Новата мода във футбола - треньори неудачници, треньори анонимници


Новата мода във футбола - треньори неудачници, треньори анонимници
Снимка: Getty Images/Guliver

1413 0

Едгардо Буса е новият национален селекционер на Аржентина. Знаете го, нали? Не? Е, в Аржентина не е безизвестен, след като е бил треньор на Росарио Сентрал, Велес Сарсфийлд, Колон Санта Фе и Сан Лоренсо.

Също така е водел перуанския Спортинг Кристал, еквадорския Лига де Кито и бразилския Сао Пауло, както и Ал-Насър от Саудитска арабия. Как да не му дадеш да води най-мощното нападение в световния футбор?

Естествено, той си е заслужил назначението, защото на сметката си има Копа Либертадорес с два различни клуба - Лига де Кито и Сан Лоренсо. Но за всеки е ясно, че европейският футбол е далеч по-развит и силен от този в който и да е друг континент.

Не е само Аржентина, Бразилия също реши да заложи "на сигурно" и на местен специалист, който не е известен на феновете на Стария континент - Чичи (изписва се Тите и често ще го срещате така, но човекът си се казва Чичи) ще трябва да вади "селесао" от калта.

В Европа също има вече достатъчно примери за национални селекционери със съмнителни визитки. Започна се от Италия с назначението на "номада" Джампиеро Вентура, който вкара Торино в Лига Европа преди няколко години и с това се изчерпват постиженията му.

Най-големият му успех е, че жена му е с 30 години по-млада от него, а иначе е водел безброй клубове, от които най-известен е Наполи, само че Вентура го е водел в трета дивизия и не е успял да спечели промоция за втора. А и Торино влезе в Лига Европа само защото Парма не взе европейски лиценз в началото на фалита си.

В Испания също имаме ново лице - Жулен Лопетеги, който е водел всички младежки и юношески национални гарнитури и има някаква логика да заслужи поста. В Порто обаче той се провали тотално, като с рекорден за клуба бюджет се добра единствено до 1/4-финала на Шампионска лига, за да бъде унищожен от Байерн с общ резултат 7:4. Лопетеги беше изритан преди края на втория си сезон начело, защото "драконите" не отговаряха на името си с представянето си на терена.

А Англия? И тя може да бъде вписана, макар там да не е толкова изненадващо, защото ако разчиташ на местен треньор, то англичаните са много по-ограничени откъм избор на таланти. Замислете се просто кой английски треньор в днешно време може да се похвали с някакъв успех (и говорим за английски, а не британски, така че сър Алекс Фъргюсън не се брои).

А най-големият успех на Големия Сам Алардайс е, че е спасил Съндърланд от изпадане, и то в сезона, в който Лестър стана шампион.

Това че някой треньор не е твърде успешен, преди да поеме въпросните отбори, не означава нищо - те пак може да блеснат с триумфи, както, например, го направи Фернандо Сантош с Португалия. Но със сигурност не са респектиращи имена...

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички