10 любопитни факта за новия в Барселона Йери Мина


10 любопитни факта за новия в Барселона Йери Мина
Снимка: Getty Images/Guliver

3528 0

Второто зимно попълнение на Барселона Йери Мина не е особено известен за феновете на Барселона в Европа, а, предполагаме, че и тук, в България. Каталунците се постараха да ни запознаят по-отблизо със защитника, като публикуваха на официалния си сайт 10 интересни факта за колумбиеца.

1. Йери Мина ще бъде първият колумбиец, който ще играе официални мачове за Барселона. На 24 юни 1964 г. в приятелски мач срещу Сабадел на терена за Барселона излиза Лауро Москера, но той не се задържа в отбора.

2. Йери ще бъде най-високият играч на Барса, той е висок 195 см. и е по-висок от каталунските "великани" Жерар Пике (194), Бускетс (189) и Андре Гомеш (188).

3. Мина стана десетият колумбиец в Ла Лига, като ще прави компания на Карлос Бака (Виляреал), Хуанхо Нарваес (Бетис), Луис Муриел (Севиля), Даниел Торес (Алавес), Джеферсон Лермa (Леванте), Джейсън Мурийо (Валенсия), Бернардо Еспиноса, Йохан Мохика и Марлос Морено (Хирона).

4. Йери дебютира в националния отбор на Колумбия на 6 октомври 2016 година, а на 11 октомври вкарва първия си гол в мача срещу Уругвай. Общо той има 9 мача и 3 гола за националния отбор на родината си.

5. По време на професионалната си кариера 23-годишният футболист е играл с 4 различни номера: номер 3 в Депортиво Пасто, номер 26 в Санта Фе и Палмейрас, номер 13 и номер 16 в националния тим.

6. Мина е започнал да играе футбол като вратар, но скоро се преквалифицира в централен защитник.

7. Бащата и чичото на Йери също са били професионални футболисти, и двамата са били вратари. Именно те са оказали голямо влияние на неговата кариера: баща му го е посъветвал да промени семейната традиция и да стане защитник, а чичо му го е завел на проби в Депортиво Пасто, след което става негов агент.

8. Мина редовно помага на своите отбори да печелят трофеи - през 2014 година - първенството на Колумбия, през 2015 г. - Копа Судамерикана, през 2016 г. - първенството на Бразилия,. Само през 2017 г. нищо не печели.

9. През 2016 г. Мина създава благотворителна фондация в своя роден град Гуачене, който подпомага 2000 души.

10. Защитникът предпочита да прекарва свободното си време със семейството си и близките си приятели. Той демонстрира това с честите снимки, които публикува в социалните мрежи.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички