Да си голям срещу малките и мъъъъъничък срещу големите


Да си голям срещу малките и мъъъъъничък срещу големите

2616 0

През уикенда Барселона загуби две точки у дома срещу Депортиво Ла Коруня. Това беше второ поредно равенство на каталунците, като в Испания всяка точка е от значение, най-малкото защото каталунците, Реал Мадрид и в последните години Атлетико (Мадрид) са не с една, а с по две класи над останалите. Така пътят към върха и на двата столични гранда към върха.  Атлетико се възползва и вече е с равен брой точки с Барселона. Реал Мадрид от друга страна...

В "кралския клуб" вече се забелязва една ужасяваща тенденция. Рафаел Бенитес е изключително еднотипен, което е странно за треньор, който е водил куп различни отбори в различни страни, а в Испания преди години постигна много успехи с Валенсия. За опитен треньор като него е странно да не пусне дори за минута различна от 4-2-3-1 схема, в която Роналдо очеизвадно страда. Бейл се губи, а Лука Модрич е принуден да прави далеч повече, отколкото досега му се е налагало. Той продължава да е лидер на халфовата линия, но вместо да разпределя играта - това, което прави най-добре, той трябва да мисли за завършващи удари, за защита, за опазването на най-добрия халф на противниковия отбор, заради по-бавната скорост на Тони Кроос. Немският полузащитник пък не е във формата от миналия сезон, но продължава да играе почти без смяна, което води до повече скованост и по-бавно цялостно обработване на топката. Защитата е трагична, а когато Кейлор Навас не пази като обладан от по-висша сила, това също личи ярко. И за всичко е виновен Бенитес. Този треньор превърна една добре смазана машина, която просто издиша в края на миналия сезон, в сбирщина от индивидуалности, коя от коя по-сърдита. И всичко това превърна Реал Мадрид в посредствен към настоящия момент тим.

Поредното доказателство е мачът срещу Виляреал. "Белия балет" излезе открито дефанзивно, въпреки че отправи 20 удара в мача (един-единствен беше точен). Вместо Хамес или Иско да са на терена, в игра отново бяха Каземиро, Модрич и Кроос, които няколко пъти вече показват, че тримата са несъвместими. Роналдо и Бейл отново играха като непознати на терена, а усилията на Бензема да раздвижи нападението не се увенчаха с късмет. Но това вече не е просто липса на форма, липса на късмет или нещо друго. Тенденция е фактът, че Реал Мадрид не може да се справи срещу добре подредени отбори.

До момента през сезона Реал Мадрид може да има само 3 загуби, но във всеки мач срещу по-сериозен отбор "кралския клуб" беше надиграван. ПСЖ разкости доближаващата милиард селекция на Бенитес и в двата мача в Шампионска лига и злощастно загуби в Мадрид. По-рано през сезона Атлетико Мадрид надигра тотално Реал, но измъкна само равенство. Севиля буквално смаза тима и стигна до 3:2. За Барселона няма какво да говорим, а снощи Виляреал би Реал с тактиката на Бенитес - силна защита и светкавични атаки. Само че Рафа вече не е в Наполи, нито във Валенсия, нито в Ливърпул. И схемите, които въртеше в тези отбори, не вървят, когато срещу теб има 10 души, опитващи се буквално да те изядат в защита. Затова и самият Бенитес се лута в търсене на подходящ подход в мачове срещу класни съперници. Или по-скоро чака спокойно, докато тактиката му проработи... или Перес не изпълни мечтите на милиони фенове и не го изрита от "Бернабеу".

Да, Реал Мадрид смаза Малмьо. Смаза Еспаньол. Смаза още няколко тима, чиято обща стойност не надвишава тази на Кристиано Роналдо. И "белия балет" бие тези отбори с класата на индивидуалностите в отбора и въпреки своя отбор. А в мачовете на истината - в тези, в които трябва треньорът да поеме отговорността, Реал се проваля. С гръм и трясък. И тихичко, полека - лека "кралския клуб" се превърна от големия гранд на Европа в мъничкия отбор, който не е най-добър дори в собствения си град.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички