Как ще накажат Роналдо - за назидание или по репутация?


Как ще накажат Роналдо - за назидание или по репутация?
Снимка: Getty Images/Guliver

2360 0

В очакване на решението за дисквалификация на нападателя на Реал (Мадрид) Кристиано Роналдо, "Советский Спорт" припомня как в Испания наказват за неспортменско поведение.

В събота Кристиано Роналдо си заработи още едно, вече пето изгонване в състава на Реал. Това е с едно повече, отколкото португалецът получи за цялата си кариера в Манчестър Юнайтед. И с пет повече от Лионел Меси в Барселона.

Алмерия, Малага, Атлетико (финалът за Купата), Атлетик и сега Кордоба. Най-обиден, разбира се, се оказа първият - когато Кристиано получи втори жълт картон, за това че след като вкара гол, свали фланелката си от радост. Най-дискусионен стана последният. По предварителни оценки Роналдо ще получи от 2 до 12 мача дисквалификация.

В доклада на съдията на мача Алехандро Ернандес е записано: "В 83-ата минута на мача играчът с номер 7 Кристиано Роналдо бе отстранен, затова че изрита съперников футболист в неигрова ситуация". По регламент това нарушение на правилата се наказва за 2 мача.

Следващите две срещи на Реал ще бъдат срещу Реал Сосиедад и Севиля - и двата са домакинства (с отбора на Унай Емери е от 16-ия кръг, който "белите" пропуснаха заради участие на световното клубно първенство). А след това "Кралският клуб" играе навън с Атлетико. И целият този шум идва заради този мач. Защото 12 мача наказание очевидно никой няма да наложи на Роналдо (както им се иска на играчите на Барселона). Ние говорим за наказание между 2 и 4 мача.

Поведението на Кристиано ще бъде разгледано в сряда на специално заседание на Дисциплинарния комитет на испанската лига. Репутацията на Роналдо, въпреки доста честите дисквалификации, е такава, че по-скоро може да му спести по-тежко наказание. Особено при тази подкрепа, която му оказа днес мадридската преса (Marca и As). Каталунските "Спорт" и "Mundo Deportivo" също се постараха, както може - в обратната посока, но техните ресурси и влияние са несъпоставими.

Що се касае до прецедентите, то даже "престъпници" като Давид Наваро от Леванте за удар в лицето на играча на Елче Пелегрин го наказаха само с 2 мача. Нарушението футболните власти наложиха по параграф 123.2 ("Груба игра"). Както и случаите с Ули Давила (Тенерифе) и Родриго (Валенсия). В същото време защитникът на Хетафе Алексис за удара в лицето на Марио Манджукич наказаха по параграф 98.1 (Проява на агресия). По същия начин лидерът на Малага Дуда в края на миналия сезон отнесе забрана за 4 мача.

Повечето експерти - бивши съдии, които периодично се допитват испански журналисти, смятат, след като са гледали видеото, че португалецът трябва да бъде наказан за 4 мача.

Роналдо е най-голямата звезда в целия испански шампионат. Негово лице. Голмайстор на сезона и най-добър футболист в света. И голямо значение има това как именно ще се отнесат към всички тези регалии футболните власти в страната. Какъв морал искат да вложат в своето решение. "Да обезкуражи други" или "Каквото е позволено на Юпитер, не е позволено на бика".

През сезон 2002/03 Патрик Клуйверт получи 4 мача дисквалификация , въпреки че му я намалиха до два. Едно десетилетие по-рано същия срок дадоха на Ромарио (Любопитното е, че го е получил за удар по Диего Симеоне, наставникът на Атлетико понастоящем). С цялото ми уважение към бившите футболисти на Барселона, мащабът на техните фигури е малко по-различен.

Делото на Роналдо става знаково, тъй като именно от него ще подхождат занапред, когато на дневен ред ще бъде наказанието на голяма звезда.

Кристиано вече поднесе своите извинения на пострадалия Едимар, който му прости. Всички необходими процедури са направени и ще бъдат (обжалване на Реал, ако решението не ги устрои) направени. Точка в сряда едва ли ще бъде поставена. Роналдо е свикнал сам да слага топката на точката.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички