Показа ли Ювентус уязвимост, след като стана шампион на Серия А отново?


Показа ли Ювентус уязвимост, след като стана шампион на Серия А отново?
Снимка: Getty Images/Gulliver

1967 0

Висшият ешелон на италианския футбол винаги се е славел, като едно от най-добрите клубни първенства на стария континент. И ако изключим някои мегаскандали като Калчополи, то Серия А наистина е едно от топ първенствата в Европа. Няма съмнение, че в калчото се състезават едни от най-добрите футболисти на планетата, които пък играят в едни от най-добрите отбори като Ювентус, Милан, Интер. Именно "Старата госпож"а обаче е отборът, който тотално доминира Серия А вече близо десетилетие.

Сезон 2018/2019 в италианския шампион не бе изключение, като гранда от Торино успя да грабне поредния си трофей от първенството. Това се случи цели пет кръга преди края на кампанията, като Юве остави на 20 точки зад себе си тима на Наполи, което подпечата осмата поредна титла в актива на бианконерите. И въпреки че в известна степен е логично играчите на Масимилиано Алегри да нямат същия стимул за игра, след като вече са шампиони, то тяхната последваща форма беше повече от незадоволителна.

Всъщност, формата на най-успешния италиански клуб след потвърждаването на осмата поредна титла стана повече от слаба, като Юве записа само една победа от пет мача в Серия А. Другите резултати на бианконерите след шампионската победа на Фиорентина са две загуби и две равенства, което говори за очевиден спад в мотивацията на Кристиано Роналдо и компания. Говорейки за Кристиано обаче трябва да споменем, че сякаш той изглежда най-мотивиран от своите съотборници, може би защото се бореше за приза голмайстор на шампионата. Но този спад в моментната форма на Юве сякаш може да бъде простена до някаква степен, тъй като през целия сезон отборът, воден от Алегри, беше фаворит при конкрентите залози за серия А - https://extra.bet365.com/news/bg/ през сезон 2018/2019. А и в интерес на истината основният конкурент и преследвач на Юве в течение на сезона, тимът на Наполи, не можа да застраши лидерската позиция на старата госпожа особено много. Освен Юве и Наполи пък други преки конкуренти за титлата през този сезон на практика нямаше. Симпатичния отбор на Рома например беше в криза от самото начало на сезона и в общи линии не може да се намеси в битката за титлата, а грандовете Интер и Милан бяха колебливи през цялата кампания. Това позволи на Ювентус постепенно да увеличава разликата между себе си и преследвачите, като в крайна сметка интригата за титлата се загуби напълно.

Но представянето на бианконерите в заключителната фаза на сезона сякаш показа, че и те са уязвими в определени ситуации. Нека само си припомним един изключително важен за Юве мач по време на четвъртфиналите в ШЛ през сезон 2018/2019. Тогава, след равенство в Амстердам изглеждаше сякаш мястото на Ювентус на полуфиналите е почти гарантирано, но Роналдо и компания се пропукаха на свой терен. В крайна сметка младия, но много качествен отбор на Аякс взе своето след победа с 2:1 насред Торино, което попари амбициите на бианконерите за нещо повече в ШЛ за поредна година. И макар Ювентус да продължава своята пълна доминация в Серия А, то формата на отбора в последните няколко кръга на сезона повдигна някои въпроси.

Дали тази уязвимост, която Юве демонстрира не означава, че най-после можем да видим някой друг отбор да триумфира с титлата от италианското първенство? Това разбира се не е изключено, но ще трябва да почакаме до края на сезон 2019/2020 за да разберем.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички