Фалшива тревога


Фалшива тревога
Снимка: Guliver/GettyImages

1853 0

В началото на сезона Барселона на моменти изглеждаше жалко в мачовете срещу Реал Мадрид, а дори и срещу Бетис в първия кръг на Ла Лига. Каталунците категорично загубиха Суперкупата на Испания, а "белия балет" беше обявен за сигурен бъдещ шампион. Но като че ли всички прибързаха с оценките за водения от Ернесто Валверде тим. А новият треньор, в типичното за себе си спокойствие, бавно, но уверено връща Барселона към корените ѝ.

Като за начало, въпреки че е нов на "Камп Ноу", нямаше никакви оплаквания от считания за провал летен трансферен прозорец. Неймар напусна, а няколко играчи, които самият треньор искаше, така и не акостираха в Каталуня. Но той прие това с усмивка, а "Marca" твърди, че на всичко това той е отговорил с простото: "Ние сме и ще продължим да бъдем спокойни, независимо какво се е случило" в разговор с Роберт Фернандес.

От самото начало треньорът се разбира с Меси и го реинтегрира в отбора като "фалшива деветка". И това дава резултат - от началото на сезона той има 8 гола, а освен това на цели 6 пъти удари греда. Той върна и важната роля на Иван Ракитич - хърватският маестро, чието самочувствие буквално беше смачкано от Луис Енрике през последния сезон. Сега той отново е ключова на "Камп Ноу" роля, а това ясно се показа срещу Ювентус в Шампионска лига.

Интересното е, че продажбата на Неймар "отвори" левия фланг на атаката за забравените пробиви на Жорди Алба. Испанският национал отново е в свои води, след като през миналата година не беше фактор в мачовете на Барселона, а Енрике дори налагаше схема 3-4-3, а Алба не играеше. Сега той, а и Иниеста, са пълни господари отляво на нападението на "блауграна". Като стана дума за Андрес, плеймейкърът изживява ренесанс от началото на сезона и се ползва с пълно доверие от Валверде, въпреки напредналата му възраст - нещо, което сериозно притесняваше Луис Енрике.

Най-важният фактор, който Валверде промени, или по-скоро върна, е задушаващата преса и постоянното владеене на топката. Енрике нерядко залагаше на контраатака срещу по-солиден съперник, докато Валведе настоява топката постоянно да е във владение на Барселона. Когато тя е загубена, каталунците се ре-организират много бързо, пресират и отнемат коженото кълбо. Да, това оставя пространства в защита - нещо, което също се забеляза срещу Ювентус, но Барселона играеше тоталния футбол, който налагаха и Хосеп Гуардиола, и покойният Тито Виланова.

Прекалено рано е за окончателни оценки за играта на Барселона, но по всичко изглежда, че в самото начало мнозина сбъркаха, заявявайки че "блауграна" е в криза. В крайна сметка, всичко се оказа фалшива тревога.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички