Исторически момент - съдиите за първи път си помагат с видео повторения


Исторически момент - съдиите за първи път си помагат с видео повторения
Снимка: Getty Images / Guliver

1476 0

Контролата Италия - Франция влезе в историята на футбола, защото стана първият футболен двубой, в който в реално време бе използвана новата система на ФИФА за видео повторения, помагащи на реферите да взимат решения.

Съдиите, които стоят пред мониторите на специално оборудваната за целта кабина, наблюдават всяка ситуация от няколко гледни точки. Тъй като за първи път системата се използва по време на мач, целта на видео реферите (ФИФА ги нарича видео асистент рефери - VAR) бе просто да свикват и да тестват програмата. Шефът на съдиите на ФИФА Пиерлуиджи Колина също бе присъстващ в кабината.

Те не комуникират и не съветват главния съдия на терена за решенията в дадена ситуация, но с времето целта на ФИФА е да става точно това. Президентът Джани Инфантино заяви, че все още се анализират възможностите, по които да може главният рефер да се облагодетелства от видео повторенията, но за ФИФА е най-важно да не се прекъсва играта излишно.

На Световното клубно първенство в Япония тази година системата също ще бъде използвана, а идеята на ФИФА е всичко да е перфектно за Мондиал 2018.

Федерациите на няколко държави са дали съгласие да участват в тестовете на новата система: Австралия, Бразилия, Германия, Холандия, Португалия и САЩ.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички