Как Рома измъкна Жерсон под носа на Барса с фланелката на Тоти


Как Рома измъкна Жерсон под носа на Барса с фланелката на Тоти

1891 0

Историята на бразилския вундеркинд, който се отправя към Серия А вместо към Испания.

Преди няколко години за неговото съществуване в Европа никой не предполагаше, освен няколко скаута, които кръстосваха Южна Америка в търсене на изгряваща звезда.

"Жерсон Сантос, на 18 г., ръст 180 см. Полузащитник -левак с добър удар и остър пас. Притежава дрибъл, по стил на игра прилича на Пол Погба". Това записа в бележника си селекционерът на Ювентус Хавиер Рибалта, след което прати на клубния имейл кратко писмо: "Мисля, че намерих този, който ни е нужен".

Няколко месеца по-късно "бианконерите" направиха контакт с бащата на Жерсон - Маркос Антонио да Силва и го поканиха в Италия. Самият баща никога не е играл футбол, но си обещал да следи кариерата на сина си, веднага след като той се озова във Флуминензе. Четири години по-рано Маркос напуснал работа, за да се посвети на това дело изцяло.

"Нашето семейство никога не е печелило милиони, а за да може Жерсон да тренира в академията, аз трябваше да предавам метал на скрап, каза той в интервю за Globo.com. - От никого не съм чакал помощ, през цялото време живяхме в не най-благоприятния район, където повечето тийнейджъри отдавна са зависими от наркотици и престъпления. За щастие, ние успяхме да защитим сина си от всичко това - той израсна добър и възпитан млад човек, който все още прекарва много време със семейството си. Струва ми се, че му е рано да тръгне за Европа".

Въпреки това, през февруари 2015 г. Жерсон-старши пристигна в Торино, където огледа учебната база на Юве, проведе няколко срещи с ръководството и изслуша какво бъдеще очаква сина му. След това да премълчи за преговорите бе невъзможно: информацията, че шампионът на Италия е готов да преведе на Флуминензе сумата от 10 млн. евро, моментално се разпространи из всички вестници. За няколко седмици за Жерсон се образува опашка. Атлетико (Мадрид), Манчестър Сити, Челси - списъкът с клубове, които журналистите потвърдиха, че имат интерес, допълни Барселона.

Семейство Сантос бяха привлечени и от това, че в рамките на няколко седмици Барселона уреди всички детайли по сделката: преведе на Флуминензе 3 млн. евро за приоритетно право на закупуване на футболиста и организира среща в каталунската столица с бащата на играча и представители на бразилския клуб. Подписали всички необходими документи. Финалният кръг от преговорите трябваше да се проведе в Рио де Жанейро, където щеше да отиде спортният директор на Барселона Ариедо Брайда.

Каталунците се оказаха най-пъргави. Техните скаути вече следяха Жерсон, така чр Барса действа по-бързо от всички. Оказа се даже, че когато бащата на играча е летял до Торино, е успял да се отбие и до Испания. 
Барселона впечатлила Маркос дори по-силно от Ювентус: той с усмивка позира на фона на клубната емблема, която е на фоайето на тренировъчния център, снима се с Неймар, когото срещнал в коридора, а след завръщането си в Бразилия с възхищение разказвал за пътешествието: Ювентус, разбира се, е много солиден европейски клуб, но Барселона - това е нещо невероятно".

Когато до завършването на трансфера оставаше да се поставят няколко подписа на контракта, преговорите бяха замразени, а в борбата за Жерсон Сантос неочаквано се включи Рома. Валтер Сабатини смятал, че не затова е открил за света Хавиер Пасторе и Ерик Ламела, Стефан Лихтщайнер и Матео Дармиан, Александър Коларов и Маркиньос, за да изпусне поредния вундеркинд, който в момента е в топ 5 на най-обещаващите футболисти на планетата. 

В действителност, за да привлече бразилеца в Рим, на спортния директор на Рома му отне един месец. Сабатини бързо убедил собствениците да отделят 17 млн. евро: за разлика от Барселона, "римляните" заявили готовност да прехвърлят целия транс през лятото на 2015 г., а не да се бавят до зимата. Последвало това, че бащата на Жерсон казал на сина си: "Подписвай смело всички документи!".

"Когато се срещнахме с това момче, веднага разбрах: за да го убедя да избере Рома, са нужни железни аргументи, или нещо такова, което да не остави равнодушен никого, спомня си Валтер Сабатини. - Тогава реших да пратя на домашния му адрес наша фланелка с номер 10 и фамилията на Жерсон на гърба, а вътре да пише: "Нашите тифози ще имат нужда от нов герой, когато Франческо Тоти завърши кариерата си". 

След като разопаковал колета от Италия, Сантос бил така зашеметен, че веднага се заел да позира с фланелката пред камерата. Минута по-късно прикрепил към прясната снимка туит: "Ще отида в Италия! Моят нов клуб ще бъде Рома".

Правейки това, полузащитникът на Флуминензе не подозирал какво количество гневни коментари ще получи. Виждайки как някакъв тийнейджър от предградията на Рио се снима с номера на Тоти, римските тифози се вбесили. Нещата взели такъв развой, че Сабатини започнал да се безпокои дали Жерсон няма да промени мнението си и заявил пред пресата: "Отговорността за това, че Сантос държи в ръка фланелка с номер 10, нося аз. Повтарям, че само специални аргументи ще ни позволят да завършим преговорите успешно. Призовавам ви всички да уважите избора на играча - той взе наистина важно решение за всички нас". 

"Фланелката на Рома с номер 10 е моята втора кожа, накрая каза и самият Тоти. - Но всеки има възможност да се бори за мечтата си. Въпреки че, най-доброто, което мога да пожелая на този, който ще носи 10-ка на гърба си, е веднъж да я обмени с велик шампион като Лионел Меси, както вече го направих аз след мача за Куапта "Жоан Гампер". Всеки трябва да има такъв шанс". 

През пролетта Жерсон Сантос ще навърши 20 години, но, духвайки свещите, той трябва да мисли за още нещо, освен за номера на Франческо. С изпращането на този колет, Валтер Сабатини не е споменал един-единствен детайл - 10-ката в Рома отдавна е запазена за Тоти и след завършването на кариерата му ще бъде извадена от употреба.

Но бразилецът, изглежда, и досега не знае това. 

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички