Чакането свърши! Милан отново е шампион на Италия след 11 години


Чакането свърши! Милан отново е шампион на Италия след 11 години
Снимка: Getty Images

5324 0

Милан триумфира с шампионската титла в Италия след 11-годишна пауза, след като разби с 3:0 като гост Сасуоло в среща от последния 38-ми кръг на Серия „А“. Така „росонерите“ завоюваха 19-ото Скудето в своята история. За последно грандът от Милано стана шампион през сезон 2010/11.

Шампионската победа за „росонерите“ донесоха Оливие Жиру, който се разписа на два пъти, и Франк Кесие, който напуска тима, но ще го направи, триумфирайки с титлата. Основна роля за успеха на стадион „Мапей“ обаче изигра Рафаел Леао. Португалецът асистира и за трите попадения.

Гостите от Милано, които играха пред 18 000 свои верни фенове, доминираха тотално, особено през първото полувреме, когато паднаха и трите гола в мрежата на Консили. Жиру откри резултата в 17-ата минута, а след това французинът удвои четвърт час по-късно. Франк Кесие направи преднината класическа в 36-ата минута.

„Росонерите“ понамалиха оборотите през второто полувреме и се стигна само до един отменен гол на влезлия като резерва Златан Ибрахимович.

Милан завоюва Скудетото с актив от 86 точки. Хората на Стефано Пиоли изпревариха градския си съперник Интер с 2 точки, сваляйки ги от трона. „Росонерите“ заслужиха отново да станат шампиони след отлична серия. Те не познават вкуса на поражението в последните си 16 мача в Калчото.

Милан стана шампион след изключително силна серия от 6 поредни победи. Със спечелването на титлата "росонерите" се изравниха с "нерадзурите", които също са триумфирали 19 пъти със Скудетото.

СТАРТОВИ СЪСТАВИ

Сасуоло: Консили, Мюлдюр, Айхан, Ферари, Кирякопулос, Енрике, Лопес, Фратези, Берарди, Распадори, Скамака

Милан: Менян, Калабрия, Калулу, Томори, Ернандес, Тонали, Кесие, Салемакерс, Крунич, Леао, Жиру

ПЪРВО ПОЛУВРЕМЕ

Милан започна по-добре мача. „Росонерите“ са гости, но се чувстват като домакините, защото по трибуните на стадио „Мапей“ има 18 000 тифози на гранда от Милано.

В 7-ата минута дойде първият златен шанс за гостите. Оливие Жиру остана непокрит и с глава от няколко метра стреля, но Консили прояви страхотен рефлекс и спаси.

Малко след това след центриране от корнер защитник на Сасуоло изби топката току пред голлинията. Салемакерс в 10-ата минута се озова сам срещу Консили, но стражът отрази удара му.

Натискът на Милан продължи. Само 120 секунди по-късно Консили изпусна топката след удар на Леао, но нямаше кой да я довкара в мрежата му.

Агресивната игра на „росонерите“ се увенча с успех в 17-ата минута. Рафа Леао нахлу отляво и намери Оливие Жиру в пеналта, който от 10 метра матира Консили с удар по тревата – 0:1.

Милан не спира да атакува. В 22-ата минута Сандро Тонали изстреля снаряд от дъгата на наказателното поле, а Консили успя да избие в корнер. Само 60 секунди по-късно стражът на домакините отрази и шут на Салемакерс от почти същото място.

Айхан с глава отправи първия удар за домакините по посока на вратата на Менян в 30-ата минута, но не уцели целта. Малко след това и Доменико Берарди стреля, но много неточно. 

Логичното се случи в 32-ата минута, когато Жиру удвои преднината на Милан. Френският стрелец вкара идентичен гол на първия си, като отново му асистира Рафа Леао. Португалецът  го намери непокрит в пеналта и той чукна топката в мрежата за 0:2.

Само 4 минути по-късно резултатът стана класически в полза на гостите. Рафа Леао направи трета асистенция като този път се разписа Франк Кесие. Португалецът центрира към него, а напускащият Милан халф заби топката в мрежата на Консили – 0:3.

В 40-ата минута Консили спаси удар на Рафа Леао от дъгата на пеналта. До този момент Милан създаде общо 12 голови възможности. Хората на Стефано Пиоли отправиха общо 13 удара, като 10 от тях са точни.

В 43-ата минута Менян спаси удар на Берарди, непозволявайки на домакините да се върнат в мача.

ВТОРО ПОЛУВРЕМЕ

След почивката Милан заигра по-спокойно, въпреки че в началните минути продължи да доминира.

За разлика от първото полувреме обаче нямаше толкова чисти голови положения. На терена преобладаваха единоборствата.

В 65-ата минута Салемакерс би в аут.

В 67-ата минута една от звездите на Сасуоло Доменико Берарди получи контузия и се наложи да бъде заменен от Грегъри Дефрел.

Златан Ибрахимович се появи на терена в 72-ата минута, заменяйки Оливие Жиру. Шведът прати топката в мрежата на домакините в 78-ата минута, но попадението му бе отменено.

Резултатът остана непроменен до края, а Милан триумфира отново като шампион на Италия след 11-годишна пауза.

ПРЕДИ СРЕЩАТА

Милан е само на една ръка разстояние от лелеяната шампионска титла на Италия. „Росонерите“ са с 83 точки преди визитата на Сасуоло в срещата от последния кръг на Калчото. Хората на Стефано Пиоли ще триумфират със Скудетото за първи път от 2011 година, ако спечелят дори само 1 точка.

Основният конкурент Интер е с актив от 81 точки. Милан обаче е с по-добри показатели в директните сблъсъци срещу градския си съперник и хиксът ще е достатъчен за „росонерите“,  за да станат шампиони.

Сасуоло е на 11-ото място с 50 пункта. През ноември „неровердите“ шокираха Милан насред „Сан Сиро, побеждавайки с 3:1. Ако Сасуоло направи дубъл от успехи над „росонерите“, грандът от Милано ще се прости с мечтата си да спечели 19-ата си шампионска титла на Италия.

 

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички