12 години по-късно: Може ли Ювентус да спре Реал Мадрид в Шампионска лига?


12 години по-късно: Може ли Ювентус да спре Реал Мадрид в Шампионска лига?

1965 0

Тази вечер на легендарния "Сантяго Бернабеу" Реал Мадрид ще се опита да достигне втори пореден финал в Шампионска лига, след като през миналата година Карло Анчелоти и компания донесоха така бленуваната "Десета" в испанската столица. На пътя на 10-кратния европейски шампион обаче застава Ювентус - отборът, който преди 12 години даде старт на почти цяло десетилетие тотално разочарование в "бяло" по европейските терени.

Историята

Съперничеството между двата отбора е едно от големите на европейската сцена и едно от малкото, в което Реал Мадрид няма предимство. "Старата госпожа" е с 9 победи срещу 8 в полза на "белия балет", но нито една загуба не е по-тежка от тази в Торино преди 12 години.

Тогава, след 2:1 в първия мач в Мадрид, Реал (с Роналдо, Фиго, Зидан, Раул и куп други звезди) допуска шокираща загуба с 1:3 в Италия и се прощава с идеята си да стане първия отбор, защитил титлата си в турнира. Сега основните разлики са две - Реал успя да спечели прословутата "Десета", а реваншът (след 2:1 в Торино) е на "Сантяго Бернабеу".

Формата

"Кралския клуб" е особено колеблив през 2015 година, което съвпадна с поредицата от травми на ключови играчи в отбора. Загубите на тима зачестиха, а през уикенда беше загубена и титлата в Испания след 2:2 срещу Валенсия. Така мачът с Ювенутс е най-важният за "белите" до края на сезона, заедно с евентуален финал срещу Барселона в Берлин на 6-и юни. Що се отнася до домакинската форма на тима, то в Шампионска лига в последните 3 издания отборът няма домакинско поражение с изключение на загубата с 3:4 от Шалке 04 в осминафиналната фаза.

Ювентус показва изключително израстване в турнира под ръководството на Макс Алегри и отборът няма загуба в елиминационната фаза. Освен това вече в 3 поредни гостувания отборът няма допуснат гол, което допълнително дава самочувствие на "старата госпожа" преди гостуването в Мадрид. Формата на тима и в Италия е добра, въпреки че там вече от два месеца е ясно кой е шампион, а преди две седмици "бианконерите" и официално взеха 4-а поредна титла.

Проблемите

В Ювентус единственият проблем беше свързан със състоянието на Пол Погба, но той е напълно възстановен и дори вкара гол на Каляри през уикенда. Така той почти сигурно ще излезе титуляр на "Бернабеу", увеличавайки предимството на своя тим в халфовата линия.

Лука Модрич продължава да е аут от сметките на Карло Анчелоти, което ще го принуди да излезе с по-офанзвина тактика в предстоящия двубой. Карим Бензема е напълно възстановен, но не се знае дали ще почне титуляр, или отново шанс ще получи Хавиер Ернандес - Чичарито. 

Схеми и титуляри

Както си пролича в първия двубой, при аванс за Ювентус Масимо Алегри смени схемата на 3-5-2 (по-скоро 5-3-2), затваряйки постъпите към вратата на Буфон. Това даде резултат и халфовата линия на тима отби опита на "белите" да стигнат до гол, а сега се очаква тази схема на игра да бъде използвана от първата минута на двубоя на "Сантяго Бернабеу". Идеята се подсилва и от завръщането на Погба, който с Пирло и Видал формират една от най-силните полузащити на планетата. Отляво и отдясно ще са Евра и Лихтщайнер, докато в центъра на отбраната - Барзали, Киелини и Бонучи. Нападението, както е във важните мачове, ще е формирано от Тевес и Мората.

И Карло Анчелоти до последно ще умува върху тактиката, но поради липсата на адекватна смяна на Лука Модрич за схема 4-4-2 (и провалът на Рамос в първия мач), италианският спец най-вероятно ще заложи на 4-3-3 с Хамес, Иско и Кроос в средата на терена. От смяната в тактиката мястото си сред титулярите ще загуби Рафаел Варан, който прави слаба кампания през 2015 година и е с основна "заслуга" за първия гол на Ювентус. Бензема трябва да се завърне в схемата на Анчелоти и на видим BBC за пръв път през този месец заедно на терена. Разбира се, Анчелоти може да заложи и на нашето предложение - 4-2-4.

Статистиката

Справка с европейските битки на Реал Мадрид показва, че "белия балет" има добра успеваемост при загуба с 2:1 в първия мач. При такъв резултат Реал се класира напред в 5 от случаите, докато в два е отпадал. Последният пример за това е от сезон 2011/12, когато след загуба с 2:1 от Байерн на "Алианц Арена" "белия балет" отпадна с дузпи.

На "Бернабеу" двата отбора са играли един срещу друг 9 срещи, като в 4 от тях Реал Мадрид побеждава с минималното 1:0 - резултат, който ще класира "кралете" напред.

Днешният двубой ще е под №150 за Икер Касияс в Шампионска лига (без да са включени мачове от предварителните кръгове). С това той изравнява Шави по най-много мачове в турнира.

Кристиано Роналдо има 6 гола в последните си 6 мача срещу италиански отбори.

Реал Мадрид е отпаднал в елиминационната фаза в Шампионска лига в последните три случая, в които се изправя срещу италиански отбори.

В 2 от 3 случая Ювентус стига финала в лигата, когато среща испански отбори в полуфиналите.

53% от отборите, които губят с 2:1 първия мач, достигат финал в турнира. Ювентус обаче на два пъти се класира напред след победи с 2:1.

3 от последните 4 гола, които Ювентус допусна в Шампионска лига, бяха отбелязани с глава.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички