Ла Лига започна - какво да очакваме от новия сезон?


Ла Лига започна - какво да очакваме от новия сезон?
Снимка: Getty Images/Guliver

3504 0

На 17 август започна и силното испанско първенство Ла Лига. Дотук в мачовете, които се изиграха, фаворитите взеха своето и кой знае какви изненади липсваха. Тази вечер остава да се изиграят още 2 мача, но със сигурност след първи кръг не могат да се правят големи изводи.

Ето какво се очаква от сезона в Ла Лига според "Советский спорт":

ФАВОРИТИТЕ:

През последните години испанското първенство престана да бъде турнир на 2 отбора. Към Барселона и Реал Мадрид се присъедини и Атлетико (М) и сега това трио дели първите места в продължение на вече шести сезон. И трите отбора в този период успяха да се окичат със златните медали, но, докато мадридските клубове го направиха по веднъж, каталунците станаха шампиони 4 пъти. Статистически те са фаворити и през стартиралия нов сезон - 2018/19.

Не обаче всичко е толкова просто и изглежда, че основен претендент за титлата ще бъде... Атлетико. На фона на съседите си от "Бернабеу", загубили най-успешния си треньор в историята - Зинедин Зидан и голямата си звезда Кристиано Роналдо, при "дюшекчиите" всичко изглежда перфектно. Диего Симеоне си остава начело на тима, Антоан Гризман остана и продължи контракта си, няколко точни попълнения добавиха мощ към резервната скамейка, а миналогодишното сребро, успехът в Лига Европа и прясно спечелената Суперкупа на Европа (срещу Реал) само разпалиха апетита на "атлетите".

Барселона, разбира се, ще оспори това твърдение. Каталунците се разделиха с легендата си Андрес Иниеста, пратиха под наем редица играчи и проведоха значителна трансферна кампания. Но още не е ясно колко бързо ще се сработят новите с екипа и как ще продължи кампанията за новия капитан на "синьо-червените" Лионел Меси, който остави зад гърба си разочароващо представяне на Мондиал 2018. Освен това аржентинецът загуби основния си конкурент за последните 9 години, който го мотивираше допълнително.

Новият Реал пък с Хулен Лопетеги на кормилото също може да се намеси в битката за титлата, макар и да изглежда на фона на Барса и Атлетико малко по-сив. Валенсия, която миналата година през цялата първа третина от първенството дишаше във врата на каталунците, се подсили добре през лятото и ако успее да съхрани мотивацията и емоциите, напълно е възможно да се добере до призовата тройка.

На място в топ 5 ще претендират и Севиля и Бетис, в който втора поред година ще работи треньорската магия на Кике Сетиен.

СПЕЧЕЛИЛИТЕ ПРОМОЦИЯ В ЛА ЛИГА:

През новия сезон в Ла Лига след 2 сезона отново ще играе Райо Валекано - отбор от работните квартали на южен Мадрид. Заедно с него за първи път в историята си в Примера дойде Уеска, който преди 3 години играеше в третото ниво на футбола в Испания.

СИСТЕМАТА В ЛА ЛИГА:

Испанците имат широко представителство в евротурнирите - отборите, заели от първо до четвърто място, отиват директно в Шампионска лига. Завършилият на пето място, както и носителят на Купата на Краля, влизат в груповата фаза на Лига Европа, а шестият играе квалификации, за да влезе във втория по сила европейски клубен турнир.

Ако Купата я спечели някой от първата шестица, право на участие в Лига Европа получава завършилият седми.

Тримата, заели последните места в класирането, изпадат в Сегунда дивисион.

КОИ ОТБОРИ ПРИВЛИЧАТ ФЕНОВЕТЕ:

Традиционните гиганти и неизменни фаворити са с най-много зрители на своите мачове. Това са Барселона (средна посещаемост през миналия сезон - 65 824 души), Реал Мадрид (ср. пос. 65 653) и Атлетико (55 479). Показателите на "дюшекчиите" нараснаха значително благодарение на новия стадион "Ванда Метрополитано" с капацитет 68 000 - с 13 000 повече от стария "дом" на отбора - "Висенте Калдерон".

От второстепенните отбори най-подкрепяният клуб е Бетис. техният стадион "Бенито Вилямарин" побира 54 000 души, а на домакинствата на тима идват средно 46 387 зрители.

ПЕТИМА ПРЕТЕНДЕНТИ ЗА ГОЛМАЙСТОР НА ЛА ЛИГА:

1. Лионел Меси (Барселона)

2. Антоан Гризман (Атлетико)

3. Луис Суарес (Барселона)

4. Яго Аспас (Селта)

5. Гарет Бейл (Реал Мадрид)

ПЕТ ПОТЕНЦИАЛНИ ОТКРИТИЯ:

1. Родри (Атлетико)

2. Феде Валверде (Реал)

3. Рики Пуч (Барселона)

4. Феран Торес (Валенсия)

5. Унаи Нунес (Атлетик)

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички