Дори без Роналдо: Португалия е първият финалист в Лигата на Нациите


Дори без Роналдо: Португалия е първият финалист в Лигата на Нациите
Снимка: Getty Images/Guliver

6083 0

Португалия свърши своята задача в група "А" на "Лигата на Нациите". Европейският шампион издържа на натиска на Италия и завърши 0:0 срещу някогашния световен хегемон и се класира за следващата фаза на турнира, печелейки група 3 в потока на най-добрите отбори в турнира.

"Скуадра адзура" тотално надигра своя съперник през първите 45 минути, но направи и куп пропуски пред съперниковата врата. През вторите 45 минути силите на Италия не стигнаха за победа, като дори гостите имаха по-добри положения да стигнат до успех. Натискът на домакините в края също не даде резултат, а нулевото реми напълно задоволи Португалия, която игра през целия турнир без големия си лидер Кристиано Роналдо.

"Мореплавателите" печелят група №3 с актив от 7 точки, независимо как приключи последният двубой на тима срещу Полша идната седмица. Поляците са само с 1 точка, а Италия остава на второ място с 5 пункта след изиграването на всичките си мачове в новосформирания турнир.

Португалия е първият финалист за "Final Four" в турнира, който ще се изиграе през лятото на 2019 година.

ПЪРВО ПОЛУВРЕМЕ

Логично с първия съдийски сигнал Италия упражни натиск в половината на своя съперник, играейки с висока преса, за да бъде прекъсната връзката между халфове и нападатели в червен екип.

В 5' Инсинье проби през центъра и от 23-4 метра стреля мощно в десния ъгъл на вратата. Патрисио успя да избие топката, но тя се озова в Имобиле, останал на 4 метра диагонално от вратата. Голмайсторът на Лацио обаче направи непростим пропуск, прехвърляйки вратата с мощен удар.

Само две минути по-късно Имобиле нахлу в наказателното поле и се опита да върне към точката за изпълнение на дузпи за Инсинье. Той се размина с топката, но Невеш не успя да изчисти, топката беше пресечена от Флоренци и десният бек стреля от 17 метра, но топката премина с малко встрани от вратата - сериозен натиск на "скуадра адзура".

Португалия успя да изнесе играта в противниковото поле с няколко контраатаки, като Киелини се намеси решаващо при центриране в наказателното поле. Той изби в корнер точно пред Андре Силва, който чакаше да засече топката с крак - страхотно начало на двубоя.

В 34' Италия профука ново страхотно положение. Киеза нахлу през центъра и изведе отлично Чиро Имобиле сам срещу Патрисио, но вратарят надделя над италиански стрелец №1 в последните години - втори много сериозен пропуск на нападателя на Лацио. Само минута по-късно при опасно центриране от пряк свободен удар Бонучи успя да стреля с глава, но топката премина на сантиметри от страничния стълб.

ВТОРО ПОЛУВРЕМЕ

Италия опита натиск и през второто полувреме, но не беше толкова масиран, колкото през първото. В 50' пък Киеза изпусна най-доброто положение за "скуадра адзура" в откриващите минути, след като от близко разстояние стреля, но защитник успя да го блокира.

В 72' гостите получиха първото си добро положение. Инсинье загуби топката в средата на терена и тя беше насочена към Жоао Кансело по десния фланг. Той проби и подаде на Марио в наказателното поле, но вместо да стреля с левия крак, той овладя, завъртя се около оста си и чак тогава стреля, и то неточно - пропиляна възможност.

Само 3 минути по-късно Донарума трябваше да покаже за пръв път в мача на какво е способен. Португалия отново атакува през десния фланг, а Брума получи топката в наказателното поле. Той пусна пас пре малкия пеналт, топката беше пресечена, но се озова у Уилиям Карвальо на границата на пеналтерията. Той стреля по тревата в долния десен ъгъл, но Донарума успя да постави ръка на пътя на топката и изби в корнер.

В 90' резервата Пелегрини имаше шанс да донесе 3-те точки на тима си, но ударът му с глава беше право в ръцете на Руй Патрисио - 0:0 в Италия.

СТАРТОВИ СЪСТАВИ

ИТАЛИЯ (4-3-3): Донарума; Флоренци, Бонучи, Киелини, Бираги; Верати, Жоржиньо, Барела; Киеза, Имобиле, Инсиние

ПОРТУГАЛИЯ (4-3-3): Патрисио; Кансело, Диаш, Фонте, Руи; Пици, Карвальо, Невеш; Брума, А. Силва, Р. Силва

ПРЕДИ МАЧА

Мачът е много важен за Италия, като само победа оставя живи шансовете им за първото място в групата. "Адзурите" са с подмладен състав под ръководството на Роберто Манчини. В групата за тазвечершния мач попаднаха трима дебютанти - Сандро Тонали от Бреша, Винченцо Грифо от Хофенхайм и Стефано Сенси от Сасуоло.

Португалците ще бъдат без голямата си звезда Кристиано Роналдо, но и без него "мореплавателите" са в чудесна форма и ще търсят победата, която ги прави недостижими на върха.

В предишния сблъсък между двата тима Португалия надделя с 1:0. Иберийците дотук нямат загуба в двата си изиграни мача в турнира, докато Италия е спечелила 4 точки в три мача.

На "Джузепе Меаца" Италия има два мача и две победи срещу Португалия и се надява пред пълен стадион да продължи успешното си представяне.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички