Идентичност? Тихомълком Барселона харчи стотици милиони повече от Реал (СНИМКА)


Идентичност? Тихомълком Барселона харчи стотици милиони повече от Реал (СНИМКА)
Снимка: Guliver/GettyImages

1982 0

Мотото на Барселона е "повече от клуб", като "блаугранас" винаги са се хвалели със своята идентичност, идваща най-вече от отличната работа със школата "Ла Масиа" и ловкостта на трансферния пазар. В послените години обаче каталунците тотално неглижираха собствената си младежка система, а освен това иззеха ролята на Реал Мадрид като най-голям играч на трансферния пазар.

Изключивайки лятото на 2009 година, когато Флорентино Перес и Реал Мадрид пръснаха стотици милиони за Кака, Кристиано Роналдо и Карим Бензема, Барселона скъси максимално разликата в бюджета спрямо големия си испански враг, а в послените сезони Барселона не просто изпревари Реал като клуб с по-голям бюджет, а започна да харчи стотици милиони повече.

За последно бюджетът на "кралския клуб" беше по-висок през сезон 2013/14, когато Реал Мадрид е разполагал с 520 милиона евро - 11 повече спрамо Барселона. От този момент нататък "блаугранас" са категоричен лидер в харчовете. За сезон 2014-15 шампионите са разполагали с 608 милиона евро (540 за Реал Мадрид), а в следващите две кампании разликата е минимална (679 срещу 675 за Барселона и 695 срещу 629 за каталунците).

Огромната разлика идва през последните два сезона. Бюджетът на разположение на Барселона е бил 897 милиона евро за сезон 2017/18 (срещу "едва" 690 милиона евро за Реал Марид). За настоящата кампания  бюджетът на шампионите е почти 1 милиард евро (960 милиона евро) срещу 752 милиона евро за "белия балет".

До голяма степен разликата в бюджетите в последните години се корени в покупките на играчи като Филипе Коутиньо и Усман Дембеле, които са близо 300 милиона евро. Освен това клубът плаща и много по-големи заплати на основното си ядро от футболисти. Междувременно Реал Мадрид е необичайно тих в послените 3 сезона що се отнася до трансфери, но това е само началото на грандиозен план на Флорентино Перес - вижте какъв е той тук!

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички