Пол Погба покорява света - какво да знаем за него


Пол Погба покорява света - какво да знаем за него
Снимка: Getty Images/Guliver

4896 0

БАЩА

Антоан Погба дълго време работи в сферата на телекомуникациите в родната Гвинея, а след това се мести във Франция и става преподавател в една от висшите технически школи. Той се развежда с жена си, но не забравя децата си. Погба-старши искал те да получат добро образование, но доста бързо се убедил, че близнаците Флорентин и Матия и техният по-малък брат Пол не са предразположени към учението. Тогава таткото си спомнил за детската си мечта - да стане футболист, и започнал зарибява в това синовете си.

"Веднага ми стана ясно, че професионалният футбол не е шега работа. Това е средство за съществуване. Исках от тях да бъдат готови за всичко", спомня си бащата. Играта им един срещу друг и упраженията на техниката допълвали с гледане на видео.

"Израснах с видеокасетите, разказва Погба. Гледах играта на Пеле и Марадона, а също и Жан-Пиер Папен. Винаги съм искал да бъда толкова напорист и агресивен, колкото е бил той".

Миналото лято Франция се наслади на победата над Швейцария на световното първенство. Един от петте гола за победата вкара Бензема с едно докосване между краката на вратаря. Това докосване бе предшествано от изящния пас на Погба - с външната страна на стъпалото той прати топката на дванадесет метра. Неговият баща обсъжда този епизод в ефира на една от главните френски радиостанции: "Отлично. Но не съм удивен. Да, такива работи може да ви се струват изключителни и невероятни, но за него са нещо нормално, в реда на нещата".

РОНАЛДО

Всичко, разбира се, можеше да бъде различно. Погба е бил на 5 години, когато Франция спечели домашното световно първенство. "Тази победа ме впечатли много, казва той. - Исках да бъда като Анри и Зидан. Но още тогава ми харесваше Роналдо - имах чувството, че той може всичко". Следващата година Погба започнал да посещава футболна школа.

До 9-годишна възраст Пол съвместявал футболните тренировки с обучение по пинг понг. И това, и другото му харесвали. През 2001 г. брат му Матия спечелил юношеския шампионат на Франция по тенис на маса. През 2002 г. неговият кумир Роналдо спечели световната титла. Когато дошло време да избира между двете, Погба зачеркнал пинг понга.

"Аз все още съм добър на тенис на маса, разказва полузащитникът. - В националния отбор на Франция няма никой, който да е по-добър от мен. Могат да ми се противопоставят само Лорис, Клиши и Жиняк".

Погба се откроява сред своите връстници. Един от първите му треньори обясни това не само с таланта, но и с отношението му към работата. На тренировката в един понеделник момчетата били натоварени със задачата да дриблират с топката - 50 пъти с левия крак, толкова с десния и с главата. Пол не се справил със задачата, но в следващите два дни правел само това и тренирал, за да се поправи на заниманието в сряда.

ФЪРГЮСЪН

През 2007 г. братята на Пол потеглили към академията на Селта, а самия той се оказа в школата на Льо Авър. Няколко години по-късно близнаците се върнали във Франция, а Пол поема към Манчестър.Тогава работа с него започва личен физиотерапевт, който едновременно изпълнявал и функцията на диетолог.

"Постоянно бях в контакт с мама и братята ми, разказва Погба. - Ето защо, дори и далеч, не страдах от самота". Но ако той винаги е обичал да чува от роднините си окуражителни думи, то Алекс Фъргюсън често използвал фразата "още не е дошло твоето време". На 31 декември 2011 г. на Манчестър Юнайтед му предстоял мач с Блекбърн. Фъргюсън не можел да разчита на Флетчър и Гибс, с травми били тримата централни защитници. Погба се надявал, че най-накрая ще получи шанс да дебютира в първия отбор, но Фъргюсън избрал друг вариант. Карик бил преквалифициран в защитник, а в центъра сложил Парк Джи Сунг и Рафаел. Тази вечер Юнайтед загубил с 2:3, а Погба взел решение да напусне клуба.

"Беше отвратително, по-късно обяснява той. - Силно се разочаровах и бях подтикнат да взема това решение".

Фъргюсън започнал да осъзнава, че губи Погба и помолил Патрис Евра да го убеди да остане в Манчестър. "Сър Алекс не можеше да спи добре, знаейки, че Погба може дори да задмине Патрик Виейра. Но Пол вече бил направил своя избор". Един от последните аргументи, които използвал Фъргюсън, бил расизмът на италианските стадиони. Но на фона на конфликта между Тери и Антон Фърдинанд това не помогнало.

КОНТЕ

В работата си с Конте полузащитникът получи това, което никога не почувства в работата си с Фъргюсън. Доверие (37 мача през първия сезон, 23 от които в стартовия състав) и осъзнаване на своята роля в отбора (При Фъргюсън играчът понякога не е знаел каква е тя). Пол допусна няколко грешки - закъсня за тренировка, наплю съперник, но постепенно възпита у себе си чувство на отговорност пред съотборниците.

Идеалният футболист в представите на Погба трябва да съчетава у себе си техниката на Маркизио, упорството на Видал и ефективността на Пирло. С Андреа е свързано едно от най-ярките впечатления на Погба. Той наблюдавал мача между Ювентус и Интер от резервната скамейка, когато Пирло в своята половина от терена се оказал под пресата на трима съперници. "Затаих дъх и си повтарях "Подай топката, подай топката", разказва Погба. - Но той успя да я запази и продължи да развива атаката. Със същата лекота, с която би изкарал топката извън игрището. Не успях да се сдържа, засмях се като луд и казах на седящия до мен съотборник: "Това е просто един невероятен играч".

Пирло разказва, че за Погба всичко му станало ясно след първата тренировка. Безкрайното възхищение от способностите на Пол лаконично обобщава Конте: "Ако той продължи да работи, ще бъде запомнен завинаги".

РАЙОЛА

Погба живее в центъра на Торино, а гаража му има Ферари и съвсем ново Мазерати. Въпреки това той уверява, че не забравя своите корени. След световното първенство Пол отиде в родния си град Роаси-ан-Бри, където на среща с него дойдоха стотици хора. Той разказа за пътуването до родината на своя баща и братята си. "В Гвинея е много красиво, но дори в столицата е пълно с проблеми - с електричеството, с водата и храната. Хората се оплакват, не разбират защо си нямат нищо. Гледайки това, се разочароваш, но в същото време намираш вътре в себе си нещо ново".

Вечер Пол звъни на мама, опитва се да готви паста, чете книги за религиите и се опитва да не попада сред шумни мероприятия. Приятелката му не взривява Инстаграм с вълнуващи снимки, в профила му в социалните мрежи има снимки с делфин, клип с танци и шеги за завръщането му в Юнайтед.

До него е известният футболен агент Мино Райола, изискващ да е сериозен във всяка ситуация. Преди 3 години Райола получил отказ от Рома и двата клуба от Милано (Интер не искал да прояви неуважение към Фъргюсън). Сега той коментира интереса на ПСЖ и Реал, и едновременно с това събира цял отбор от парите, които може да получи от продажбата на Погба.

Райола сравнява Пол с картина на Дали, назовава го "бъдещ носител на "Златната топка" и казва, че 21-годишният полузащитник може да струва повече от 100 милиона евро. Всичко това прилича на безумие, но не забравяйте: това, което на вас ви се струва невероятно, за Погба е съвсем в реда на нещата.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички