Големите печеливши и губещи след драмите на трансферния пазар


Големите печеливши и губещи след драмите на трансферния пазар
Снимка: Guliver/GettyImages колаж: SportLive.bg

4638 0

След напрегнати месеци на преговори и огромни харчове късно снощи летният трансферен прозорец официално затвори. Като изключим преминаването на Мауро Икарди в ПСЖ в последните часове, то голяма драма или някоя трансферна бомба нямаше.

Едни от най-обсъжданите имена бяха тези на Неймар и на Пол Погба, но и двамата в крайна сметка останаха в отборите си. Не е тайна, че Зинедин Зидан изключително много държеше да привлече Погба в Реал Мадрид още това лято, но Флорентино Перес не успя да изпълни желанието му. В следващите редове ще разгледаме кои са големите печеливши и губещи след трансферния период.

Печелившите: Антонио Конте

Двамата с Бепе Марота имаха страхотен успех в Ювентус и го изстреляха много високо в Серия А. Сега ще имат същата възможност да сторят това и в Интер, като първоначалните знаци са обещаващи. "Нерадзурите" започнаха по отличен начин сезона - с две победи. Голям принос за това имаха и летните попълнения.

Конте искаше още в началото още един централен защитник, за да използва любимата си постройка - 3-5-2. И го получи - Диего Годин пристигна като свободен агент в Милано. Николо Барела и Стефано Сенси също подписаха с клуба и по този начин той "подмлади" халфовата линия в състава си. Като голям удар се счита привличането на Ромелу Лукаку от Манчестър Юнайтед, който вече се разписа за тима. С привличането на Алексис Санчес под наем се увеличи още повече нападателната мощ.

За първи път от много година изглежда, че има отбор и треньор, които могат да се борят за титлата в Италия. Освен това Конте вече успява да сплоти колектива, още повече че се раздели с ненужния Мауро Икарди, който не бе в помощ за атмосферата в съблекалнята.

Атлетико (Мадрид)

"Дюшекчиите" загубиха през лятото едни от най-опитните си играчи и големи звезди. Въпреки това, според Goal, те са сред победителите на трансферния пазар. Диего Годин, Антоан Гризман, Родри, Лукас Ернандес, Хуанфран и Филипе Луис вече не са част от отбора, но това не му пречи да започне ударно новия сезон и вече да води с 4 и 5 точки на Реал Мадрид и Барселона.

Киърън Трипиър, за когото бяха платени 22 млн. паунда на Тотнъм, бързо се адаптира към отбора и вече свиква на "Уанда Метрополитано". Несъмнено обаче номер 1 сред трансферите е Жоао Феликс. За португалеца бе платена огромната сума от 126 млн. евро, но ако младокът продължава да се представя на ниво и помогне за спечелване на титлата, то сумата бързо ще бъде оправдана.

Губещите: Зинедин Зидан и Пол Погба

Френският наставник се съгласи да се завърне в Реал Мадрид, след като получи уверение от Флорентино Перес, че ще има пълната власт върху трансферите. Голяма част от неговите искания бяха изпълнени. Еден Азар бе привлечен още в началото на лятото, Лука Йович, Менди, Родриго и Милитао също подсилиха "белия балет". Перес похарчи над 300 млн. евро за нови попълнения, но Погба остана несбъдната мечта за Зидан.

Погба обяви публично, че е готов за ново предизвикателство и иска да напусне Манчестър Юнайтед, a дестинация номер 1 бе "Сантяго Бернабеу". От там обаче не успяха да продадат излишните играчи като Гарет Бейл и Хамес Родригес, а това съвсем ограничи финансовите възможности на Реал. Многото контузии в "белия балет" също попречиха на евентуални нови сделки и това означава, че Зидан ще трябва да чака новия трансферен прозорец, за да се пробва отново за френския национал. Дотогава обаче Зизу ще трябва да опровергае всички съмнения, които имат част от феновете на тима и да направи Реал отново стабилен отбор, който да не допуска изненади.

Ювентус

"Бианконерите" спечелиха една много важна битка с привличането на Матайс де Лихт. Младият бранител бе сред най-силно желаните от редица европейски колоси, но италианският шампион се пребори за него. Въпреки това имаше някои доста странни решения от страна на Ювентус.

Например, разрешението на обещаващия Мойс Кийн да се присъедини към Евертън, докато все още имаше несигурност около атаката на "Старата госпожа". Идеята очевидно бе да се подпише с друг нападател, но това не се случи. Първо, не се стигна до сделка за Ромелу Лукаку, след като Пауло Дибала отказа да се премести в Манчестър Юнайтед . След това от Юве се отказаха и от идеята да взимат Мауро Икарди. Това означава, че в момента освен Кристиано Роналдо Маурицио Сари разполага с 33-годишния Манджукич и 31-годишния Игуаин.

Единственият силен ход на Юве бе привличането на Де Лихт. До този момент съставът по-скоро изглежда по-слаб, а не подсилен. И ако "бианконерите" срещнат трудности в Серия А, то ще бъдат зададени много въпроси към спортния директrор Фабио Паратичи.

Хосеп Мария Бартомеу

Президентът на Барселона не успя да завърши една от горещите сделки на това лято. До последно имаше преговори с ПСЖ за връщането на Неймар, но каталунците не успяха да изпълнят исканията на френския клуб.

Имаше информации, че от Барса не искат наистина да си върнат бразилеца, а водят преговори единствено, за да направят Лионел Меси щастлив. Въпреки това, международните медии определят, че Бартомеу не се е показал в много добра светлина и неговото реноме е пострадало сериозно. След раздялата с Неймар преди две години той заяви, че Усман Дембеле е дори по-добър от бразилеца. А сега се опита да използва Дембеле като разменна монета, за да си върне Неймар.

Отказът на Дембеле да напусне обаче блокира съвсем възможността за сделка, тъй като исканата сума от ПСЖ, без да се включват играчи, бе 300 млн. евро. Непосилна за каталунците. Освен това с привличането на Антоан Гризман Бартомеу си навлече гнева на немалко фенове. Миналата година французинът размотава шампионите цяло лято и накрая обяви, че остава в Атлетико и се врече в любов на мадридчани. Това лято пък след провала на "дюшекчиите" в Ла Лига и Шампионска лига, Гризман набързо си промени мнението и пожела трансфер в Барса.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички