Монтоя от доста време са в първия тим, но в последно време развитието им бе в сериозен застой. През миналия сезон те не успяха да се превърнат във водещи фигури. Луис Енрике обаче ги познава идеално от престоя си като наставник в дублиращия тим. Затова вярва в качествата им и ще помогне да не се отчайват, когато на тях се разчита по-малко. Енрике трябва да внимава и със славните ветерани като Шави и Дани Алвес, които дълги години бяха свикнали да бъдат твърди титуляри.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички