2014 или просто магията на "Десетата" (ВИДЕО)


2014 или просто магията на "Десетата" (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images/Guliver

2011 0

2014 година беше изключително богата на спортни събития, като безспорно най-интересно беше в Бразилия, където беше определен новият световен шампион в лицето на Германия. Шампионска лига по традиция трябваше да отстъпи на Мондиала, но през тази година се случи събитие, чакано малко повече от 14 години - Реал Мадрид да спечели "Десетата". "Белия балет" най-накрая стигна до своята мечта, своя блян и своята фикс идея. Но това изглеждаше малко вероятно на моменти от сезона. Ето и как се стигна до прочутия триумф, който беляза 2014 година.

Груповата фаза

Реал Мадрид се падна със стария си познайник Ювентус, Галатасарай и Копенхаген, като очаквано "кралския клуб" стигна до първото място, но по доста лесен начин. През настоящия сезон момчетата на Карло Анчелоти станаха първия отбор, който стигна до 6 победи в груповата фаза за втори път в историята си, но това можеше да стане и през сезон 2013/14. Равенство в Торино обаче осуети опита на италианския спец, но въпреки това Реал с 16 точки стигна лесно до първото място.

Осминафиналният погром срещу Шалке 04

В историята на Реал Мадрид има една константа - не може да играе в Германия. Преди гостуването в Гелзенкирхен "белия балет" имаше само 1 победа на немска земя и се очакваше много тежък двубой за испанската вихрушка на Анчелоти. Това обаче се оказа вярно само в първите минути, когато привидно "кралскосините" доминираха. Крайният резултат обаче беше погромен за домакините, след като "Светата Троица" на Реал - Роналдо, Бензема, Бейл (BBC), разкова защитата за 1:6, като Хунтелаар вкара феноменален почетен гол. На реванша столичани биха "само" с 3:1, но дадоха свидна жертва, след като Хесе (тогава често използвана резерва на Анчелоти) скъса връзки и трябваше да бъде опериран. 


El Real Madrid se medirá al Schalke 04 en... by realmadridfc1

Четвъртфиналният кошмар

След изиграването на четвъртфиналните двубои Реал Мадрид не беше смятан за фаворит в Шампионска лига. Защо? Защото Борусия (Дортмунд) беше напът да опустоши мечтата за "Десетата" рано в турнира.

В лагера на "белия балет" нямаше особени притеснения след 3:0 на "Сантяго Бернабеу", но реваншът на "Сигнал Идуна Парк" беше почти пагубен.  Роналдо беше контузен и дори не се появи на терена, а "белия балет" подцени двубоя и едва не плати твърде скъпо за това. Епични грешки в защитата доведоха до ранен аванс на "жълто-черните" от два гола още през първата част. "Немската прокоба" щеше отново да си каже думата, но през второто полувреме Ройс и Левандовски се скъсаха да пропускат, а Хенрих Мхитарян изпусна на празна врата и прати Реал Мадрид на полуфинал.


Borussia Dortmund vs Real Madrid 2-0 ~ All... by UEFA14

Битка на колоси

В годината на "Десетата" съдбата изпрати още един немски съперник, направил "немската прокоба" реалност и вечер кошмар за Реал - Байерн Мюнхен. По това време баварците бяха в суперформа, действащ европейски шампион и напът да стане първият отбор в историята, който защитава титлата си в Шампионска лига.

Първият мач беше в Мадрид и на "Сантяго Бернабеу" Байерн доминираше, но с перфектна тактика Анчелоти излъга Гуардиола, а Бензема направи разликата - 1:0 и драмата остана за "Алианц Арена". Там обаче драма нямаше - Рамос с два гола и Роналдо с още толкова разковаха селекцията на Гуардиола, който беше обявен за основен виновник за категоричното 0:4, което се оказа най-тежката загуба за Байерн вкъщи в Шампионска лига.


All Goals - Bayern Munchen 0-4 Real Madrid - 29... by 1Federico

Паметният финал и "златната глава" на Рамос

В последните 3 години Реал Мадрид имаше сериозни затруднения с доскорошната си "боксова круша" Атлетико (Мадрид). От назначението на Диего Симеоне насам "дюшекчиите" неведнъж изненадаха "кралете", а бяха напът да сторят това и във финала на Шампионска лига, след като Диего Годин даде аванс на своите през първата част след ужасна грешка на Касияс. Реал Мадрид се мъчеше цял двубой срещу останалия с десет души тим на Атлетико, създаде само едно добро положение и беше на път да се прости с голямата си мечта, и то на метър от финала...

И така до 93', когато при корнер се появи неочакван спасител. Рамос, който изпусна Годин за първия гол, се оказа на точното място в точния момент и с трудно изпълнение с глава материализира центриране на Модрич и прати двубоя в продължения, а играчите на Симеоне дори не осъзнаха какво се случи.

В продълженията Реал Мадрид показа 30 минути брилянтен футбол, а с нови три попадения на Бейл с глава, красив удар на Марсело и от дузпа на Роналдо "белия балет" стигна до легендарната "Ла Десима", чакана 12 години след победата с 2:1 над Бербатов и Леверкузен.


Resumen/Highlights Real Madrid 4-1 Atlético de... by fjosue4

Рекордите

Няма отбор, който има двуцифрен актив от 10 титли в КЕШ и Шампионска лига, а Карло Анчелоти стана първият треньор след Боб Пейсли с три титли от този турнир (2 с Милан, 1 с Реал Мадрид). Той стигна до "Ла Десима" в първия си опит, което го бетонира в сърцата на феновете и дори в това на грандомана Флорентино Перес. Кристиано Роналдо завърши Шампионска лига с рекорд и 17 гола.

Така, Реал Мадрид изпраща най-добрата си година през новия век, а "Десетата" беше големият триумф, довел до Суперкупа на Европа и Световна титла през декември. А феновете на тима мечтаят 2015 да е още по-успешна с нова порция рекорди...

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички