Край на спора! Ето кой измежду Меси и Роналдо е по-добър


Край на спора! Ето кой измежду Меси и Роналдо е по-добър
Снимка: Getty Images/Guliver

17971 0

Наскоро на дългосрочния спор за това кой е най-добрият играч на света през последните 6-7 години бе сложено ако не удебелена точка, то поне многозначително троеточие, което показва, че всички дебати по темата са безсмислени. Футболният свят така или иначе ще бъде разделен на Реал (Мадрид) и Барселона, на Каталуния и Мадрид, на Португалия и Аржентина. Да, това е истината - Кристиано Роналдо и Лионел Меси разделят помежду си симпатиите на целия свят.

Чуждестранни колеги, които обичат да работят със статистиката не по-малко, отколкото да гледат играта на аржентинеца и португалеца, пресметнаха количеството голове, което единият и другият са вкарали вмачовете от Примера дивисион и Шампионска лига от началото на сезон 2009/19, т.е. от момента, когато Роналдо премина в Ла Лига от Манчестър Юнайтед. И какво се е получило? Абсолютно равенство!

А сега малко по-подробно:

За това време Меси е изиграл 239 мача и е отбелязал 259 гола. Португалецът има 256 попадения, но и 5 мача по-малко. 219 гола (84.5%) аржентинецът е отбелязал в рамките на наказателното поле, 40 (15,5%) извън неговите граници, като 13 от тях са от пряк свободен удар.

При португалеца цифрите са разпределени така: 214 (83,6%) в наказателното поле, 42 (16,4%) - извън пределите му, 23 от пряк свободен удар.

Роналдо вкарва по-често от дузпа - 49 гола (19,1%) срещу 32 от бялата точка за Меси. Кристиано по-често от своя опонент е бележил с глава - 29 срещу 10 за Лео. Това не е кой знае каква изненада, тъй като европеецът е по-висок от южноамериканеца - 185 срещу 169 см.

И двамата футболисти показват, че играят добре и с двата крака. По-специално това се отнася до португалеца. Меси е вкарал 207 гола (79,9%) с левачката, а с десния крак - 42 (20,1%). Роналдо е отбелязал с десния крак 182 гола (71,1%) , докато с левия е огорчил съперниковия вратар 44 пъти (28,9%).

Барселона е спечелил 73,8% от всички мачове, в които Меси е излизал титуляр. С Кристиано в стартовия състав Реал е спечелил 76,9% от мачовете си, показва статистиката.

Ако тези цифри не ви стигат, за да определите кой е по-добрият, можете да се огледате и извън терена. Феновете на Барселона могат да добавят към тези елементи и статистиката от спечелените награди "Златната топка". Тук "каталунецът" ще дръпне пред своя опонент с 4:2. Въпреки това, феновете на Реал ще могат да заявят, че много скоро - на 12 януари 2015 г., при следващото награждаване, съотношението ще се промени.

В съревнованието може да вземем под внимание различни фактори и доводи, които, без съмнение, натежават ту на едната, ту на другата страна. Но не е ли по-добре просто да приемем факта, че и двамата са гении на футбола, и двамата чупят рекорд след рекорд като черупки на ядки, а на нас с вас ни е провървяло да живеем в една епоха с тях. Така че, защо да губим време в излишни спорове? Дайте просто да им се наслаждаваме!

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички