Фронтален сблъсък: 5 причини защо Реал ще спечели "Ел Класико"


Фронтален сблъсък: 5 причини защо Реал ще спечели "Ел Класико"
Снимка: Guliver/GettyImages

2020 0

Един ден ни дели от първото издание на Ел Класико за сезона в Ла Лига. Точно в 14:00 часа българско време Реал Мадрид излиза срещу Барселона в опит да върне интригата за титлата в Примера дивисион, докато каталунците ще се опитат да докажат, че през тази кампания просто няма отбор, който да ги спре към златните медали.

Според букмейкърите, Реал Мадрид е фаворит, но не са много тези, извън феновете на "белия балет", които вярват, че "кралете" могат да спрат Меси и компания. Sportlive.bg обаче ви представя 5 причини, според които Реал Мадрид може да вземе победата в предстоящото "Ел Класико".

1. Кристиано Роналдо

Същият този футболист, който е в "трагична форма", "не заслужава Златната топка" и всякакви подобни твърдения, е вкарал в 4 поредни мача на Реал Мадрид. Подобно на миналия сезон, той навлиза по-бавно във форма, но всичко това е изчислено, за да е във възможно най-доброто физическо състояние за месеците от февруари до юни, когато е Световното първенство. Роналдо отдавна не е вкарвал в домакинско "Ел Класико", но обича да играе срещу Барселона и винаги играе силно в мачове с голямо значение. За справка - по време на първия мач за Суперкупата на Испания, той се появи на терена и преобрази Реал Мадрид, водейки отбора си до успех на "Камп Ноу". Сега ще е титуляр и ще тормози постоянно защитата на Барселона. И тъй като стана въпрос...

2. Защитата на Барселона

Всички са очаровани от силната игра в дефанзивен план на "блаугранас" под ръководството на Ернесто Валверде. Но, ако трябва да бъдем честни, тя не е тествана достатъчно през сезона. Реал Мадрид е първата силно атакуваща селекция, която Барселона среща, както и с футболисти от световна класа. Да, Ювентус не трябва да бъде подценяван, но атакуващата мощ на Реал е по-висока. В "Ел Класико" Барселона ще трябва да играе с Жерар Пике и Томас Вермаален и, въпреки че белгиецът е от добрите защитници в европейския футбол, двамата нямат достатъчно добра сработка, за да се справят с Реал Мадрид.

3. Схемата на двата отбора

Очаква се и двата испански гранда да излязат в схема 4-4-2 и, докато за Барселона тя е сравнително нова, то Зинедин Зидан я използва от самото начало. Той редува постоянно 4-3-3 с 4-4-2, заради честите контузии на Гарет Бейл, и отборът е еднакво сработен и в двете постройки. Това дава леко предимство на Зинедин Зидан и компания срещу Барселона.

4. Скамейката

В Барселона има доста контузени, което не дава достатъчно варианти за Ернесто Валверде от скамейката. Не такъв е случаят в Реал Мадрид. Трима измежду Лукас Васкес, Иско, Марко Асенсио и Гарет Бейл ще са на скамейката, което дава на Зидан шанс да промени хода на двубоя от скамейката - нещо, което вече е доказал, че може да прави по отличен начин. Към тях можем да прибавим Матео Ковачич и Борха Майорал и скамейката на Реал е доста по-опасна от тази на Барселона.

5. Отчаяна нужда от победа

Тук се намесват и изцяло психологични фактори. Барселона води с 11 точки в момента на Реал Мадрид ("кралете" са с мач по-малко). Шампионите се нуждаят от задължителни 3 точки, за да внесат напрежение в Барселона. При положение че Реал Мадрид спечели този и отложения си мач, разликата ще стане 5 точки при успех на "белия балет", а в такива ситуации Реал неведнъж е показвал най-доброто от себе си. В първия полусезон на Зидан начело на столичани "кралете" се нуждаеха от задължителен успех, за да останат в играта за титлата. Тогава резултатът беше 1:2 в полза на Реал, и то на "Камп Ноу". Сега резултатът е много вероятно да се повтори, но този път на "Сантиаго Бернабеу".

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички