Измамниците този път са Белият балет


Измамниците този път са Белият балет
Снимка: Getty Images/Guliver

3596 0

Всяка точка е важна – под това мото върви финалът в испанската Примера, където е много вероятно титлата да се реши в последния възможен мач. Победител ще е един измежду Реал Мадрид и Барселона – двата най-популярни футболни клуба в света, генериращи най-много интерес и носещи най-много пари както на собствениците си, така и на футболистите, че и на свързаните с тях компании – например големите телевизии и медии, които печелят от рекламата, която продават покрай вечния интерес към футболното бяло и футболното синьо-червено.

Снощи, обаче, за пореден път лъсна как големите пари определят всичко във все по-корумпираната игра, позната като футбол. Реал Мадрид спечели с убедителното 4:1 срещу Севиля, но всичко тръгна от абсолютно нередовен гол. Още в 10-тата минута абсолютно престъпно Начо вкара гол на празна врата, след като съдията позволи изпълнение на пряк свободен удар без стената да е подредена и без вратаря да е на практика на вратата.

За феновете с по-дълга памет ситуацията напомня изключително много на времето, когато Тиери Анри правеше същите шмекерии с Арсенал. Тогава имаше обяснения как всъщност в правилата на играта никъде не се споменава колко време трябва да бъде дадено да се построи стена и защитаващият се отбор да се подготви. И действително е така – ето го правилникът на ФИФА.

Въпросът, обаче е, че футболът е много комплексна игра, с много тълкуване на някои правила. Има и неписани правила, т.e. спазване на етика. И от десетилетия изпълнението на пряк свободен удар, когато става въпрос за опасна близост до вратата, става след построяване на стена и сигнал от съдията.

По буквата на правилата Реал не измами. В духа на етиката обаче го направи. А такива победи горчат много – колкото и да се казва, че резултатът е най-важен, че само победителите ги помнят, това не е вярно. Футболният фолклор не умира - той оставя чувства у измамените, които прерастват в ненавист – при това често пъти толкова силна, че след това се чудим защо някои футболни фенове се държат като животни, стане ли въпрос за т.нар. „вечни врагове“. Просто е – някъде там, назад във времето, всичко е тръгнало от една лъжа, от една измама. А не бива – защото играта е вечна. И когато прекалено много зависи от парите, накрая идва и провалът. Независимо, че измамите облагодетелстват всички големи - днес ще е Реал, утре ще е Барселона. Въпросът е, че накрая теглиш майната и на Реал, и на Барселона, и на футбола въобще - защото ти писва да ти отнемат тръпката на неизвестното и сладостта на честната победа!

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички