Какво ги чака Барса и Аржентина без Меси - крах или възход?


Какво ги чака Барса и Аржентина без Меси - крах или възход?

2591 0

Последната тежка травма на Меси се случи в "безтрофейния" сезон на Барселона. Какво заплашва новите шампиони на Европа при новата загуба на лидера?

След страхотния сезон, в който спечели шампионски "требъл", съдбата реши да изпита Барселона. Още в началото на новата кампания каталунското войнство остана без основния си щит, а след това и без меча си. Травмата на Клаудио Браво сериозно притесни "синьо-червената" общност, но тя бе още по-разстроена от падането на Меси. Все пак вратарите никога не са били определящи фигури в Барса, докато Лео е бил, е и вероятно още дълго ще остане. Неговата загуба породи едва ли не паника сред феновете на отбора: как ще бъде занапред?

Не казвам, че аржентинецът се препъна изневиделица, но проклятието на каталунската публика защитникът на Лас Палмас Педро Бигас определено не заслужаваше. Бившият играч на Майорка твърдо сложи крак, за да блокира удар на Меси към вратата, това е всичко. Работен инцидент, нещастен случай, но в никакъв случай умишлено осакатаяване. Съвременните футболисти се подлагат на такива натоварвания, че от време на време и в по-безобидни ситуации се чупят.

Интернет бе наводнен от прогнози - една от друга по-мрачни - включващи отсъствието на звездата до половин година. Медицинските изследвания в клиника "Креу Бланка" разкриха увреждане на сухожилието на лявото коляно. Това обаче не толкова сериозно, че да остави "Камп ноу" без своя любимец до пролетта. Според прогнозите на лекарите за възстановяването на аржентинеца ще са нужни от шест до осем седмици - приличен срок, но, вероятно, не критичен за Барса.
Ако изчисленията на лекарите са верни, общо Меси ще пропусне 12 мача - 8 за клуба и 4 за националния отбор. Луис Енрике ще трябва да се справя без своя лиудер в пет кръга на Примера дивисион и в три от Шампионска лига. Няколко издания погрешно добавиха този списък с мачове за купата на Испания, без да отчитат, че елитните клубове ще пропуснат предстоящия кръг. За Барселона, както и за останалите членове на Примера, състезанието започва в началото на декември с 1/16-финалите. Дотогава Меси вече трябва да е в строя. Трябва да бъде.

Интернет бе наводнен от прогнози - една от друга по-мрачни - включващи отсъствието на звездата до половин година. Медицинските изследвания в клиника "Креу Бланка" разкриха увреждане на сухожилието на лявото коляно. Това обаче не толкова сериозно, че да остави "Камп ноу" без своя любимец до пролетта. Според прогнозите на лекарите за възстановяването на аржентинеца ще са нужни от шест до осем седмици - приличен срок, но, вероятно, не критичен за Барса.

Ако изчисленията на лекарите са верни, общо Меси ще пропусне 12 мача - 8 за клуба и 4 за националния отбор. Луис Енрике ще трябва да се справя без своя лидер в пет кръга на Примера дивисион и в три от Шампионска лига. Няколко издания погрешно добавиха този списък с мачове за купата на Испания, без да отчитат, че елитните клубове ще пропуснат предстоящия кръг. За Барселона, както и за останалите членове на Примера, състезанието започва в началото на декември с 1/16-финалите. Дотогава Меси вече трябва да е в строя. Трябва да бъде.

На пръв поглед, разписанието на предстоящите срещи за шампиона на Испания не са най-трудните: екскурзия до Севиля и Хетафе, домакинство на Райо Валекано, Ейбар и Виляреал. Но в този на вид лек календар се крие уловка. През миналия сезон Барса с Меси не спечели нито в Андалусия, нито в Кастилия (и в двата случая завършиха наравно), а вече неговото отсъствие само ще увеличи ентусиазма на противниците. За прекрасно стартиралият Виляреал това ще бъде огромна помощ на "Камп ноу". 

В Европа Меси пропуска домакинството с Байер и двата мача с БАТЕ. Съчувствам на беларуските фенове: съдбата ще им попречи още веднъж да видят гения.

Всъщност, Меси и преди е имал подобни проблеми. Но това беше толкова отдавна, че обикновените хора свикнаха с мисълта за неуязвимостта на барселонския голеадор. Луис Енрике в такова неудобно положение се оказа за първи път - последният път, когато Лео за дълго излезе в болнични, бе преди две години, при Мартино.

В този смисъл 2013 година бе особено неудачна за нападателя. В края на сезон 2012/13 Меси бе извън игра заради увреден мускул на бедрото. Този проблем клубът понесе относително безболезнено, поради простата причина, че вече бе отпаднал от Шампионска лига и Купата на Краля, а в националния шампионат бе си осигурил непреминаваема пропаст между себе си и Реал. За честта си Барса спечели в последните три кръга.

През ноември Лионел претърпя подобна неудача: контузия на същото бедро остави Барселона без голмайстор за два месеца. Този път последствията за клуба се оказаха по-сериозни. Без Меси отборът на Херардо Мартино претърпя единственото за половин година поражение в първенството, от Атлетик (Билбао), а на международната арена отстъпи на Аякс.

До началото на новата година Лео се възстанови, но това не помогна на Барса. Сезона каталунците завършиха без трофеи - за първи път от 2008 г. насам. Оттогава здравето на Меси не го е предавало. И ето че сега се случи...

Луис Енрике не е за завиждане. Треньорът на "блаугранас" не му остава нищо друго, освен да следва съветите на Филиас Фог от анимационния филм по романа на Жул Верн "Около света за 80 дни". "Използвай това, което ти е под ръка и не търси друго", гласи едно от правилата на неуниващия пътешественик. А други варианти в Барселона и няма.

Ето къде Педро с неговата гъвкавост и готовност във всеки момент да се впусне в битка би бил полезен на Лучо! Но не, той е в Челси сега. Алейш Видал и Арда Туран ще дойдат на помощ през януари. Ето че и Рафиня, за съжаление, се контузи, по-лошо и от Меси. Мунир и Сандро - това е и цялата гама от нападатели на пейката. Момчетата на 20 години още през пролетта се бореха за оцеляване във втора дивизия с Барса Б. Три гола за първия отбор за двамата - и изведнъж такава отговорност: да заменят Самия Меси. 

С дръзкия Лас Палмас Барселона и без Лео някак си успя да се справи: своевременно два гола успя да вкара Суарес (асистенти на уругвайския снайперист бяха кантеранос", Серхи Роберо и Мунир). Но как обезкървената Барса ще се справи под натиска на по-сериозен враг, дори Луис Енрике си представя трудно. Байер едва ли ще скромничи като канарския аутсайдер на "Камп ноу". Вижте какъв побой нанесе на Вердер в събота - 3:0 в Бремен!

Още една потърпевша страна в тази история стана Аржентина. На нея през октомври и ноември й предстоят още по-екстремни препятствия, отколкото на Барса - четири мача за половин месец, включително домакинство на Бразилия и пътешествие в Колумбия! Така че да търси алтернатива на Меси се налага не само на настоящия, но и на бившия треньор на Барселона. Тата Мартино обаче има по-богат избор от Луис Енрике, но едва ли загубата на капитана няма да остави следи за "албиселесте".

Завръщането на Бълхата на терена се очаква за 22 ноември. В този ден каталунците се изправят срещу Реал Мадрид на "Сантяго Бернабеу". Задачата на приятелите на Меси е да не губят точки, докато Лео се лекува.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички