Кой печели и кой губи от трансфера на Артуро Видал в Барселона?


Кой печели и кой губи от трансфера на Артуро Видал в Барселона?
Снимка: Getty Images/Guliver

5388 0

Артуро Видал вече и официално е играч на Барселона. Предвид качествата и характера на чилиеца - сделката е добра. Предвид склонността му към контузии и възрастта му - не чак толкова. Журналистът на Squawka Гари Едуардс разсъждава върху това кой печели и кой губи от сделката.

ПЕЧЕЛИ: Ернесто Валверде

През лятото средната линия на отбора разтревожи треньорския щаб. Андрес Иниеста напусна отбора след 22 години вярна служба, подписвайки с японския Висел Кобе. Пътя му към Азия последва и Паулиньо, но в посока Китай. В лицето на Видал обаче Валверде получи оптимален вариант на заместник. Треньорът е уверен, че халфът ще добави енергия в средната линия на каталунците.

"Ние знаем, че той е много опитен. Този факт ни радва. Той знае как да не се губи на терена. В нашия отбор приветстваме всички игрови стилове. Те правят играта по-богата", заяви треньорът.

Ако Иниеста може да се нарече незаменим, то паулиньо - едва ли. Видал идеално подхожда за борбата за титлата в Ла Лига и Шампионска лига.

ГУБИ: Интер и Серия А

За втори път това лято Барселона използва италиански клуб за свой личен скаут. Първо беше Малком, който се канеше да премине в Рома. Сега е Видал, фаворит в борбата за който се смяташе Интер.

Според медиите Интер е искал да наеме чилиеца с право на откупуване, но играчът и агентът му искаха пълноправен трансфер. Това беше шансът на Барса, която веднага предложи 3-годишен договор.

ПЕЧЕЛИ: Артуро Видал

Това лято Видал искаше да си намери нов клуб, но намирането на по-голям тим от Байерн е трудна задача. И все пак той успя. Халфът не искаше да отиде в Интер под наем и сега успя да се уреди с 3-годишен договор в каталунския гранд.

Въпреки възрастта си, той може да стане основен играч на Барселона. Артуро ще стане пряк заместник на Паулиньо. В Интер той трябваше да се бори за титулярното място с Наинголан, Брозович и други. Признайте, това не е лесна задача.

ГУБИ: Денис Суарес

Последният дял от кариерата му се оказа неособено приятен за Суарес. 24-годишният играч се опита да пробие в титулярния състав след завръщането си в Каталуня още през 2016 година. С него се конкурираха Андрес Иниеста, Иван Ракитич и Серхио Бускетс, а после дойдоха Паулиньо и Коутиньо, след което стана още по-трудно. Това лято полузащитникът видя надежда, но идването на Видал стана директен удар за Суарес.

ПЕЧЕЛИ: Леон Горецка

Когато една врата се затваря в Барса, друга се отваря в Мюнхен за Горецка. 22-годишният играч премина при "баварците" от Шалке това лято. Той отказа на мнозина, сред които и Барселона, а сега решението му изглежда още по-добро. В Байерн Видал щеше да му е конкуренция, но сега Леон има възможност да получава игрово време и да продължи да се развива до ключова фигура в схемата на Нико Ковач.

В същото време кариерата и на самия Рафиня в Барселона може да приключи, тъй като още преди да премине в Интер той не влизаше в плановете на треньорския щаб. Трансферът на Видал е последният пирон в ковчега на перспективните играчи в Барселона.

ГУБИ: Рафиня и Тиаго Алкантара

Привличането на Видал постави кръст на събирането на братята. Рафиня наскоро се завърна в клуба след като игра под наем в Интер. Той очакваше завръщането и на брат си от Байерн, но сега вече Тиаго едва ли е сред целите на каталунците. 

ГУБИ: Рафиня и Тиаго Алкантара
Привличането на Видал постави кръст на събирането на братята. Рафиня наскоро се завърна в клуба след като игра под наем в Интер. Той очакваше завръщането и на брат си от Байерн, но сега вече Тиаго едва ли е сред целите на каталунците.

ПЕЧЕЛИ: Серхио Бускетс

Испанецът е един от най-добрите полузащитници в света в момента, а и в предходните години неговото ниво на игра беше високо. Но дори и на най-добрите би им било полезно подсигуряването, което може да осигури Видал. Той е способен да действа от дълбочина заедно с Букстес, снабдявайки атаката с топки.

През миналия сезон в Бундеслигата Видал има чудесни показатели. Точността на неговите пасове е била 88,5%. За сравнение - на Паулиньо точните пасове в Ла Лига бяха 87,8%.

ГУБИ: Барселона

Дори Валверде и феновете да виждат позитиви в тази сделка, то за клуба трансферът на чилиеца е потвърждение на липсата на истинска стратегия на трансферния пазар. Днес новото попълнение е на 31 г., но след изтичането на договора му ще бъде на 34, след което следва завършване на кариерата. Както в повечето случаи, с изключение на Кристиано Роналдо, с възрастта Видал ще губи от качествата си. След това отново трябва да търсят алтернатива в центъра на терена.

След една година много от европейските таланти ще поскъпнат значително, затова Барселона няма да успее евтино да се подсили, ако с Видал нещата не портъгнат. Освен това чилиецът зае последното място в клуба за играчи извън Европейския съюз, като по този начин блокира всякакви възможни трансфери на таланти извън ЕС.

Привличането на Видал също така означава сигурна раздяла с колумбиеца Йери Мина. Видал е добро попълнение, но не е дългосрочно.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички