Роналдо наказа Милан и донесе първи трофей на Ювентус


Роналдо наказа Милан и донесе първи трофей на Ювентус
Снимка: Getty Images/ Guliver

6428 0

Ювентус е новият носител на Суперкупата на Италия, след като се върна на трона след два поредни загубени финала. "Бианконерите" стигнаха до трудно 1:0 срещу Милан в Саудитска Арабия в сравнително скучен мач и спечелиха трофея за рекорден 8-и път.

Единственото попадение в мача беше дело на Кристиано Роналдо, който в 61' се възползва от марково подаване на Миралем Пянич и съумя да се разпише, разделяйки двата отбора един от друг.

Мачът можеше да се размине и по друг начин, ако в 47' Кутроне беше реализирал единственото чисто положение за Миалн, но младият нападател удари греда. В 73' пък Кеси получи директен червен картон за много грубо нарушение срещу Емре Джан.

Благодарение на победата, Ювентус изпревари Милан в класацията за най-титулуван отбор в този турнир. До момента двата тима имаха по 7 успеха, а с днешния триумф "старата госпожа" вече има 8, от които 4 са през настоящото десетилетие.

ПЪРВО ПОЛУВРЕМЕ

Битката за Суперкупата започна, очаквано, с надмощие на "бианконерите". Милан трудно организираше атаки, а в 16' Жоао Кансело беше най-близо до гол. Той получи топката в наказателното поле и стреля по диагонала, но кълбото излезе в аут.

В 23' "росонерите" имаха първия си шанс за гол, след като при центриране от корнер Счесни остана под топката, но Бакайоко не съумя да овладее и да стреля в опразнената врата. Последва удар на Кастейехо от далечно разстояние, но топката мина над вратата - 0:0 след преполовяването на първото полувреме.

В заключителните 15 минути на първата част натискът на Ювентус се усили, а гол на Блейс Матюиди беше отменен заради засада. В 42' отново френският ас беше замесен, след като изведе Алекс Сандро по крилото, а той от своя страна намери Кристиано Роналдо в наказателното поле. Португалецът стреля от отлична позиция, но топката премина с малко над вратата - без голове през първите 45 минути.

ВТОРО ПОЛУВРЕМЕ

Още в 47' Милан можеше да открие резултата, след като Кутроне получи топката в наказателното поле и успя да стреля силно с левия крак. Напречният стълб обаче попречи на "росонерите" да поведат в резултата.

В 61' обаче защитата на символичните гости капитулира. Пянич получи топката пред наказателното поле и с центриране прехвърли защитата на Милан, давайки кълбото на Роналдо. Нападателят успя да преодолее Донарума и вкара за 1:0.

Малко по-късно нов гол на Ювентус беше отменен, което остави шанс за Милан, но положението на "росонерите" стана по-тежко в 73'. Франк Кеси влезе изключително грубо в краката на Емре Джан, като заби бутоните си в крака му. След справка със системата за видео повторения VAR, съдията показа директен червен картон на халфа на "росонерите".

СТАРТОВИ СЪСТАВИ

Ювентус: Счесни, Киелини, Бонучи, Кансело, Сандро, Пянич, Бентанкур, Матюиди, Коста, Дибала, Роналдо

Милан: Донарума, Калабрия, Сапата, Романьоли, Родригес, Кеси, Бакайоко, Пакета, Кастейехо, Кутроне, Чалханоглу

СРЕЩАТА НА ЖИВО:

 

Отборът на Масимилиано Алегри ще е без контузения Марио Манджукич. В последните седмици новините около Милан са свързани с желанието на Гонсало Игуаин да премине в Челси, но аржентинецът ще води нападението на "росонерите" срещу бившия си клуб. Сусо е наказан, но на линия е новото попълнение Пакета.

Ювентус и Милан имат по рекордните 7 Суперкупи на страната, но са играли само два финала помежду си. И в предните два случая победителят се определя извън Италия. През 2003 г. торинци спечелиха с дузпи в САЩ, а през 2016 г. "росонерите" надделяха с удари от бялата точка в Катар. Това пък ще е общо 6-и път, когато носителят на трофея ще бъде определен в друга страна.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички