Луис Енрике докосва "недостижимия" Гуардиола


Луис Енрике докосва "недостижимия" Гуардиола
Снимка: Getty Images/Guliver

1467 0

Ловният сезон за Луис Енрике започна през ноември, когато за първи път в историята Барселона загуби у дома от Селта. Столът се разклати, критиките се увеличаваха, а треньорът на каталунците саркастично предрече "хубава седмица". Ситуацията се влоши след 0:0 с Хетафе през декември, а когато новата 2015 г. започна с 0:1 от Реал Сосиедад, кризата в Барса настъпи! Лео Меси, оставен на пейката на "Аноета", вдигна бунт срещу Луис Енрике, спортният директор Субисарета бе уволнен, а Бартомеу насрочи извънредни президентски избори, за да намали напрежението.

След като Субисарета и Пуйол си тръгнаха, изненадващо треньорът не ги последва. Сблъсъкът на Меси и Енрике бе потвърден от Жереми Матийо. Луис си призна, че позицията му е отслабена заради напускането на спортния директор. Резултатите не впечатляваха, нито пък играта. 68% от феновете искаха Енрике да бъде уволнен. Въпреки че отричаха за ултиматум, от ръководството вече се бяха свързали с алтернативни треньори.

Шест месеца по-късно бордът на Барса отново изготвя списък с кандидати, които да го наследят. Въпреки че Бартомеу гарантира на 100% оставането на треньора, има страхове, че Луис може да си тръгне по собствено желание. Да, точно "страх" е думата. През януари той не бе желан, сега неговото име е скандирано, феновете го прегръщат и го молят да продължи. На всяка пресконференция Енрике избягва въпроси за бъдещето си. Ако реши да напусне, може да го направи с всички трофеи, за които се е борил като треньор на Барселона. Да победи Ювентус във финала на Шампионската лига и да изравни човека, за който се говореше цял сезон, че няма как да бъде настигнат. Също като Пеп Гуардиола, който вдигна Примера, Купата на краля и ШЛ, Луис Енрике може да завърши с требъл първия си сезон на "Ноу Камп".

От загубата от Реал Сосиедад изминаха 6 месеца. Барселона изигра 34 мача. Само в 4 от тях не спечели, при това две от грешните стъпки не бяха фатални - 2:3 от Байерн при вече осигурено класиране на финал (5:3 общ резултат) и 2:2 с Ла Коруня при спечелена титла в Испания. По време на похода само тримата нападатели на Барса вкараха 120 гола. Барселона спечели 78,9% от мачовете, което е по-добро постижение от това при Гуардиола.

Луис Енрике обича да казва: "Ако загубиш, те убиват. Ако спечелиш, продължават да те критикуват". Треньорът на Барса призна, че лекарите са му забранили да чете вестници, но знае какво се говори не само за резултатите, но и за стила на игра. Когато Енрике дойде, получи подкрепата на Гуардиола. Въпреки думите на Пеп, че Барса е в добри ръце, в началото Луис бе обвиняван, че неговият отбор не е точно Барселона. Още като играч той винаги е бил различен. Не е каталунец, а астуриец. Не е израснал в школата Ла Масия и не се е изградил по образеца на Пеп, Шави или Иниеста. Дори игра в Реал Мадрид, преди да продължи кариерата си на "Ноу Камп" в период на постоянна криза.

Луис Енрике прекрати кариерата си на футболист, след което продължи да се състезава. Подготви се с личен треньор и участва в маратона на Ню Йорк. Във Флоренция регистрира време под 3 часа. Пробяга 205 километра през Пиренеите, във Франкфурт се пусна в 10-часов триатлон. Участва и в пустинния маратон в Мароко с 10-килограмова раница на гърба.

Завърна се във футбола като треньор на дублиращия тим на Барселона, след това работи по един сезон в Рома и Селта. На представянето си на "Ноу Камп" се обяви за лидер. Напълно различен от предшественика си Тата Мартино, който бе оставил свободен режим на играчите. Луис Енрике добави, че ще се придържа към стила на Барса, тъй като титлите, спечелени с безцелно ритане, не струват. Но се зарече: "Ще се опитаме да развием философията, да я усъвършенстваме и подобрим, за да може да изненадваме съперниците и те да не знаят кой точно тип игра ще изполваме". Новият треньор обясни промяната като обогатяване и разнообразяване, но за някои изглеждаше като предателство.

Отказвайки се от тики-така, Барса губеше религията си. В първите месеци парчетата от пъзела не се нареждаха. Нямаше стил, играта не убеждаваше и критиките растяха. Когато кризата настъпи, изглеждаше невъзможно Луис Енрике да оцелее. Точно тогава Барса започна да побеждава. "Всичко се промени", призна по-късно хиперактивният Меси. "Нищо не се е променило", настояваше треньорът. Подходът, идеите и работата останаха същите, но не и начинът на игра. Резултатите станаха постоянни, а стартовият състав - разпознаваем. Суарес се премести в средата, Меси - по дясното крило. Уругваецът вкара само веднъж преди Коледа и 15 след това. Лео пък играе най-добрия футбол в кариерата си. В Париж и Манчестър каталунците доминираха завидно срещу френския и английския шампион.

Гуардиола заяви, че Барса е най-добрият отбор в света на контраатаки и това за първи път прозвуча като похвала. През есента същите думи щяха да се приемат като обида. Срещу Байерн каталунците владееха топката по-малко от 50% едва за втори път от 442 мача, но бяха вкарани три гола и никой не се оплакваше.

Някои смятат, че брилянтността на Меси е променила сезона. Кризата бе решена, но отношенията между Лео и Енрике според мнозина остават студени и примирието между тях е само временно...

С времето вярата се възстанови. Името на треньора е като печеливш билет за президентските избори през лятото. Дори някои от играчите, които се съмняваха в Луис, отидоха да му стиснат ръката за добрата работа и резултатите. В защита тимът никога не е бил по-силен - само с 21 допуснати гола и 23 чисти мрежи в лигата. Статичните положения, които бяха ахилесова пета, днес са оръжие. Отборът стана по-здрав, по-бърз, агресивен и разнообразен. С тази комбинация Меси и компания са много трудни за спиране.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички