2019-а: Година на болка и величие за Барселона


2019-а: Година на болка и величие за Барселона
Снимка: Getty Images/Guliver

2462 0

Доста противоречива година изпрати каталунският гранд Барселона. През 2019 година "червено-сините" спечелиха титлата в Испания, при това с убедителна преднина, но това бе единственият от трите желани трофеи, до който се добраха играчите на Ернесто Валверде. И докато в Купата на Краля каталунците стигнаха до финал, то в най-мечтания от тях турнир - Шампионска лига, те не само че отпаднаха в полуфиналите, но преживяха една от най-тежките евровечери в историята си.В сезон 2019/20 не започна по мечтания начин, въпреки двата суперзвездни трансфера от лятото - на Френки де Йонг и на Антоан Гризман. Барселона дори записа антирекорд по отношение на старта на сезона. Затова, 12-те месеца на 2019 година донесоха много радост, но и много болка на Лео Меси и компания, и най-вече на феновете. Но, да вървим поред...

През зимата на 2019 година клубът не бе особено активен на трансферния пазар - привлякоха перспективния, но неатрактивен като име защитник Жан-Клер Тодибо и взеха под наем Кевин-Принс Боатенг. Пролетният полусезон започна с победа - 2:1 над Хетафе, а след още 3 успеха, последваха равенства с Валенсия и Атлетик (Билбао). После тимът нареди 6 поредни победи, включително в Ел Класико, за да стигнат до запомнящото се 4:4 с Виляреал. До края на сезона имаше едно-единствено сътресение - загубата с 0:2 от Селта. Това, както и равенството 2:2 в последния мач обаче не попречи на каталунците да вземат титлата, при това с 11 точки пред втория Атлетико и с 19 пред Реал Мадрид.

През февруари Ернесто Валверде подписа нов, макар и едногодишен договор с клуба. Два месеца и половина след това Барселона претърпя най-големия кошмар за сезона и за годината - фиаското на "Анфийлд". Както е известно, в полуфиналите съперник на "блаугранас" беше Ливърпул, като в първия мач "червените" бяха разбити с 3:0 на "Камп ноу". В реванша обаче се сбъднаха мечтите на мърсисайдските фенове и кошмарите на тези на испанците. Ливърпул показа вдъхновена игра и разби съперника с 4:0, унижавайки го и отнемайки мечтата му за финал в турнира на богатите. Впоследствие Ливърпул спечели Шампионска лига, а ужасът на "Анфийлд" повлия на Барселона и във финала за Купата на Краля. Там рекордьорът по купи на Испания загуби с 1:2 от Валенсия и се утеши само с един трофей в края на сезона.

Барселона преживя едно противоречиво трансферно лято, но гръмките две имена в селекцията даваха обещания за много силен сезон. Става дума за халфа Френки де Йонг, договорен с Аякс още през януари, но дошъл на "Камп ноу" едва след края на сезон 2018/19, и за нападателя Антоан Гризман, напуснал Атлетико със скандал. От мадридския клуб твърдяха, че каталунците са провели нерегламентирани преговори с французина, за да си спестят 80 милиона евро от цената му. В крайна сметка, каталунците бяха глобени за това със смешната сума от 300 евро. Третото лятно попълнение на клуба бе вратарят на Валенсия Нето, взет за резерва на Тер Щеген, след като Яспер Силесен се умори да е такъв и избяга... при "прилепите". Четвъртият привлечен бе левият бек Жуниор Фирпо, взет от Реал Бетис. За Де Йонг пък през зимата са се борили два много мощни финансово клубове в лицето на ПСЖ и Манчестър Сити. Младият холандец обаче е настоял да се озове именно на "Камп ноу", а когато трансферът най-после бил факт, спортният директор на Барселона Пеп Сегура се разплакал от облекчение.

От испанския колос са имали желание заедно с Де Йонг да доведат в Каталуня и съотборника му в Аякс Матайс Де Лихт, но, поради различни причини това не се случи, а защитникът се отправи към Ювентус. В клуба преживяха още една, по-тежка трансферна сага през летните месеци. Тя касаеше завръщането на Неймар на "Камп ноу". Много се изговори по темата и така и не стана ясно дали клубът е искал наистина бразилеца обратно, но съотборниците му със сигурност го искаха. Толкова, че Жерар Пике призна, че са били обявили пред ръководството, че са готови да отложат вземането на бонусите, вписани в договорите им, за да успее клубът да събере парите за трансфера на Неймар. Самият нападател също искаше обратно в Каталуня. Според слуховете, Барселона предложи варианти с двама, трима и дори четирима свои футболисти на ПСЖ за нападателя, но лятото завърши без сделка и Неймар остана в Париж. В същото време, голямата инвестиция на клуба и голямо разочарование - Филипе Коутиньо, се отправи към Байерн Мюнхен, където заигра под наем.

Но сериозните проблеми тепърва очакваха "синьо-червените". Това стана ясно, след като се разбра, че лидерът Лионел Меси е контузил прасеца си на тренировка. Заради това той не пътува с тима на предсезонното турне в САЩ, но така и не успя да се възстанови за старта на кампанията. Стигна се до загуба в първия кръг - срещу Атлетик (Билбао), макар във втория кръг да се стигна до гръмка победа над Бетис с 5:2. До 22 септември Барселона нареди 2 загуби, 2 победи и 1 равен, което бе отчетено като най-лошия старт на тима в Ла Лига от 25 години насам. И макар че каталунците постигнаха цели 4 победи, в които вкарват по 5 гола на съперника, те натрупаха 3 загуби в първите 11 кръга - толкова, колкото имаха за целия минал сезон. Сега отборът е лидер в класирането, но има равен брой точки с Реал Мадрид, с който, между другото, завършиха наравно 0:0 в първото Ел Класико за сезона. Любопитен момент през новия сезон беше излизането на сцената на сензацията Ансу Фати. Голобрадият младеж попадна в групата за мача с Бетис, след като преди него с контузии бяха Меси, Луис Суарес и Усман Дембеле. В един момент Валверде пусна 16-годишния младок в игра, като той изненада приятно с качествата си и в течение на сезона записа куп рекорди, свързани с крехката му възраст. 

Това стана ясно, след като се разбра, че лидерът Лионел Меси е контузил прасеца си на тренировка. Заради това той не пътува с тима на предсезонното турне в САЩ, но така и не успя да се възстанови за старта на кампанията. Стигна се до загуба в първия кръг - срещу Атлетик (Билбао), макар във втория кръг да се стигна до гръмка победа над Бетис с 5:2. До 22 септември Барселона нареди 2 загуби, 2 победи и 1 равен, което бе отчетено като най-лошия старт на тима в Ла Лига от 25 години насам. И макар че каталунците постигнаха цели 4 победи, в които вкарват по 5 гола на съперника, те натрупаха 3 загуби в първите 11 кръга - толкова, колкото имаха за целия минал сезон. Сега отборът е лидер в класирането, но има равен брой точки с Реал Мадрид, с който, между другото, завършиха наравно 0:0 в първото Ел Класико за сезона. Любопитен момент през новия сезон беше излизането на сцената на сензацията Ансу Фати. Голобрадият младеж попадна в групата за мача с Бетис, след като преди него с контузии бяха Меси, Луис Суарес и Усман Дембеле. В един момент Валверде пусна 16-годишния младок в игра, като той изненада приятно с качествата си и в течение на сезона записа куп рекорди, свързани с крехката му възраст. Това стана ясно, след като се разбра, че лидерът Лионел Меси е контузил прасеца си на тренировка. Заради това той не пътува с тима на предсезонното турне в САЩ, но така и не успя да се възстанови за старта на кампанията. Стигна се до загуба в първия кръг - срещу Атлетик (Билбао), макар във втория кръг да се стигна до гръмка победа над Бетис с 5:2. До 22 септември Барселона нареди 2 загуби, 2 победи и 1 равен, което бе отчетено като най-лошия старт на тима в Ла Лига от 25 години насам. И макар че каталунците постигнаха цели 4 победи, в които вкарват по 5 гола на съперника, те натрупаха 3 загуби в първите 11 кръга - толкова, колкото имаха за целия минал сезон. Сега отборът е лидер в класирането, но има равен брой точки с Реал Мадрид, с който, между другото, завършиха наравно 0:0 в първото Ел Класико за сезона. Любопитен момент през новия сезон беше излизането на сцената на сензацията Ансу Фати. Голобрадият младеж попадна в групата за мача с Бетис, след като преди него с контузии бяха Меси, Луис Суарес и Усман Дембеле. В един момент Валверде пусна 16-годишния младок в игра, като той изненада приятно с качествата си и в течение на сезона записа куп рекорди, свързани с крехката му възраст. 

Въпреки лошия старт и липсата на преднина в лидерството на Барселона, звездите на тима записаха много и все впечатляващи рекорди. Луис Суарес, например, стана четвърти в класацията за играчи с най-много голове за каталунския клуб. Но кралят на рекордите, очаквано, беше Лео Меси. Той записа рекорд по поредни сезони с вкарани поне 2 хеттрика, реализира повече голове от пряк свободен удар от целия отбор на Ювентус и Реал Мадрид, записа своя мач номер 700 за Барселона, и още, и още. Както е известно, през 2019 г. аржентинецът спечели "Златната обувка" на Европа, стана голмайстор на Шампионска лига, стана голмайстор на Ла Лига. С Аржентина успехите не бяха толкова ярки - станаха трети на Копа Америка 2019. Но всички тези цифри, комбинирани с невероятни пробиви, финтове, чудесни голове и асистенции, станаха причината Меси да спечели приза "The Best" на ФИФА, както и "Златната топка", рекордна шеста в кариерата му. По този показател той задмина големия си конкурент в индивидуалните отличия Кристиано Роналдо от Ювентус. През октомври Лионел призна, че в периода 2013-14 е обмислял да напусне любимия си клуб и града, тъй като понесе тежко обвиненията в данъчни злоупотреби.

През ноември испанският клуб отбеляза своя 120-и рожден ден. В Шампионска лига тимът завърши на първо място в своята груба, без да допусне загуба. Каталунците записаха 4 победи и 2 равенства (срещу Борусия (Дортмунд) и Славия (Прага). Този път обаче, след груповата фаза, Меси не е дори в топ 50 по попадения - има само 2. Първи голмайстор на тима в турнира е Луис Суарес с 3 попадения. Но сезонът е пред испанския колос. И мечтите са живи - мечти за требъл, за така желаната "Ушата купа", за много цифри, рекорди и хубави мачове, заради които 2020-а да остане в историята. 

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички